Mniodkowa to może podesłać trochę dla M, albo przepis na mega ostry ketchup z papryczkami.
Teraz zdjęcie poglądowe na temat "jak rozmnożyć lilie z łuski":
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
![Obrazek](http://images35.fotosik.pl/1651/f3aeba506d7c16a7med.jpg)
Cebule hippeastrum żeby pięknie kwitły potrzebują okresu spoczynku. Moje właśnie teraz go rozpoczynają. Poleżą sobie w chłodnym i suchym miejscu do stycznia, potem do doniczek i czekamy na kwitnienie. Po kwitnieniu podlewamy i dokarmiamy jeszcze liście do końca sierpnia. Potem zaprzestajemy podlewania i czekamy aż liście zaschną, ja wyjmuję z doniczek kąpię w środku grzybobójczym obieram z łusek jeśli zauważę czerwone plamy, suszę i wynoszę na odpoczynek.labka1 pisze:a ja tych kwiatów nie rozumiem..![]()
mam kilka powiedzmy,że to amarylis...i miał już małe..i te małe maja już po 6 lat co najmniej...a duża kwitnie raz w roku, albo wcale, te młode puszczają listki ale nie kwitły nigdy...może mnie poduczycie???
To zdjęcie przedstawia łuskę lilii, na której wyrosły 2 małe cebulki.mniodkowa pisze:ja to głupiutka chyba, bo pojęcia nie mam co te zdjęcie przedstawiarozmnażanie lilii to wyczytałam ale... y...
![]()
Ta łuska to została w ziemi gdy wykopywałam lilie, które wcześniej kwitły i zaschły już w sierpniu.mamafrania pisze:Dorotko,ale Ty tą łuskę to tak normalnie do ziemi zapakowałaś?zdradzisz laikowi sekret?
Podobno mogą ,ale ja nie próbowałam ja je trzymam na strychu tam jest zimno i sucho.labka1 pisze:Papryczki to chyba te same co moje...pychota..szczególnie do ogórków z czosnkiem i chilli...![]()
a te cebule to mogą w lodówce( tam gdzie warzywa) poleżeć????
A ja przyjdę obejrzeć.jola1313 pisze:Znowu mnie ubiegłaś ze zdjęciem ''korali'' z papryki![]()
Ale i tak wstawię u siebie
Korale super, tylko bardzo ostre.tesia39 pisze:Dorotko, super są te paprykowe korale![]()
U mnie w tunelu foliowym urosły na 50 cm. W donicy lub w gruncie pewnie będą troszkę niższe.labka1 pisze:(...)Czerwone korale.....czerwone niczym wino.....(...)
Dorotka ...ma tyle cudności, a do tego papryczki wspaniałe..
Dorotko, nie spytałam na jaka wysokość rosną krzaczki od tej kayeńskiej papryczki???