Brunnera - dyskusje
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Brunnera - dyskusje
Po tej "chorej zimie" moja jedyna brunera nie wzeszła... 

-
- 500p
- Od: 29 sie 2010, o 11:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje brunnery rosną od wschodniej strony i tylko rano mają trochę słońca, odpowiadała im ta rabata ale zima poczyniła ogromne spustoszenie niestety. Zrobię zdjęcia tym które zostały i tutaj umieszczę, a tymczasem kilka z mojego buszu 
pierwsza to Jack Frost, a druga Diane`s Gold

pierwsza to Jack Frost, a druga Diane`s Gold

Rysiek
- Dyshia
- 1000p
- Od: 17 lut 2010, o 12:19
Ponieważ jak na razie uprawa brunnery zakończyła się u mnie totalną porażką (na 4 posadzone jesienią zgniły wszystkie), proszę bardziej doświadczonych hodowców o rady, co mam zrobić, by zapobiec ponownie takiej rozpaczy wiosną.
Z ostrożności kupiłam tylko dwie, looking glass i king's Ransom i nie chciałabym ich również stracić. Jak powinnam przygotować podłoże, by przezimowały? Poprzednie sadziłam na rabacie, gdzie ziema była przygotowana pod kątem host, wymieszałam ogrodową ziemię za kompostową i do tego kora. Nie ściółkowałam niczym. Dodać np. piasku? Te dwie zamierzam posadzić również w towarzystwie host na wzniesieniu, może odpływ wody bedzie sprawniejszy i to zapobiegnie zimowemu zagniwaniu... A może nie przeżyły nie od nadmiaru wilgoci, ale z innego powodu? Np. dlatego, że ich niczym nie okryłam? Albo były za małe, źle ukorzenione?
Z góry dziękuję za wszelkie rady.

Przyczyną strat w brunerach (jak i innych) były nietypowe sytuacje pogodowe. Najpierw jesienią susza, potem długo ciepło i nagle silne mrozy bez okrywy śnieżnej. U mnie na wschodzie był śnieg i wszystkie brunery mi przezimowały,
Stanowisko półcieniste i przeciętna gleba są dobre dla brunner. Nie lubią zatrzymującej się wody w zimie i trzeba zapewnić stanowisko by woda spływała.
MArcin
Stanowisko półcieniste i przeciętna gleba są dobre dla brunner. Nie lubią zatrzymującej się wody w zimie i trzeba zapewnić stanowisko by woda spływała.
MArcin
U mnie na 5 wsadzonych w zeszłym roku żadna nie podjęła wzrostu. Rozumiem, że już nie mam na co czekać...? Szkoda...
-
- 200p
- Od: 10 maja 2011, o 08:46
Witam
kupiłam brunnery wysyłkowo - miały być zwykłe, bezodmianowe. Dostałam coś takiego. Ktoś mi pomoże zgadnąć co to jest?

Zdjęcie usunięto z hostingu.
bab...
kupiłam brunnery wysyłkowo - miały być zwykłe, bezodmianowe. Dostałam coś takiego. Ktoś mi pomoże zgadnąć co to jest?

Zdjęcie usunięto z hostingu.
bab...
Ewa
Jastrzębiec 'Leopard' hehe
Strasznie się toto nasiewa, noi nie ma nic wspólnego z brunerą - reklamuj!

Strasznie się toto nasiewa, noi nie ma nic wspólnego z brunerą - reklamuj!

- trillum30a
- 200p
- Od: 6 lut 2012, o 15:24
Święta racja,wysiewa się wszędzie,mam,go nawet na trawniku,ścinaj kwiatki,które nawiasem mówiąc nie są powalającej urody 

Pozdrawiam-Iwona
- Fabi 12
- 1000p
- Od: 18 sty 2010, o 21:20
Pozdrawiam Fabiola.
Mój ogród - Fabi 12 - Witam w moim ogrodzie ...
Mój ogród - Fabi 12 - Witam w moim ogrodzie ...
-
- 200p
- Od: 10 maja 2011, o 08:46
Dzięki, wszystkie od razu urwałam po tekście piterka o rozsiewaniutrillum30a pisze:Święta racja,wysiewa się wszędzie,mam,go nawet na trawniku,ścinaj kwiatki,które nawiasem mówiąc nie są powalającej urody

Ewa
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Pierwsza to chyba Diane' s Gold..?
-
- Od: 20 sie 2008, o 20:57
- Kontakt:
pierwsza to jak pisze Lorrie Diane s Gold kolejno Langrest, Jeck Frost i Silver Wings
jarek
jarek
Moja brunera Jack Frost rośnie w słońcu wśród traw.Sadzona latem sadzonka przezimowała bardzo ładnie i rozrosła się imponująco
Cieszmy się z każdego dnia