Studnia

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
jm67
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 maja 2008, o 18:42

Studnia

Post »

mam problem wykopaliśmy juz trzy studnie i woda po pewny czasie zabarwia się (rdawka) :cry: czy można dać coś do studni, bo filtry w domu są zasłabe. Woda dawniej była krystaliczna ,wszystko popsuło się po ostatniej powodzi.
Może ktoś mial taki sam problem i coś nam doradzi. :idea:
Awatar użytkownika
x_m-k
100p
100p
Od: 15 mar 2007, o 10:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kiedy i gdzie zmienia kolor-już w studni czy po tym jak stoi w naczyniu?
Kiedyś widziałem w pewnej firmie uzdatniacz do wody (eliminujący żelazo) wykonany przez nią własnoręcznie.
Był to pojemnik o pojemności ok. 1000 litrów (ale zaopatrywał na pewno kilkadziesiąt kranów) zawierający coś jakby kuleczki z półprzeźroczystej żywicy (twarde to było) o średnicy około 1 cm.
Po "zużyciu" przepłukiwali to jakimś ługiem i użytkowali dalej-ale tylko kilka razy można było to zrobić.
Pamiętam że twierdzili że to bardzo tanie, niestety nazwy tego materiału nie pamiętam.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

takiej wody nie uzdatnia się filtrem domowym nakręcanym na kran, trzeba użyć uzdatniacza z prawdziwego zdarzenia. To wielkie ustrojstwo, niestety nie tanie, ale za to bardzo skuteczne. Znajdziesz w necie wiele firm handlujących instalacjami do uzdatniania wody.

U nas jest jakaś taka instalacja, strasznie skomplikowana, ale zażelaziona woda po przejściu przez cały system, jest świetna, można ją pić prosto z kranu. A jednym z elementów tego systemu jest zwykła sól w tabletkach (http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ight=s%F3l).
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
jm67
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

dzięki za pomoc,ale jak ktoś będzie miał jeszcze jakiś pomysł to proszę ;:88
Adam_76
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 maja 2008, o 10:19

Post »

Witam.
Powiedz na jakiej głębokości znaleźliście wodę. Może studnia jest zbyt płytka.
jm67
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

przepraszam że odrazu nieodpowiadała , ale bardzo poźno wracałam z pracy i nawet nie właczam komputera. Studnia jest na dobrej głębokości( około 3 metrów), mieliśmy fachowców przy kopaniu. Nie można kopać głębiej bo mieszkamy w bliskości rzeczki. drugiej studni w której jest około 6 metrów jest jeszcze gorsza woda. to co probowaliśmy złapać to podziemne źródła spływające z gór. I na początku tak było. mieliśmy wodę źródlaną.
Pozdrawiam ;:225
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Na trzech metrach? :shock: Chyba nie ma siły, żeby taka płytka studnia dawała dobrą, czystą wodę. Fachowcy zresztą też są różni, jedni kopią na trzy metry, inni wiercą o wiele głębiej, na 30 metrów na przykład, żeby mieć dobrą wodę w dostatecznej ilości.

Może się nie znam, ale trzy metry to wg. mnie za mało, żeby uniknąć np. sezonowej fluktuacji poziomu wody. W lecie studnia może po prostu wyschnąć :(

Dopisek:
te trzy metry to masz do lustra wody, czy do dna studni?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
jm67
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

trzy metry jest do lustra wody
Awatar użytkownika
ECRU
50p
50p
Od: 19 paź 2008, o 15:13

Oczyszczanie studni (wielkopolska)

Post »

Czesc - czy ktoś ma może namiar na kogoś z wielkopolski kto oczyszcza stare studnie?
pozdrawiam
Pan Bóg stworzył wieś,
a człowiek miasto.
Łysy
200p
200p
Od: 22 cze 2008, o 21:27

Post »

Kopaną czy wierconą :roll:
Awatar użytkownika
ECRU
50p
50p

Post »

Kopaną. Parę omszałych kręgów, ma to chyba z 50 lat.
Woda zielona, studnia parę ładnych lat nie uzywana - została w spadku po starych właścicielach. A teraz przydałaby się do podlewania ogródka.
Pan Bóg stworzył wieś,
a człowiek miasto.
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Co to roślinom przeszkadza,że woda w zielonej studni?Woda i tak będzie mokra.
Pompuj,to się oczyści.
Łysy
200p
200p
Od: 22 cze 2008, o 21:27

Post »

Myślałem, że wierconą - mi jesienią wymieniali filtr - za wyciągniecie i ponowne "wkręcenie" rury z nowym filtrem liczyli sobie 100 zł za każdy metr głębokości...
Awatar użytkownika
ECRU
50p
50p

Post »

Mirzan - podlewać?
Pan Bóg stworzył wieś,
a człowiek miasto.
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Lej i się nie przejmuj,przy okazji studnia się umyje.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”