Hortensje - ogrodowa , bukietowa , drzewkowata cz.IV

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
light
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 wrz 2012, o 21:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Hortensje - ogrodowa , bukietowa , drzewkowata cz.IV

Post »

Moje hortensje bukietowe i ogrodowe pięknie kwitną.
Jak nauczę się wstawiać zdjęcia, to dodam.
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Kontakt:

Post »

Widzę, że macie problem z bukietówką Magical Fire. Moja ma trzy lata i jest piękna. Nie nalezy do rosnących mocno w górę, bardziej się krzewi na boki, ale ma mocne wyprostowane pędy i długie, szpiczaste kwiatostany o intensywnym przebarwieniu jesienią. Nie sprawia żadnych problemów, bardzo się zagęściła.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
martinez_82
500p
500p
Od: 1 wrz 2008, o 10:18

Post »

A ja mam taką ale z pośpiechu zapomniałem o nazwę spytać moze ktoś ma ?
Obrazek
Awatar użytkownika
abcd
1000p
1000p
Od: 15 kwie 2010, o 11:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Mam pytanie gdzie mogę znaleść informację o hortensji nie zimującej w gruncie . Chodzi o takie które widać w święta Wielkanocne w kościołach . Nie wiem jak je nazwać .
Zapraszam do mojego ogródka
Azyl Elki
Azyl Elki cz. 2
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46

Post »

To są hortensje ogrodowe, wiosenną porą masowo widywane w kwiaciarniach-prosto z Holandii.
Pozdrawiam - BabajAGA
Awatar użytkownika
abcd
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Mam jeszcze pytanie odnośnie swojej hortensji . Wiem już że to hortensja ogrodowa . Wsadziłam ją do donicy , w tym roku pięknie urosła , teraz wygląda tak

Obrazek
Czy mogę ją na zimę schować do piwnicy ? I czy dobrze myślę że to co wytworzyło się miedzy liśćmi to zalążki pączków kwiatowych na przyszły rok ?
Obrazek Obrazek
A to moje " Anabelki "

Obrazek Obrazek
Azyl Elki
Azyl Elki cz. 2
Awatar użytkownika
georginja
500p
500p
Od: 4 paź 2012, o 01:46

Post »

Przyłączam się do pytania.Tylko ja kupiłam teraz ładny krzaczek hortensji ogrodowej,podobnej wielkości jak u abcd.I teraz się zastanawiam czy do piwnicy ,czy do ogrodu, a może zadołować w szklarence?Co radzicie? ;:218
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Przeczytajcie ten wątek, powinien Wam pomóc.
Awatar użytkownika
abcd
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Dzięki . Poczytałam i się dowiedziałam co chciałam .
Azyl Elki
Azyl Elki cz. 2
Casais
50p
50p
Od: 31 paź 2010, o 16:39

Post »

;:145 a moja hortensja padła-najpierw zaataowały ją jakieś robactwo,potem jakiś grzyb...-dziś ją spaliłam ;:145 ;:145
Awatar użytkownika
Spacja
500p
500p
Od: 28 kwie 2009, o 15:14

Post »

A może ktoś wie, jak zmusić hortensje ogrodowe do żółknięcia? Moje hortensje w tym roku nie kwitły (poza jedną) i długo były malutkie. Wystrzeliły w górę jakoś tak pod koniec lipca, może w połowie, i zrobiły się piękne. W tej chwili są intensywnie zielone i nie wyglądają jak rośliny na jesień. :roll:
Zasilałam je tylko raz, w maju. Szczególnie zielone są te, które musiałam na wiosnę przesadzić i do ziemi dosypałam wiórków rogowych. Poza tym są ściółkowane trawą przez cały sezon.
Gdyby to był sierpień, to bym się nie martwiła.
Ta ciemna, intensywna zieleń jest piękna, liście duże i zdrowe, ale martwię się, że to oznacza, że nieprzygotowane do zimy zwyczajnie znowu zmarzną. ;:223
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Masz odmiany słabo zimujące w naszym klimacie, teraz takich większość w sprzedaży.One jak i inne podobne rośliny nie z naszej strefy klimatycznej (np.paulownie) nie przygotowują się do zimy, wegetują aż zielone liście warzy mróz.Pędy i pąki niestety też marzną gdy nastaną większe mrozy i nie zakwitną.To hortensje raczej do uprawy pojemnikowej, albo do dekoracji sezonowej.Nawet gdyby zmieniły kolor (w słabych warunkach glebowo wilgotnościowych), to pędy mają niezdrewniałe, a tym samym marznące.
Awatar użytkownika
Spacja
500p
500p
Od: 28 kwie 2009, o 15:14

Post »

Selli, chyba masz rację. Zaczęłam sobie przypominać, i one faktycznie, nigdy nie doszły do etapu opadniętych liści. Zawsze te liście były ścinane przez mróz. I zawsze wybierałam je, takie glutowate, brrr... I czy okrywane, czy nie, kwitły słabo albo w ogóle. A rosną w osłoniętym, cienistym miejscu.
Na wiosnę je wykopię i posadzę bukietowe. Pinky Winky jest prześliczna, zresztą Wanilla Fraise też.
Trochę szkoda, bo te ogrodowe mają przepiękne kwiaty. I zawsze kolorowe, nie białe, jak na początku bukietowe. :(
Ale i tak nici z kolorów, a to czekanie - zakwitnie, czy nie - mnie wykańcza.

Mam jedną, jest znacznie wyższa od innych (mimo, ze nie starsza) i kwitnie na jasnoróżowo. Potrafi przebarwiać się na błękitno. Mam wrażenie, że ona jest wytrzymalsza. I listki ma takie prawie żółtawe. Tę zostawię. A najśmieszniejsze jest to, że kupowałam ją jako niebieską Blue Bird. Oszukano mnie, ale wyjątkowo się cieszę. ;:215
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”