Bonsai domowe i te z marketu; porady, uwagi, diagnostyka

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
orientasza
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 sie 2012, o 10:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Bonsai domowe i te z marketu; porady, uwagi, diagnostyka

Post »

Witam
Po pierwsze chciałam powiedzieć że czytałam ten wątek i jestem pod wrażeniem że poraficie takie cuda zrobić z waszych roślinek, jestem pełna podziwu :)
A teraz do rzeczy, kupiłam niedawno Fikusa Retusa. chciała bym go jakoś ładnie uformować, ale najpierw przesadzić. nie wiem czy to odpowiednia pora na to ale rośnie troszkę krzywo i trzeba będzie coś z tym zrobić.
Wiem że klasycznego bonsai z niego nie zrobię, ale może podpowiedzieli byście mi jak go ładnie przyciąć, podwiązać, bo sama dopiero zaczynam moją przygodę z roślinkami i niewiele umiem :) Chciała bym żeby choć troszkę przypominał bonsai.
Kurcze mam nadzieję że zdjęcia się wkleją bo dzisiaj zrobiłam mu sesję :P
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jeden korzeń jest troche nad powierzchnią ziemi, jak będę przesadzać to mam go włożyć głębiej w ziemię? czy to bez znaczenia?
Obrazek

Ktoś mu obcinał gałązki i teraz zostały takie nieładne suche kikutki:( pewnie cierpiał
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
oShibby
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 26 lut 2012, o 18:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Raz było pytane, ale jakoś bez odpowiedzi.
Jak z tego kalanchoe zrobić coś na wzór bonsai. Trudno mi sobie wyobrazić gdzie przyciąć, jak formować, może gdzieś jakiś ciężarek przyczepić, no proszę o porady. Tylko proszę nie mówcie "się nie da".
_______
oShibby
Awatar użytkownika
eris
100p
100p
Od: 2 sty 2011, o 01:28

Post »

Ja pozbyłabym się liści z głównego pnia i górę skróciła o 2 cm. Trzeba Troszkę poczekać aż się rozkrzewi by dalej manewrować.
Możesz również wygiąć główny pień. Spróbuj zrobić sadzonki z liści. Wstrzymałabym się jednak z tymi zabiegami do wiosny.
Mam podobną roślinkę tylko ma owalne liście, moja bardziej przypomina grubosza drzewiastego.

Może wypowie się ktoś jeszcze bardziej doświadczony.
Awatar użytkownika
lbanek
200p
200p
Od: 11 wrz 2012, o 16:40

Post »

noo,piękne niektóre okazy
tez mam zapędy :oops: by sobie miec bonsai, zaczełam od "marketowca"
Obrazek,
i chyba go trochę przyciełam za bardzo? wczoraj, ;:131
Obrazek

Obrazek

zobaczymy... ;:224
w kazdym razie mam go za chyba 5 zet bo był kiedyś prawie uschniętym kikutkiem
a sie udało odchować ;:16
Pozdrawiam Lucyna
Moje roślinki
Moja kolekcja
orientasza
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 sie 2012, o 10:30

Post »

A ja mimo że nie powinnam tego teraz robić, przesadziłam mojego Retusika, mam nadzieję że sie nie pogniewa ale nie miał już czym oddychac, ziemia była bardzo zbita.
Teraz wygląda tak:
Obrazek
Obrazek

Na razie nie będę mu nic robić, niech sobie troszke biedaczek odsapnie;) A tak nawiasem to myślicie że roślinki lubią jak sie do nich mówi? :D
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38

Post »

Moje bonsai (fikus retusa ) 2szt 1m i 50cm zostały wniesione do garażu bo był przymrozek w nocy i całe szczęście że wniosłem je do garażu mają się świetnie po wakacjach na powietrzu :wit
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Awatar użytkownika
lbanek
200p
200p
Od: 11 wrz 2012, o 16:40

Post »

tak czytam teraz o stylach i może moje drzewko
Obrazek

kształtowac na styl shakan, wykorzystujac to pochylenie? !
tylko mocniej je przechylić na 1 stronę...

albo Fukinagashi , tylko ma pień za prosty do tego stylu
Pozdrawiam Lucyna
Moje roślinki
Moja kolekcja
gracia1
50p
50p
Od: 24 lis 2010, o 12:29

Post »

Jak pisalam wczesniej zostalam obdarowana bukszpanem, zasilany byl do wrzesnia. Wlasnie zakwitl, zastanawiam sie czy owiniecie doniczki w folie babelkowa wystarczy mu na zime, na razie u mnie temperatury sa do -3 stopni w nocy.
Joanna
Awatar użytkownika
ancymonek
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 sty 2013, o 21:30

bonsai

Post »

Chciałabym się dowiedzieć dlaczego moje bonsai,wygląda tak jak wygląda.
Mam je już bardzo długo i cały czas jest takie samo
Może mi ktoś pomóc???

Obrazek
It is what it is
Awatar użytkownika
ancymonek
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 sty 2013, o 21:30

Re: bonsai

Post »

Roślinka cały czas stoi na parapecie w pół cieniu,podlewam regularnie,staram się aby podłoże było cały czas wilgotne.
Nie wiem co robię nie tak :?
Co do zraszania to nigdy go nie zraszałam.
It is what it is
Awatar użytkownika
IroniaLosu87
100p
100p
Od: 14 lis 2011, o 12:58

Re: bonsai

Post »

Przestaw ją w jaśniejsze miejsce,ale nie bezpośrednio na słońce i zraszaj ją :) Zgadza się,że jest to fikus retusa. Kilka informacji :)

Stanowisko ? Najkorzystniejszym miejscem pod uprawę rośliny jest stanowisko dobrze oświetlone. Latem nie powinno być ono zbyt nasłonecznione, gdyż może to skutkować poparzeniem liści. W lecie roślinę można postawić na tarasie lub balkonie.
Podlewanie ? Poza zimą podlewamy ficusa, tak aby ziemia w doniczce była stale wilgotna. Natomiast zimą robimy to rzadziej, jednak podłoże nie powinno być przesuszone. Zbyt długi brak podlewania skutkuje opadaniem liści, które po jakimś czasie odrastają
Podłoże ? Najlepsze jest podłoże dla ficusów, które można kupić w sklepie ogrodniczym.
Nawożenie - Ficus nawozimy raz na dwa tygodnie specjalnym nawozem przeznaczonym do nawożenia ficusów. Wyjątek stanowi zima, kiedy robimy to raz w miesiącu.
Temperatura ? Roślina najlepiej się czuje w temperaturze powyżej piętnastu a poniżej dwudziestu pięciu stopni. Przy czym zimą ta temperatura nie może spaść poniżej piętnastu stopni, natomiast latem może się nawet znacząco podnieść powyżej dwudziestu pięciu. Ważne jest, jednak żeby pomimo wysokiej temperatury ziemia w doniczce nie była przesuszona.
Zabiegi pielęgnacyjne.
Roślinę należy chronić przed niską temperaturą, która powoduje u ficusa opadanie liści, a w końcowym efekcie obumarcie. Ficusa należy regularnie podlewać i zraszać, kwiat lubi przebywać w wilgotnym otoczeniu. Wiosną należy roślinę przesadzić, czynność tą wykonuje się raz na dwa lata.
Awatar użytkownika
monstera123
50p
50p
Od: 26 lut 2013, o 17:39

Post »

Wszystkie drzewka piękne. I ja kiedyś zapragnęłam mieć Bonsai. Chciałam mieć Bonsai indoor i zakupiłam maleńkiego Beniaminka odmiany Mini star. Ma drobne listki, no ale i wolniej rośnie.

To moje drzewko ;:138 . Bawię się nim niż około 10 lat.
Obrazek
Pod koniec marca czekać go będzie kolejne kosmetyczne cięcie. :D
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Bardzo ładne drzewko. Należało by odrobinę popracować nad wysokością. Ładnie by wyglądał w doniczce o (minimum) połowę niższej i odrobinę szerszej. Ile ma lat ?
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”