Kasztanowiec czerwony ( Aesculus carnea )
Re: Czerwony kasztanowiec
Kasztanowce są zeschnięte bo są chore. Zjada je szrotówek. Zamiast sadzić czerwone trzeba pomóc białym
Jasne
Kiedy ja jestem inżynierem a nie botanikiem i chcę mieć w ogrodzie kasztany
Kiedy ja jestem inżynierem a nie botanikiem i chcę mieć w ogrodzie kasztany
No!!! kasztany posadzone ; Czekamy do wiosny .
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czerwonych szrotówek nie atakuje?
No właśnie nie atakuje . Kiedyś gdzieś o tym czytałem, ale i sprawdziłem u siebie. Rośnie szpaler białych kasztanowców (jakieś 7 sztuk) a na obydwu jego końcach - po jednym czerwonym. We wrześniu na tych białych były już tylko skręty suchych liści - a na czerwonych - soczysta, ciemna zieleń. Bez śladu nawet jednej plamki na liściu. Faktem jest, że te liście na czerwonym kasztanowcu są jakby bardziej "skórzaste" ( w sensie, że u białych bardziej delikatne), ale optycznie niespecjalnie to jakaś róznica. Czytałem też gdzieś, że nie choruje też kasztan biały karłowaty (ale tego widziałem tylko na zdjęciu: wyglądał jak normalny biały, tyle, że mały).pomidormen pisze:Czerwonych szrotówek nie atakuje?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 22 cze 2014, o 12:56
Kasztanowiec czerwony
Witam, już teraz zastanawiam się gdzie na Podkarpaciu można znaleźć kasztany czerwone aby je posadzić u siebie w ogródku. Na jesień kupiłem w sklepie ogrodniczym 5 ni żaden mi nie wyszedł. Zna ktoś lokalizacje gdzie można takie nazbierać ?
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kasztanowiec czerwony
Kasztanowiec krwisty i Kasztanowiec czerwony czasami obradzają w nasiona w Polsce.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 22 cze 2014, o 12:56
Wiem wiem, dlatego już za wczas chce znać takie lokalizacje żeby później na jesień nazbierać tych kasztanów. Tylko pytanie dalej to samo: gdzie je znaleźć? Potrzebuje konkretnych lokalizacji.
Ja wysiałem jesienią 2012r. 12 kasztanów. Wzeszło mi 7 (jednego popsułem niechcący) i 6 mi rośnie. A ten najładniejszy (z 45 cm ma teraz)
Nie wiem . Wiem tylko, że czerwony. "Poniemiecki" jakiś.
- mateo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
http://reichel.pl/bdp/maptrees/view/?pl ... <=&s=&c=Kacper1994 pisze:Wiem wiem, dlatego już za wczas chce znać takie lokalizacje żeby później na jesień nazbierać tych kasztanów. Tylko pytanie dalej to samo: gdzie je znaleźć? Potrzebuje konkretnych lokalizacji.
Nie wiem gdzie mieszkasz, ale w Rzeszowie jest duże centrum ogrodnicze w którym powinny być takie kasztanowce.