Żywe kamienie? ( Lithops Sp )cz.1

Zablokowany
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Litopsy mają tak skromne wymagania jeśli chodzi o wilgoć, że wszystkie inne roślinki posadzone razem z nimi zwyczajne wyschną. Lub odwrotnie - litopsy posadzone razem z innymi roślinami i tak samo podlewane na pewno zgniją.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
loona10
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 26 mar 2008, o 15:57

Post »

:)....no tak....a czy w poblizu doniczek z kamieniami moga stac doniczki z innymi roslinami...Pytam poniewaz wiem ze niektore rosliny nie lubia nawet sasiedztwa innych...a w zasadzie czy jest ktos komu udalo sie z nasionek wyhodowac dorodne roslinki i doprowadzic je do stadium kwitniecia?...Nie natknelam sie w sklepach zarowno ogrodniczych jak i takich typu OBI na te rosliny, wiec pozostaja chyba tylko nasionka...będę wdzieczna za kazda rade dotyczaca tych roslinek...Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
Mania
500p
500p
Od: 18 lut 2008, o 22:35

Post »

grigori24 pisze:Dzisiaj zamówiłem nasiona żywych kamieni na pewno przyda mi się porada xipe . :D :D :D
Witam!
Ja nasiona lithopsów wysiałam w zeszłym roku (kupione z allegro). Wzeszła mniej więcej połowa, do dzisiaj mam dokładnie 2, które przetrwały (przez moje błędy) - ale za to jakie... mają około1 cm i już się pięknie podzieliły i wybarwiły w kropeczki. Niestety, nie mam aktualnie zdjęcia - ale mam za to mini poradę - sterylne podłoże i na początku pilnowanie wilgoci, bo chwila przesuszenia i małe siewki padają.
Aaaa, wysiałam je słynną metodą "na słoik" i się sprawdza :D
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
myszek
500p
500p
Od: 28 kwie 2007, o 00:37

Post »

A u mnie zaczynają się kłopoty z Pleiospilos nelii. Parę miesięcy (~rok) bezproblemowej uprawy:
Obrazek
A zimą, mimo braku podlewania - wypadła jedna z części - zgniła podstawa, i teraz podobnie zaczyna dziać się z następnymi liśćmi:
Obrazek

Ktoś ma pomysł dlaczego :?:

Pozdrawiam,
Mysza

'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
loona10
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Witam
Ja wysialam nasionka i zapakowalam wszystko w przezroczysta folie po jednym dniu woda sie skroplila, mam nadzieje ze bedzie ok :) . Jak dlugo trzeba czekac na wykielkowanie maluszkow??...aaaa i jeszcze jedno : gdy pojawia sie roslinki nalezy utrzymywac wilgoc...jak czesto podlewac??....Dzięki za wskrzeszenie we mnie na nowo optymizmu bo po przeczytaniu kilku poprzednich postow stracilam nadzieje na powodzenie mojej ''plantacji''....pozdrawiam Monika
volumineux
500p
500p
Od: 8 lut 2008, o 14:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No to tak. Gnicie, to pewnie przez zbyt częste podlewanie + żwirek zatrzymujący wodę w doniczce. A żywe kamienie kiełkują w 22 stopniach od czterech do dwunastu dni. Tak pisze na opakowaniach.
Awatar użytkownika
malwa
100p
100p
Od: 2 sie 2007, o 17:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

żywe kamienie
cos nowego dla mnie
będę musiala poszukac wiecej informacji na ten temat
i oczywiscie nabyc :)
:)
Basia k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 2 maja 2007, o 16:58

Post »

myszek pisze:A u mnie zaczynają się kłopoty z Pleiospilos nelii. Parę miesięcy (~rok) bezproblemowej uprawy:
Obrazek
A zimą, mimo braku podlewania - wypadła jedna z części - zgniła podstawa, i teraz podobnie zaczyna dziać się z następnymi liśćmi:
Obrazek

Ktoś ma pomysł dlaczego :?:

Pozdrawiam,
Najprawdopodobniej jakaś choroba grzybowa się wdała , jaką masz ziemię w tych doniczkach , robiłaś sama czy z sklepu
Awatar użytkownika
myszek
500p
500p
Od: 28 kwie 2007, o 00:37

Post »

No tak :!: , ziemia nie dość, że ze sklepu, to jeszcze stara. Przesadzę i wetknę pałeczkę ;:148 p.grzyb., to może jeszcze z nich cos będzie.

:wit
Mysza

'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
loona10
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Witam...po ok tygodniu wzeszly moje Lithopsy, ale sa takie malenkie ...nie wszystkie sie pokazaly...prosze o rade czy zdjac im juz folie czy jeszcze nie, i oczywiscie kiedy rozsadzic je do osobnych doniczek, a moze moga rosnac w jednej przystosowanej do kaktusow...wedle wskazan doswiadczonych hodowcow...Pozdrawiam Monika
MichalPy
100p
100p
Od: 30 gru 2007, o 14:14

Post »

Ja o tych kamieniach dowiedziałem sie z internetu i na początku myślałem ze to jakieś sztuczne kamienie, a na tym forum właśnie poznałem go bliżej i obejrzałem parę fotek i ten sukulent jest ładnym kwiatkiem.
Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
lejdik
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 maja 2008, o 15:29

Post »

myszku!!!!
Twoje kamienie po prostu żyją i są zdrowymi roślinkami, zwykle na wiosne zrzucają 'stare' ubranka i wychodzą sobie nowe:)Sama widzisz, że w środku tych 'chorych' kamieni jawią się nowe roślinki. Nic im teraz nie rób, w ogóle nie podlewaj, trzymaj w jasnym stanowisku, zostaw i pozwól im się spokojnie przepoczwarzyć, a na jesień odwdzięczą Ci się kwiatkami:) Jeśli chcesz prześlę Ci zdjęcia swoich kamyków, które teraz też są w fazie 'gubienia' starych ciuszków, to normalny, zdrowy objaw, nic się nie martw!!
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
jardin
1000p
1000p
Od: 7 sie 2007, o 14:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam,
od kilku tygodni jestem posiadaczką żywych kamieni. Żywe kamienie wyhodowałam z nasionek (kupionych na Allegro ). Nasionka wysiałam do skrzynki, najlepsza chyba jest ziemia do kaktusów, podlałam woda, przykryłam folia i czekałam :) po 5 dniach miałam malusieńkie żywe kamienie, niestety pojawiły się też robaczki (musiały być w ziemi) i cześć roślinek przepadła. Dlatego proponuję ziemię "odrobaczyć".
zostało mi jednak parę i w tej chwili wyglądają tak. maja po ok 0,5-1 cm.
Obrazek[/quote]

Mam nadzieję ,że wyrosną na piękne okazy.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
MamaOli
50p
50p
Od: 4 gru 2007, o 21:30

Post »

JDL pisze:Dlatego proponuję ziemię "odrobaczyć".
Ja za radą jednego z forumowiczów przed wysianiem lithopsów "wygotowałam" ziemię przez minutę w mikrofalówce. Kamyki ładnie wzeszły, rosły sobie pięknie, dopóki ich nie ugotowałam na słońcu, buuuuuuuu, chlip, chlip :cry: :cry: :cry: :oops:
Pozdrawiam, Marta.

moje roślinki
Awatar użytkownika
lejdik
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 maja 2008, o 15:29

Post »

JDT- czy możesz mi powiedzieć u kogo na allegro kupiłaś nasionka żywych kamieni??Chciałabym posiać sobie nowe, ale tyle się naczytałam ostatnio o beznadziejnej jakości nasion na allegro, że chwilowo odpuściłam:) A teraz zachęciłaś mnie tym, że Twoje z Allegro- wzeszły!!Podaj proszę nicka sprzedawcy! Pozdrawiam:)
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”