Rokietta siewna, rukola (Eruca sativa )
- gieru96
- 200p
- Od: 26 mar 2011, o 10:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Rukola - uprawia ktoś?
moja jest nieduża, ale podskubuję już listki, w sałatkach nie czuć tego smaku
dopiero teraz przeglądam wątek i się dowiedziałem, że mam rukolę okrągłolistną
dopiero teraz przeglądam wątek i się dowiedziałem, że mam rukolę okrągłolistną
Re: Rukola - uprawa
Witam wszystkich serdecznie W tym roku zaczęłam przygodę z uprawianiem ziół na balkonie - z bazylią poszło mi dobrze i zachęcona sukcesem zasiałam w doniczce rukolę okrągłolistną - niestety z całej paczki nasionek (kupionej w Castoramie, nasionka sprawdzone w tamtym roku przez moją mamę) wyrosło mi tylko kilka roślinek. Następna próba zakończyła się lepiej (nakryłam doniczkę folią do czasu wzniesienia się roślinek, ale wyrosły w dość zbitych kępkach, w dodatku miały liski osadzone dość wysoko na cieniutkich, długich łodyżkach, które zaczęły się wyginać kiedy wyrosły kolejne dwa listki, więc postanowiłam je przepikować i przy okazji zasadzić trochę głębiej, ale po 3-4 dniach większość z nich uschła - może ostatnie dni były dla niej za ciepłe (starałam się ją trzymać w półcieniu ale mam balkon południowo-zachodni i wieczorem ją dorwało mocne słońce). A może powinnam je trzymać w tych pseudo-szklarenkach trochę dłużej?
Dziś wysiałam kolejną partię nasionek - macie jakieś rady jak mam tym razem ich nie zabić?
Dziś wysiałam kolejną partię nasionek - macie jakieś rady jak mam tym razem ich nie zabić?
to samo mnie spotkało, za długo czekałam, potem przez dwa tyg nie było mnie na działe i zastała gąszcz wielkiej rukoli, która do jedzenia sie niezbyt nadawała wiec chyba sobie daruje ta rosline i zostane przy rukoli z Biedronki a nasionek z opakowania starcza na 1 grzadkeareks pisze:A moja poszła w kwiat i starsze liście zrobiły się gorzkie :/
A dlaczego przerywke rukoli robicie? Jeszcze nigdy nie robiłam z żadną odmianą... Obrywam tylko regularnie listki, to też nie zdąży być za gęsta.
Rukola sativa kwitnie szybciej niż inne, przynajmniej z mojego doświadczenia i nie gorzknieje tak szybko jak inne. Za to moim zdaniem nie tak aromatyczna
Rukola sativa kwitnie szybciej niż inne, przynajmniej z mojego doświadczenia i nie gorzknieje tak szybko jak inne. Za to moim zdaniem nie tak aromatyczna
Pozdrawiam
Ewa
Ewa
Wysiałam nową partię nasionek, szybko wzeszła, w dodatku bardzo dużo roślinek mi tym razem wyrosło, ale znów te dwa pierwsze listki są na bardzo wysokich, wątłych łodyżkach i mam kolejny problem - zauważyłam, że codziennie kilka z nich się przewraca bo łodyżki jakby od dołu usychają. Czego to może być wina? Za płytko ją wysiałam, ziemia jej nie pasuje, coś ją podgryza od spodu czy to w miarę normalne, że się tak naturalnie przerzedza i słabsze więdną?
Sstella, może to zgorzel siewek? choć trudno cokolwiek powiedzieć bez fotki Jeśli to jest to, co napisałam, to widocznie roślinki mają za mokro. Czy wysiewasz je do doniczki w domu?? Spróbuj wysiać od razu do donicy na balkonie (chyba, że obudowany jest), bo siewki wyciągają się ze względu na brak światła. A do jakiej ziemi wysiałaś nasionka?
Pozdrawiam! Tereska
- cyganka77
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sie 2012, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witajcie.
A ja właśnie posiałam rukolę, to mój pierwszy raz:).
Jeszcze nigdy nie jadłam.
Zobaczymy, co z tego wyniknie:).
Pozdrawiam.
A ja właśnie posiałam rukolę, to mój pierwszy raz:).
Jeszcze nigdy nie jadłam.
Zobaczymy, co z tego wyniknie:).
Pozdrawiam.
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- aska73
- 100p
- Od: 2 lip 2011, o 19:32
przemek1136 rukola piękna, zazdroszczę. Ja ją uwielbiam ale straciłam do niej serce bo nawet przy uprawie pod agrowłókniną jest cała podziurawiona.
Pozdrawiam
Asia
Asia
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
Podbijam temat na ten sezon Mam nadzieję, ze podejmą go rucolożercy
-
- Od: 27 paź 2009, o 23:10
To ja zacznę.
Wczoraj wysiałam trzy odmniany Rucoli. Dzisiaj już nasiona ładnie napęczniały i u niektórych widać kiełki.
Wczoraj wysiałam trzy odmniany Rucoli. Dzisiaj już nasiona ładnie napęczniały i u niektórych widać kiełki.
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
Ja nie wysiewam rucoli do doniczek. Taka uprawa nie powiodła mi się w tamtym sezonie. Natomiast wysiewam już w marcu do gruntu. I jest to pierwsza roślinka do spozycia
- lobuzka
- Od: 8 mar 2010, o 21:38
Zawsze zostawiam krzaczek, dwa- do zakwitnięcia (z czego pszczoły są zadowolone)- sama się wysiewa.
Identycznie robię z roszponką.
Identycznie robię z roszponką.
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.