Małe oczko wodne przed zimą.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 19 wrz 2012, o 17:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Małe oczko wodne przed zimą.
Witajcie, jestem tu nowa. chciałabym dowiedzieć się od Was (osób doświadczonych) co mogę zrobić z moim oczkiem wodnym na zimę. Nie jest ono duże, najgłębszy punkt to ok. 1 metr, cześć powierzchni to tylko kilka centymetrów wody, boję się, żeby nie zamarzły w nim ryby, czy macie jakieś sposoby , co można z nimi zrobić? O rośliny martwię się mniej, bo raczej odbiją na wiosnę.
Pozdrawiam, Kasia
- krzysztof988
- 50p
- Od: 6 maja 2012, o 20:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Oczko wodne - ważne !
Trzeba zamontować napowietrzacz i tylko tyle - nie zamarznie, ile masz rybek ?
-
- 10p - Początkujący
krzysztof988 pisze:Trzeba zamontować napowietrzacz i tylko tyle - nie zamarznie, ile masz rybek ?
Miałam dużo, kupiliśmy 10 mniejszych, ale niestety oczko jest małe, i koty większość zjadły, teraz zostało mi 5 sztuk (średnich) czerwonych.
A jaki napowietrzacz proponujesz?
Pozdrawiam, Kasia
Re: Małe oczko wodne przed zimą.
Kasiu, mam nadzieję, że nie pogniewasz się, że podłączyłam się pod Twój temat, ale mam podobny problem.
Również jestem nowa, mam na imię Dorota i ogromną prośbę o poradę. Otóż mam niewielkie oczko z gotowej formy (najgłębsze miejsce 75 cm) i w nim dwie rybki (Karasie), moglibyście mi podpowiedzieć, kiedy zabrać je do domu, czy mogą przezimować w większej misce, jak je karmić, czy kupić do miski napowietrzacz itp. Wiem, że dużo tych pytań ale nie mam kompletnie w tej sprawie doświadczenia.
Z góry dziękuję.
Również jestem nowa, mam na imię Dorota i ogromną prośbę o poradę. Otóż mam niewielkie oczko z gotowej formy (najgłębsze miejsce 75 cm) i w nim dwie rybki (Karasie), moglibyście mi podpowiedzieć, kiedy zabrać je do domu, czy mogą przezimować w większej misce, jak je karmić, czy kupić do miski napowietrzacz itp. Wiem, że dużo tych pytań ale nie mam kompletnie w tej sprawie doświadczenia.
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Grzałka
Grzałka
- krzysztof988
- 50p
np takKasiunia08 pisze:krzysztof988 pisze:Trzeba zamontować napowietrzacz i tylko tyle - nie zamarznie, ile masz rybek ?
Miałam dużo, kupiliśmy 10 mniejszych, ale niestety oczko jest małe, i koty większość zjadły, teraz zostało mi 5 sztuk (średnich) czerwonych.
A jaki napowietrzacz proponujesz?
Ja mam trochę większy, ale i o czko większe. trzeba go odpowiednio zamontować i zabezpieczyć przed zamarznięciem, poczytasz o tym tu http://forum.oczkowodne.net/viewforum.p ... 3984374d26 . miłej lektury
- krzysztof988
- 50p
Może to być trochę płytko spore ryzyko, że nie przetrwają ( a w jakiej części Polski mieszkasz?) Możesz przenieść do zbiornika w domu ( akwarium, wanna , lub inne naczynie na dwie rybki to min ze 20l ) trzeba dać napowietrzacz żeby miały tlen do oddychania bo inaczej to , a karmić normalną karmą dla ryb w oczkach kupisz w każdym zoologicznym sklepie.Grzalka pisze:Kasiu, mam nadzieję, że nie pogniewasz się, że podłączyłam się pod Twój temat, ale mam podobny problem.
Z góry dziękuję.
Dziękuję za odpowiedż, mieszkam blisko Łodzi, w ubiegłym roku oczko zamarzło całkowicie. Mam ogromną miskę, chyba więcej niż 20 litrów, także tam je przeniosę. Czy taki napowietrzacz o którym pisałeś sprawdzi się i u mnie?, kiedy te rybki przenieść do domu, po pierwszych przymrozkach?, czyli całą zimę karmić tak jak teraz, codziennie?.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Grzałka
Grzałka
-
- 10p - Początkujący
Dziękuję Wam za informacje. Ja jestem z mazowieckiego, w zeszłym roku wzięłam rybki do zbiornika do domu, tylko musiałam często wymieniać im wodę... Myślicie, że przy mojej powierzchni oczka(najgłębiej ok. 1m) taki mały napowietrzacz pomoże?
Pozdrawiam, Kasia
- krzysztof988
- 50p
Taki za 35 zł spokojnie wystarczy, bo to w sumie będzie akwarium, na wiosnę dasz go do oczka i tam będzie też ok. , a rybki przenieś jak temp. zacznie spadać poniżej +5 stopni karmić spokojnie i nie przesadzać bo utyjąGrzalka pisze:Dziękuję za odpowiedż, mieszkam blisko Łodzi, w ubiegłym roku oczko zamarzło całkowicie. Mam ogromną miskę, chyba więcej niż 20 litrów, także tam je przeniosę. Czy taki napowietrzacz o którym pisałeś sprawdzi się i u mnie?, kiedy te rybki przenieść do domu, po pierwszych przymrozkach?, czyli całą zimę karmić tak jak teraz, codziennie?.
Pozdrawiam
-- 5 paź 2012, o 13:22 --
NAPOWIETRZACZ Sera Air 275 R taki powinien poradzić, a ile wody masz w oczku? Dużo zależy od zimy jeśli nie byłaby bardzo mroźna to spokojnie powinno być ok.Kasiunia08 pisze:Dziękuję Wam za informacje. Ja jestem z mazowieckiego, w zeszłym roku wzięłam rybki do zbiornika do domu, tylko musiałam często wymieniać im wodę... Myślicie, że przy mojej powierzchni oczka(najgłębiej ok. 1m) taki mały napowietrzacz pomoże?
Krzysztof, bardzo dziękuję za wszelkie informacje
Gratuluję przepięknego oczka
Pozdrawiam
Gratuluję przepięknego oczka
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Grzałka
Grzałka
- anastazjal
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 8 paź 2012, o 12:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ładne oczko wodne to jest prawdziwa perełka ogrodu. Dodaje specyficznego klimatu i niejednokrotnie przyjemne dźwięki czy to strumienia albo kumkające żaby ;)
Różnica między Bogiem a historykami polega głównie na tym, że Bóg nie może zmieniać przeszłości.
Witam!
Myślę, że nie powinnaś mieć większego problemu z przygotowaniem tego oczka na zimę. Nie będę się rozpisywać, ponieważ przydatne informacje znajdziesz tutaj: http://forumogrodnicze.info/viewforum.php?f=27
pozdrawiam:)
Myślę, że nie powinnaś mieć większego problemu z przygotowaniem tego oczka na zimę. Nie będę się rozpisywać, ponieważ przydatne informacje znajdziesz tutaj: http://forumogrodnicze.info/viewforum.php?f=27
pozdrawiam:)
-
- 50p
- Od: 30 maja 2012, o 09:53
W 2008 roku zbudowałem małe oczko oparte o wytłoczkę Heissnera, pojemność 800 litrów, głębokość do 60 cm.
W 2009 roku zarybiłem je karasiami ozdobnymi.
Uznałem, że nie będę przenosił na zimę ryb poza oczko, bo z jednej strony jest to kłopotliwe, a z drugiej - grozi ich rozhartowaniem i późniejszą podatnością na choroby. Kolejne trzy zimy bywały ciężkie, nawet na moim Dolnym Śląsku. Mieliśmy 2-3-tygodniowe okresy mrozów rzędu -20 st. i niżej. W tych okresach codziennie wyrąbywałem w oczku niewielką przerębel, a wyrąbany lód wyciągałem na zewnątrz. Oczywiście, po krótkim czasie przerębel ponownie zamarzała, ale ten krótki oddech był dla ryb wystarczający. Rąbanie zajmowało mi najwyżej 10 minut po obiedzie i stanowiło dobrą okazję do poruszania się w ten leniwy, zimowy czas.
Bywało, że ten świeżo rąbany lód od poprzedniego dnia narastał nawet o 10 cm. Bywało, że na zalodzonej części oczka łączna grubość lodu sięgała nawet 30 cm, a więc - połowy jego głębokości. W niczym to nie przeszkadzało. Najważniejsze, że przed zimą wyłowiłem wszystkie rośliny i nie gniły one przy dnie i nie zabierały reszetki tlenu. Ponadto, gdy z powodu wydobywanego lodu lustro wody opadało, uzupełniałem jej poziom jednym-dwoma wiadrami świeżej. Przez te trzy zimy nie straciłem ani jednej rybki, choć rozmnożyły się one zdecydowanie ponad miarę i jest ich już ponad 30 (a powinno być - 8).
W 2009 roku zarybiłem je karasiami ozdobnymi.
Uznałem, że nie będę przenosił na zimę ryb poza oczko, bo z jednej strony jest to kłopotliwe, a z drugiej - grozi ich rozhartowaniem i późniejszą podatnością na choroby. Kolejne trzy zimy bywały ciężkie, nawet na moim Dolnym Śląsku. Mieliśmy 2-3-tygodniowe okresy mrozów rzędu -20 st. i niżej. W tych okresach codziennie wyrąbywałem w oczku niewielką przerębel, a wyrąbany lód wyciągałem na zewnątrz. Oczywiście, po krótkim czasie przerębel ponownie zamarzała, ale ten krótki oddech był dla ryb wystarczający. Rąbanie zajmowało mi najwyżej 10 minut po obiedzie i stanowiło dobrą okazję do poruszania się w ten leniwy, zimowy czas.
Bywało, że ten świeżo rąbany lód od poprzedniego dnia narastał nawet o 10 cm. Bywało, że na zalodzonej części oczka łączna grubość lodu sięgała nawet 30 cm, a więc - połowy jego głębokości. W niczym to nie przeszkadzało. Najważniejsze, że przed zimą wyłowiłem wszystkie rośliny i nie gniły one przy dnie i nie zabierały reszetki tlenu. Ponadto, gdy z powodu wydobywanego lodu lustro wody opadało, uzupełniałem jej poziom jednym-dwoma wiadrami świeżej. Przez te trzy zimy nie straciłem ani jednej rybki, choć rozmnożyły się one zdecydowanie ponad miarę i jest ich już ponad 30 (a powinno być - 8).