wszystko naraz
wszystko naraz
Witam. Jestem nowy i mam mnóstwo problemów z moimi roślinami.
1.Mój lilak od jakiś 3 lat w wakacje żółknie (większość liści),od brzegów liści.sprawdzałem czy nie ma mszyc lub przędziorków ale nic nie znalazłem.
2.Paprocią usychają wszystkie liście, pomimo podlewania.
3.Dlaczego liście sumaka nie przebarwiają się ma czerwono, podczas gdy u sąsiada ma ładny czerwony kolor.
4.orzech od kilku lat obumiera po kilka gałęzi.
5.sagowiec pomimo spryskiwania ma cały czas podwinięte liście.
6.aloesowi robią się takie białe plamy, które z czasem zasychają, apotem liść w tym miejscu się odłamuje.
7.czy jak przytnie cię cisusa do części zdrewniałych to czy odrośnie.
Bardzo proszę o pomoc. Na pewno jeszcze mam jakieś problemy tylko muszę sobie o nich przypomnieć.
1.Mój lilak od jakiś 3 lat w wakacje żółknie (większość liści),od brzegów liści.sprawdzałem czy nie ma mszyc lub przędziorków ale nic nie znalazłem.
2.Paprocią usychają wszystkie liście, pomimo podlewania.
3.Dlaczego liście sumaka nie przebarwiają się ma czerwono, podczas gdy u sąsiada ma ładny czerwony kolor.
4.orzech od kilku lat obumiera po kilka gałęzi.
5.sagowiec pomimo spryskiwania ma cały czas podwinięte liście.
6.aloesowi robią się takie białe plamy, które z czasem zasychają, apotem liść w tym miejscu się odłamuje.
7.czy jak przytnie cię cisusa do części zdrewniałych to czy odrośnie.
Bardzo proszę o pomoc. Na pewno jeszcze mam jakieś problemy tylko muszę sobie o nich przypomnieć.
Re: wszystko naraz
OOOOOOOOOOOOOoooooooooooooooooooooooooooooooo
1.http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... k#p3287682
2.Jaką masz tam ziemię ? W jakim miejscu rośną itp /zdjęcie
3.Bo pewnie rosnie na cieżkiej ziemi,przebarwiał się bedzie na piasku i innym wypierdzianowie ,a ziemia jak zbita ,glina,ił lub po prostu za dobra to nie przebarwia się , leci zielone. Lub może mu miejsce nie odpowiadać lubi słońce.
4.Zdjęcie
Diagnoza choroby najlepiej po zdjęciach ( zdjęcia i mały opis w jakim rośnie miejscu na jakiej glebie itp/chyba że to czasem ze zdjecia wywnioskować można jakie ma warunki/
1.http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... k#p3287682
2.Jaką masz tam ziemię ? W jakim miejscu rośną itp /zdjęcie
3.Bo pewnie rosnie na cieżkiej ziemi,przebarwiał się bedzie na piasku i innym wypierdzianowie ,a ziemia jak zbita ,glina,ił lub po prostu za dobra to nie przebarwia się , leci zielone. Lub może mu miejsce nie odpowiadać lubi słońce.
4.Zdjęcie
Diagnoza choroby najlepiej po zdjęciach ( zdjęcia i mały opis w jakim rośnie miejscu na jakiej glebie itp/chyba że to czasem ze zdjecia wywnioskować można jakie ma warunki/
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Ziemia jest gliniasta i ciężka.
Paprocie rosną w półcieniu między brzoskwinią a jabłonią.
Paprocie rosną w półcieniu między brzoskwinią a jabłonią.
To sumak nie będzie się przebarwiał.
Lilak-owi też przeszkadza zalegająca woda.
Lilak-owi też przeszkadza zalegająca woda.
Zamiast mercedesa kupa zielska
A da się to jakoś zmienić?
Przesadź może w inne miejsce, może masz w jakimś miejscu grunt lżejszy i bardziej suchy, skoro u sąsiada sumak się przebarwił.Często na glebach gliniastych tak jest, że grunt nie jest jednorodny i są miejsca bardziej lub mniej mokre.Musisz dobierać gatunki odpowiednie do gleby.
kupiłem dzisiaj BIOSEPT active na bazie ekstraktu z grejpfruta. Czy taki morze być na tą bakteriozę lilaka, bo na opakowaniu że jest symulatorem wzrostu a nie że na jakieś choroby.
Pomyśl, jeżeli drzewku szkodzi rodzaj gleby, która dla każdej rośliny jest sprawą najważniejszą, to jaka chemia pomoże?
ale te bzy żółkną od 3 lat a mam je w ogrodzie od jakiś 30 lat.