Prośba o ocenę stanu storczyka
- Rejden
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 sie 2012, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Prośba o ocene stanu STORCZYKA
Nigdy ale to nigdy nie obcina się korzeni storczykom, chyba że są całkowicie suche zgniłe lub zmurszałe.
Często mimo iż wyglądają na suche w środku żyją.
Często mimo iż wyglądają na suche w środku żyją.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 28 maja 2012, o 18:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
przepraszam ale ja tu prosilam o ocene MOJEGO STORCZYKA
natalio900
A....to ciekawe ..czego się jeszcze spodziewałaś .... skoro postem wyzej
Rejden napisał swoją ocenę
I tyle w temacie wystarczy.... o podlewaniu wtrącenie jest ważne ,bo z zachwytu mozna zapomnieć ,ze to żywa roślina.
I szybko to piękno zakupione zmienia sie w koszmar....
Polecam tematy o uprawie....wszak z zakupem rozpoczyna sie okres własnej pielęgnacji.I tego co ma w sobie storczyk nie powinno się stracić.
Jak dbać o storczyka i jak uprawiać z powodzeniem to wymóg zdobywania wiedzy jest już po Twojej stronie .
Dla ułatwienia...jest multum stron w tej sekcji ; o wątpliwościach w uprawie wraz z odpowiedziami,wskazaniami.
Polecam lekturę zamiast pytań.
.
JOVANKA
A....to ciekawe ..czego się jeszcze spodziewałaś .... skoro postem wyzej
Rejden napisał swoją ocenę
Witam.
Storczyk wygląda dobrze, drobne plamy na liściach to tylko uszkodzenia z transportu.
Korzenie troszkę przesuszone, ale roślinka wypuszcza nowe, a to świadczy że ma się dobrze.
Dobre podlewanie to 100% sukcesu.
I tyle w temacie wystarczy.... o podlewaniu wtrącenie jest ważne ,bo z zachwytu mozna zapomnieć ,ze to żywa roślina.
I szybko to piękno zakupione zmienia sie w koszmar....
Polecam tematy o uprawie....wszak z zakupem rozpoczyna sie okres własnej pielęgnacji.I tego co ma w sobie storczyk nie powinno się stracić.
Jak dbać o storczyka i jak uprawiać z powodzeniem to wymóg zdobywania wiedzy jest już po Twojej stronie .
Dla ułatwienia...jest multum stron w tej sekcji ; o wątpliwościach w uprawie wraz z odpowiedziami,wskazaniami.
Polecam lekturę zamiast pytań.
.
JOVANKA
- adamanna
- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Kontakt:
Re: prośba o ocenę stanu storczyka
Co wyrośnie ze zgrubienia to sie okaże ale o ile mnie wzrok nie myli to z oczka na łodyżce coś sie chce kluć - więc może zobaczysz kwiaty wcześniej niż myślisz czego z całego serca życzę
-
- 10p - Początkujący
- Od: 28 maja 2012, o 18:58
- 3velyna
- 500p
- Od: 21 mar 2012, o 20:31
Co do plamek, to powinnaś poszukać informacji na temat szarej pleśni
Pozdrawiam! Ewelina
Uczę się być >dobrą< fal-mamą :) Dopiero zaczynasz? Chętnie POMOGĘ !
Zapraszam do obejrzenia moich storczyków ? mini w szklarence ?
Uczę się być >dobrą< fal-mamą :) Dopiero zaczynasz? Chętnie POMOGĘ !
Zapraszam do obejrzenia moich storczyków ? mini w szklarence ?
To ja też poproszę o ocenę, bo coś się boje, że moje falenopsisy potrzebują doktora. Oto jeden z nich. Ten kwitł na niebiesko (z tego co się dowiedziałam, to wstrzykuje się atrament, skąd bierze się tak piękny kolor). Nie mam pojęcia jaki jest jego naturalny kolor gdyż nie chce więcej kwitnąć.
To moja druga pociecha, ta z kolei jest fioletowa, też nie chce więcej kwitnąć.
To moje pierwsze storczyki, dlatego bardzo proszę o opinię, bo nie wiem czy mam się po prostu uzbroić w cierpliwość, a może spróbować przesadzić, zmienić odżywkę, czy też zmienić i miejsce....?!
To moja druga pociecha, ta z kolei jest fioletowa, też nie chce więcej kwitnąć.
To moje pierwsze storczyki, dlatego bardzo proszę o opinię, bo nie wiem czy mam się po prostu uzbroić w cierpliwość, a może spróbować przesadzić, zmienić odżywkę, czy też zmienić i miejsce....?!
- Rejden
- Od: 22 sie 2012, o 18:02
Wyglądają całkiem dobrze, ciut więcej światła...odżywka co 2 tygodnie, podlewanie przez namaczanie i na pewno na wiosnę wypuszczą pędy kwiatowe.
a te korzenie??? martwią mnie, są takie 'wysuszone'. Podlewam je właśnie poprzez namaczanie, srednio co dwa tyg, razem z odzywką. Stoją na parapecie, więcej światła nie jestem w stanie im zapewnić (trzymam je w najbardziej słonecznym pokoju). Czytałam, że co niektórym kwitną non stop, a moje falki kwitły, pierwszy skończył w kwietniu ( i nie wygląda jakby chciał mnie uszczęśiwić nowymi kwiatami), a drugi skończył we wrześniu. Naprawdę doiero na wiosnę jest szansa na kwitnienie??
-- 7 paź 2012, o 18:02 --
ja właśnie zaczęłam stosować 'bio ekor' nawóz dla ssorzczyków, niby wyróżniony certyfikatem 'najlepsze w Polsce' oraz 'złotym hipolitem', ma zapewnić wieokrotne i obfite kwitnienie. Zobaczymy co z tego będzie...
-- 7 paź 2012, o 18:02 --
ja właśnie zaczęłam stosować 'bio ekor' nawóz dla ssorzczyków, niby wyróżniony certyfikatem 'najlepsze w Polsce' oraz 'złotym hipolitem', ma zapewnić wieokrotne i obfite kwitnienie. Zobaczymy co z tego będzie...
Witaj kruszi89....
Pytasz...
Phalaenopsis bo taka nazwa jest Twoich storczyków... kwitną przecietnie raz w roku.I ....jak im dobrze pójdzie
I nic biologii nie zmieni.
Bywają precedensowe kwitnienia , ale to rzadkość. Natomiast często rozgałęzienie pędu i kontynuacja kwitnienia
sprawia wrażenie odrębnych kwitnień .Wrażenie jest duże...i wygląda czasami na kwitnienie non-stop.
Dwutygodniowa przerwa w podlewaniu (co widać!..). jest zbyt długa.Tym sposobem można doprowadzić do nadmiernego wysuszenia korzeni z nieodwracalnym skutkiem /w korzeniach i liściach/.
Ten czasookres należy wyczuć w swoich warunkach/przeważnie 7-10 dni / ale... nie doprowadzać do ekstremalnej utraty wilgoci w korzeniach i podłożu.
A to widzimy.
Korzenie wyglądają na zbyt przesuszone/wygląda na to , że dłuzej nie widziały wody... jednak
Storczyk farbowany powróci do pierwotnego wyglądu- będzie biały.Nie jest farbowany atramentem jak goździki i róże-pewnie inne preparaty i technika w grę wchodzi.
Fioletowy Phalaenopsis będzie fioletowy.
Warto zapoznać się z tematyką forum.Sekcja poświęcona jest głównie uprawie Phalaenopsis i przerobić materiały bazowe
np.Przewodnik..zakładka po prawej
Proszę nie zakładać odrębnych tematów o odżywkach.O nawozach istnieją tematy.
Ten temat przenoszę do bloku tematycznego.
Pozdrawiam JOVANKA
Pytasz...
Wierz mi,ze każdy by chciał mieć kwitnienie non-stop.A tak się nie da i nie ma takich kwitnień.Długie to tak....Naprawdę doiero na wiosnę jest szansa na kwitnienie??
Phalaenopsis bo taka nazwa jest Twoich storczyków... kwitną przecietnie raz w roku.I ....jak im dobrze pójdzie
I nic biologii nie zmieni.
Bywają precedensowe kwitnienia , ale to rzadkość. Natomiast często rozgałęzienie pędu i kontynuacja kwitnienia
sprawia wrażenie odrębnych kwitnień .Wrażenie jest duże...i wygląda czasami na kwitnienie non-stop.
Dwutygodniowa przerwa w podlewaniu (co widać!..). jest zbyt długa.Tym sposobem można doprowadzić do nadmiernego wysuszenia korzeni z nieodwracalnym skutkiem /w korzeniach i liściach/.
Ten czasookres należy wyczuć w swoich warunkach/przeważnie 7-10 dni / ale... nie doprowadzać do ekstremalnej utraty wilgoci w korzeniach i podłożu.
A to widzimy.
Korzenie wyglądają na zbyt przesuszone/wygląda na to , że dłuzej nie widziały wody... jednak
Storczyk farbowany powróci do pierwotnego wyglądu- będzie biały.Nie jest farbowany atramentem jak goździki i róże-pewnie inne preparaty i technika w grę wchodzi.
Fioletowy Phalaenopsis będzie fioletowy.
Warto zapoznać się z tematyką forum.Sekcja poświęcona jest głównie uprawie Phalaenopsis i przerobić materiały bazowe
np.Przewodnik..zakładka po prawej
Proszę nie zakładać odrębnych tematów o odżywkach.O nawozach istnieją tematy.
Ten temat przenoszę do bloku tematycznego.
Pozdrawiam JOVANKA
[quote="mika13"]
nr4
w najgorszym stanie
Czemu go posadziłaś do styropianu? W ten sposób nie uratujesz tego storczyka. Jeżeli chcesz żeby przeżył i coś z niego jeszcze było to musisz go albo reanimować w keramzycie albo w zależności ile ma korzeni i jakie są długie wsadzić go do kory.
nr4
w najgorszym stanie
Czemu go posadziłaś do styropianu? W ten sposób nie uratujesz tego storczyka. Jeżeli chcesz żeby przeżył i coś z niego jeszcze było to musisz go albo reanimować w keramzycie albo w zależności ile ma korzeni i jakie są długie wsadzić go do kory.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 6 wrz 2012, o 17:10
Teraz jest już w keramzycie, był w styropianie, bo się suszy po kąpieli w środku odgrzybiającym:)
Odetchnęłam z ulgą, bo już myślałam, że on tak już na stałe.