Pieczarki - uprawa amatorska cz.2
Re: Pieczarki - uprawa amatorska cz.2
Gratulacje.
A to dopiero początek. Będzie ich jeszcze kilka rzutów.
A to dopiero początek. Będzie ich jeszcze kilka rzutów.
Pozdrawiam, Dorota
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
A jak smakuje? Znam tradycyjną, białą dostępną cały rok w marketach. Na dziś bardzo sobie chwalę ogrodową plantację Shiitake. Szukam nowych, ciekawych smaków. Do teraz - Shiitake jest dla mnie absolutnie numerem jeden ze wszystkich grzybów jakie znam (hodowlane i leśne).petro90 pisze:Witam ponownie zapalonych pieczarkarzy , chciałbym podzielić się z wami moimi zbiorami , które udało mi się wyhodować dzięki poradom i wskazówkom na forum .
Pieczarka Brązowa :
Co do ilości rzutów :> mam nadzieje że będą występowały przez te 3 miesiące
A co do smaku pieczarki brązowej , według mnie jest bardziej aromatyczna a w smaku bardziej "pieczarkowa" od pieczarki białej ( choć to może tylko takie moje odczucie ) .
A co do smaku pieczarki brązowej , według mnie jest bardziej aromatyczna a w smaku bardziej "pieczarkowa" od pieczarki białej ( choć to może tylko takie moje odczucie ) .
Niestety moje zbiory pieczarki białej dobiegły końca ( choroba , najprawdopodobniej sucha zgnilizna), wyniosły 16kg z dwóch kostek o wymiarach 54/42/18 . Na szczęście brązowe pieczarki trzymają się dzielnie i owocują nadal (brak oznak choroby).
Pozdrawiam-Bogusław
"Pan pomidor wlazł na tyczkę I przedrzeźnia ogrodniczkę.
Jak Pan może,Panie pomidorze?!" J. Brzechwa
no widzę że nawet ładna zapowiedz pierwszego rzutu Ci się szykuje .
Po kolejnych 3 dniach ...za 2 dni grzybobranie.......
A propos -coś mało ludzi uprawia w tym roku pieczarkę czy co? bo wpisów niewiele..........
A propos -coś mało ludzi uprawia w tym roku pieczarkę czy co? bo wpisów niewiele..........
Pozdrawiam-Bogusław
no niestety chyba się większości przejadły , tak nawiasem uprawiasz pieczarki na dużej kostce (54/42/16) ??
Gratuluje owocników , widać że nawet całkiem nieźle się mają u ciebie :> .
Od siebie dodam iż zacząłem kolejną przygodę z pieczarkami , tym razem 2 kostki "duże" .
Gratuluje owocników , widać że nawet całkiem nieźle się mają u ciebie :> .
Od siebie dodam iż zacząłem kolejną przygodę z pieczarkami , tym razem 2 kostki "duże" .
U mnie pieczarki poszły w odstawkę . Nie chce mi się, nie mam czasu, natchnienia .bodi pisze:A propos -coś mało ludzi uprawia w tym roku pieczarkę czy co? bo wpisów niewiele..........
Ale Twoje sa bardzo ładne .
Tak , na dużej kostce uprawiam tzn. na dwóch dużych.Mi się jeszcze nie przejadły -drugi sezon dopiero.Zawsze 2 duże w listopadzie plus jedno kupuje w połowie grudnia i mam grzybki prawie do wiosny.
Pozdrawiam-Bogusław
Witam.
Kupilem 3 tygodnie temu grzybnie. Zastosowałem się do uwag z tego forum. Codziennie pare razy dziennie przez 3 tygodnie zraszałem "siwą gazetę". Na polowie grzybni mam elegancki biały meszek (pleśń) natomiast na drugiej połowie kostki jest słoma. Przy lekkim oderwaniu tej części nieobrośniętej pleśnią, widac że pod słomą jest pleśn koloru fioletowego jednak nie wyszła ona na powierzchnię.
Co robić dalej, czy spokojnie czekać, czy poodrywać te kawałki z tej polowy gdzie pleśni nie ma tak by pleśń była na wierzchu i pomału barć się za przysypanie torfem odkwaszonym.
Chciałem też zapytać jak się postępuje przy zbiorze, czy grzyby się wyrywa czy odcina przy samej grzybni.
dziękuję za odpowiedz ..
Kupilem 3 tygodnie temu grzybnie. Zastosowałem się do uwag z tego forum. Codziennie pare razy dziennie przez 3 tygodnie zraszałem "siwą gazetę". Na polowie grzybni mam elegancki biały meszek (pleśń) natomiast na drugiej połowie kostki jest słoma. Przy lekkim oderwaniu tej części nieobrośniętej pleśnią, widac że pod słomą jest pleśn koloru fioletowego jednak nie wyszła ona na powierzchnię.
Co robić dalej, czy spokojnie czekać, czy poodrywać te kawałki z tej polowy gdzie pleśni nie ma tak by pleśń była na wierzchu i pomału barć się za przysypanie torfem odkwaszonym.
Chciałem też zapytać jak się postępuje przy zbiorze, czy grzyby się wyrywa czy odcina przy samej grzybni.
dziękuję za odpowiedz ..