Żywe kamienie? ( Lithops Sp )cz.1
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Litopsy mają tak skromne wymagania jeśli chodzi o wilgoć, że wszystkie inne roślinki posadzone razem z nimi zwyczajne wyschną. Lub odwrotnie - litopsy posadzone razem z innymi roślinami i tak samo podlewane na pewno zgniją.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek

Witam!grigori24 pisze:Dzisiaj zamówiłem nasiona żywych kamieni na pewno przyda mi się porada xipe .![]()
![]()
Ja nasiona lithopsów wysiałam w zeszłym roku (kupione z allegro). Wzeszła mniej więcej połowa, do dzisiaj mam dokładnie 2, które przetrwały (przez moje błędy) - ale za to jakie... mają około1 cm i już się pięknie podzieliły i wybarwiły w kropeczki. Niestety, nie mam aktualnie zdjęcia - ale mam za to mini poradę - sterylne podłoże i na początku pilnowanie wilgoci, bo chwila przesuszenia i małe siewki padają.
Aaaa, wysiałam je słynną metodą "na słoik" i się sprawdza

Pozdrawiam
A u mnie zaczynają się kłopoty z Pleiospilos nelii. Parę miesięcy (~rok) bezproblemowej uprawy:

A zimą, mimo braku podlewania - wypadła jedna z części - zgniła podstawa, i teraz podobnie zaczyna dziać się z następnymi liśćmi:

Ktoś ma pomysł dlaczego
Pozdrawiam,

A zimą, mimo braku podlewania - wypadła jedna z części - zgniła podstawa, i teraz podobnie zaczyna dziać się z następnymi liśćmi:

Ktoś ma pomysł dlaczego

Pozdrawiam,
Mysza
'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
Witam
Ja wysialam nasionka i zapakowalam wszystko w przezroczysta folie po jednym dniu woda sie skroplila, mam nadzieje ze bedzie ok
. Jak dlugo trzeba czekac na wykielkowanie maluszkow??...aaaa i jeszcze jedno : gdy pojawia sie roslinki nalezy utrzymywac wilgoc...jak czesto podlewac??....Dzięki za wskrzeszenie we mnie na nowo optymizmu bo po przeczytaniu kilku poprzednich postow stracilam nadzieje na powodzenie mojej ''plantacji''....pozdrawiam Monika
Ja wysialam nasionka i zapakowalam wszystko w przezroczysta folie po jednym dniu woda sie skroplila, mam nadzieje ze bedzie ok

-
- 500p
- Od: 8 lut 2008, o 14:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam...po ok tygodniu wzeszly moje Lithopsy, ale sa takie malenkie ...nie wszystkie sie pokazaly...prosze o rade czy zdjac im juz folie czy jeszcze nie, i oczywiscie kiedy rozsadzic je do osobnych doniczek, a moze moga rosnac w jednej przystosowanej do kaktusow...wedle wskazan doswiadczonych hodowcow...Pozdrawiam Monika
myszku!!!!
Twoje kamienie po prostu żyją i są zdrowymi roślinkami, zwykle na wiosne zrzucają 'stare' ubranka i wychodzą sobie nowe:)Sama widzisz, że w środku tych 'chorych' kamieni jawią się nowe roślinki. Nic im teraz nie rób, w ogóle nie podlewaj, trzymaj w jasnym stanowisku, zostaw i pozwól im się spokojnie przepoczwarzyć, a na jesień odwdzięczą Ci się kwiatkami:) Jeśli chcesz prześlę Ci zdjęcia swoich kamyków, które teraz też są w fazie 'gubienia' starych ciuszków, to normalny, zdrowy objaw, nic się nie martw!!
Pozdrawiam
Twoje kamienie po prostu żyją i są zdrowymi roślinkami, zwykle na wiosne zrzucają 'stare' ubranka i wychodzą sobie nowe:)Sama widzisz, że w środku tych 'chorych' kamieni jawią się nowe roślinki. Nic im teraz nie rób, w ogóle nie podlewaj, trzymaj w jasnym stanowisku, zostaw i pozwól im się spokojnie przepoczwarzyć, a na jesień odwdzięczą Ci się kwiatkami:) Jeśli chcesz prześlę Ci zdjęcia swoich kamyków, które teraz też są w fazie 'gubienia' starych ciuszków, to normalny, zdrowy objaw, nic się nie martw!!
Pozdrawiam
- jardin
- 1000p
- Od: 7 sie 2007, o 14:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam,
od kilku tygodni jestem posiadaczką żywych kamieni. Żywe kamienie wyhodowałam z nasionek (kupionych na Allegro ). Nasionka wysiałam do skrzynki, najlepsza chyba jest ziemia do kaktusów, podlałam woda, przykryłam folia i czekałam
po 5 dniach miałam malusieńkie żywe kamienie, niestety pojawiły się też robaczki (musiały być w ziemi) i cześć roślinek przepadła. Dlatego proponuję ziemię "odrobaczyć".
zostało mi jednak parę i w tej chwili wyglądają tak. maja po ok 0,5-1 cm.
[/quote]
Mam nadzieję ,że wyrosną na piękne okazy.
pozdrawiam
od kilku tygodni jestem posiadaczką żywych kamieni. Żywe kamienie wyhodowałam z nasionek (kupionych na Allegro ). Nasionka wysiałam do skrzynki, najlepsza chyba jest ziemia do kaktusów, podlałam woda, przykryłam folia i czekałam

zostało mi jednak parę i w tej chwili wyglądają tak. maja po ok 0,5-1 cm.

Mam nadzieję ,że wyrosną na piękne okazy.
pozdrawiam
JDT- czy możesz mi powiedzieć u kogo na allegro kupiłaś nasionka żywych kamieni??Chciałabym posiać sobie nowe, ale tyle się naczytałam ostatnio o beznadziejnej jakości nasion na allegro, że chwilowo odpuściłam:) A teraz zachęciłaś mnie tym, że Twoje z Allegro- wzeszły!!Podaj proszę nicka sprzedawcy! Pozdrawiam:)