Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.4
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.4
Jak się zbierze za młode, to czasem u mnie tak mają, dostają takich brązowych plam na boku i dynia kaput, na ogół. W zeszłym roku sporo tego miałam, w tym już nie bo sobie odpuściłam zbieranie niedojrzałych.. Po tych zielonych niestety ciężko poznać kiedy już czas. Też mi się wydaje że ona gnije od środka. Przekrój ją, wszyscy się czegoś nauczymy:)
-
- 200p
- Od: 19 wrz 2010, o 23:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Sweet Berry raczej nie dojrzeją na krzaku, trzeba zbierać zielone, niektóre sztuki uda się zebrać lekko przebarwiające się, podczas leżakowania dojrzewają; po zdjęciach ciężko stwierdzić, czy nie za młoda na zbiory
-
A przyszło mi coś do głowy, to może być jeszcze jakaś infekcja bakteryjna, może ją mysz ciachnęła czy coś w tym stylu i coś z gleby weszło.. Jedna dynia mi kiedyś zmieniła kolor miąższu z białego na różowy, a później ekspresem sfermentowała. Też się zaczęło od takiego dziwnego przebarwienia skórki. Jakby nie było jeśli to tylko na 1-2 sztukach, to nie ma się co przejmować..
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 12 sie 2011, o 10:38
Tak, kochani, to się dzieje ze wszystkimi dyniami Sonca i Sucrine du Berry
niektóre okazy zebrane zupełnie zielone, niektóre na krzakach już matowiały, pokrywając się białym nalotem i jaśniały- wszystkie mają takie plamy.
Cóż, dynia w przekroju jest twarda, nie ma żadnych znaków gnicia ani nadpsucia, zapach soczystego melona, w smaku słodkawa, upiekę ją dopiero wieczorem. Dziękuję za sugestie, ale sobie pomyślałam, może ma znaczenie na jakim podłożu one leżą, rosną i dojrzewają? Styropianu nie podkładałam?
Sonca w przekroju- ?psujący się? bok na zdjęciach jest po lewej- miąższ od razu pod skórką jest żółtego koloru, a pod zdrową- zielonkawy (zdjęcia robione późno wieczorem przy sztucznym świetle i już dziś przy dziennym- prawdziwy kolor dyni jest pomarańczowo-czerwony):

Cóż, dynia w przekroju jest twarda, nie ma żadnych znaków gnicia ani nadpsucia, zapach soczystego melona, w smaku słodkawa, upiekę ją dopiero wieczorem. Dziękuję za sugestie, ale sobie pomyślałam, może ma znaczenie na jakim podłożu one leżą, rosną i dojrzewają? Styropianu nie podkładałam?
Sonca w przekroju- ?psujący się? bok na zdjęciach jest po lewej- miąższ od razu pod skórką jest żółtego koloru, a pod zdrową- zielonkawy (zdjęcia robione późno wieczorem przy sztucznym świetle i już dziś przy dziennym- prawdziwy kolor dyni jest pomarańczowo-czerwony):

-
Wiesz co jak z miąższem nic się nie dzieje, to ja bym je zostawiła, może te plamy zaschną o ile dynie są w suchym pomieszczeniu już. W zeszłym roku miałam brązowe plamy na Triamble przy ogonku, jednej sztuce, z ciekawości ją zostawiłam, plama zaschła i dynia przechowywała się dość długo bez gnicia. Jeśli z miąższem nic się nie dzieje to sobie powolutku możesz je przerabiać przecież. 

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 12 sie 2011, o 10:38
Właśnie, zacznę uważniej sprawdzać te gatunki.
A tu niepowodzeń ciąg dalszy
Crioula Pataka w pełni dojrzała dynia (7.2 kg) bez żadnych objawów zewnętrznych zaczęła się psuć od środka- żadnych plamek, przebarwień, forma idealna, a tu przekładam ją w inne miejsce, a ona mi mięknie w rękach- skórka nadal twarda, ale jakby elastyczna z powodu miękkiego wnętrza:

Co się dzieje z dyniami (przynajmniej moimi) w tym roku, może za dużo wilgoci i za mało słonka
A tu niepowodzeń ciąg dalszy

Crioula Pataka w pełni dojrzała dynia (7.2 kg) bez żadnych objawów zewnętrznych zaczęła się psuć od środka- żadnych plamek, przebarwień, forma idealna, a tu przekładam ją w inne miejsce, a ona mi mięknie w rękach- skórka nadal twarda, ale jakby elastyczna z powodu miękkiego wnętrza:

Co się dzieje z dyniami (przynajmniej moimi) w tym roku, może za dużo wilgoci i za mało słonka

-
Ja te dynie które chcę dłużej przechowywać, przez dość długi okres czasu po zebraniu, ok miesiąca tak myślę, przekładam co parę dni na inną stronę żeby równo obeschły bo czasem od spodu od strony dna kwiatowego mają tendencję do łapania pleśni. Rok niestety pod względem pogody jest dość trudny, niby susza ale z drugiej strony finisz mokry, przynajmniej u mnie, no i niezbyt ciepło. Bardzo też pilnuję, żeby dynie miały przewiew z każdej strony, tzn wszelkie zawijanie w słomę siano, papier itp to okazały się u mnie złe pomysły. Dynia mogła stać 4 miesiące a wystarczyło że przyłożyłam ją jakimś kartonikiem, i po niej. Z czasem nabiera się wprawy.. W tej chwili mam ostatnią Triamble z zeszłego roku. Jak ją postawiłam tak stoi, teraz mam dylemat czy ją zjeść czy czekać ile wytrzyma;) Wysezonowana jest idealnie;) Choć pewnie skończy w garnku bo w końcu trzeba się wziąć za porządki w tym pokoju..
Witam wszystkich.
Chciałem Wam pokazać coś dziwnego .
Dziś gdy kroiłem dynię zeszłoroczną (zerwaną w 2011r i przechowywaną w piwnicy a od miesiąca w kuchni na parapecie zobaczyłem coś takiego:

jak widać w środku jedno z nasion wykiełkowało i urosła niewielka młoda roślinka ,dziwne że bez dopływu światła była zielona

ciekawe czy po przeniesieniu do ziemi gdyby teraz była wiosna czy by urosła i dała owoce?

Chciałem Wam pokazać coś dziwnego .
Dziś gdy kroiłem dynię zeszłoroczną (zerwaną w 2011r i przechowywaną w piwnicy a od miesiąca w kuchni na parapecie zobaczyłem coś takiego:

jak widać w środku jedno z nasion wykiełkowało i urosła niewielka młoda roślinka ,dziwne że bez dopływu światła była zielona

ciekawe czy po przeniesieniu do ziemi gdyby teraz była wiosna czy by urosła i dała owoce?
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Ja posadziłam w maju 2010 taką wykiełkowaną w dyni młodą roślinkę i miałam na niej normalne owoce
.

Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

W takim razie tegoroczne trzeba będzie skonsumować w maju za rok 

- Tomek-Warszawa
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Tomku
Piękne Rouge tres hatif d'Etampes (kto Ci urwał w jednej ogonek?)
.
Piękne Rouge tres hatif d'Etampes (kto Ci urwał w jednej ogonek?)

Moje nowe imię Szansa 

- Tomek-Warszawa
Ta bez ogonka to Rouge tres hatif d'Etampes a ogonek mi się urwał
Pozostałe to Big Max najcięższa waży 38 kg potem 28 kg i 26 kg. Największa Rouge tres hatif d'Etampes została zjedzona ważyła 13 kg to chyba sporo jak na tą odmianę?

Pozostałe to Big Max najcięższa waży 38 kg potem 28 kg i 26 kg. Największa Rouge tres hatif d'Etampes została zjedzona ważyła 13 kg to chyba sporo jak na tą odmianę?
- Tomek-Warszawa
Ja mam pytanie:
Czy dynia ozdobna korona cierniowa to jedna odmiana czy mieszanka? bo sąsiadka mówiła że to mieszanka odmianowa dyń.
Czy dynia ozdobna korona cierniowa to jedna odmiana czy mieszanka? bo sąsiadka mówiła że to mieszanka odmianowa dyń.
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Nie wiem, ile powinna ważyć, bo nie doczekałem się owoców, chociaż ją wysiałem.Tomek-Warszawa pisze:Największa Rouge tres hatif d'Etampes została zjedzona ważyła 13 kg to chyba sporo jak na tą odmianę?
pozdrawiam, Gunnar