Taki - sobie ogród cz.2
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Taki - sobie ogród cz.2
Chyba z daliami mam jak z różami, podobają mi się pełne ale za serce łapią mnie "pustaki".
- sweety
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No dalie Miłeczko to Ty masz koncertowe Nic tylko patrzeć i patrzeć
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Mariola! Mnie wszystkie łapią za serce! Tyle, że zdarza mi się rezygnować z wyjątkowo niewdzięcznych egzemplarzy, bo kwiaty są po to, żeby je podziwiać, a nie się na nie wkurzać. Przyślę Ci przez Błażeja co nieco
Becia! Tak, chodzi o tą a'la łosoś i jeszcze tą ciemnofioletową z białymi końcówkami. Ja Ci uszykuję jak wykopię i obsuszę
Małgoś! Czy Ty aby nie przesadzasz??? A Honki pięęęękne są!
Grażynko! Dziękuję! Przekażę daliom!
Aniu! Oglądaj do woli! Dziękuję!
Jak widzicie, zaczął się czas daliowych wymian. Drugi etap nastąpi wiosną, kiedy będzie wiadomo, co przetrwało zimę. Dalie po zimie są lekko obsuszone i łatwiej je podzielić.
Mam dziesiątki chciejstw, ale jak zwykle kupię sobie na wiosnę dodatkowo kilka, których nie planowałam. Jestem zła, że w necie nikt nie przedstawia już oferty wiosennej
Ale dzięki forumowym koleżankom i kolegom moja czeredka wzbogaci się o nowe piękności
Fotki na dziś:
Becia! Tak, chodzi o tą a'la łosoś i jeszcze tą ciemnofioletową z białymi końcówkami. Ja Ci uszykuję jak wykopię i obsuszę
Małgoś! Czy Ty aby nie przesadzasz??? A Honki pięęęękne są!
Grażynko! Dziękuję! Przekażę daliom!
Aniu! Oglądaj do woli! Dziękuję!
Jak widzicie, zaczął się czas daliowych wymian. Drugi etap nastąpi wiosną, kiedy będzie wiadomo, co przetrwało zimę. Dalie po zimie są lekko obsuszone i łatwiej je podzielić.
Mam dziesiątki chciejstw, ale jak zwykle kupię sobie na wiosnę dodatkowo kilka, których nie planowałam. Jestem zła, że w necie nikt nie przedstawia już oferty wiosennej
Ale dzięki forumowym koleżankom i kolegom moja czeredka wzbogaci się o nowe piękności
Fotki na dziś:
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Nie wiem, dlaczego dotąd nie trafiłam do Twojego ogrodu. A tu tyle cudności! Róże, dalie, nasturcje... I muszę zobaczyć co jeszcze. A zapach kwiatów z sieci to byłby niezły pomysł, tylko że jednak nie ma to jak żywy bukiet, prawda?
- ewamon
- Od: 20 lis 2009, o 00:16
Miłko weszłam do Twojego ogrodu przez przypadek i zastanawiam się czemu wcześniej go nie odwiedziłam.
Przepiękne dalie i przepiękne ich portrety.
Z tym korbolem mnie rozśmieszyłaś ,moja mama tak na dynie mówiła.
Jeśli pozwolisz będę do Ciebie zaglądać
Przepiękne dalie i przepiękne ich portrety.
Z tym korbolem mnie rozśmieszyłaś ,moja mama tak na dynie mówiła.
Jeśli pozwolisz będę do Ciebie zaglądać
- becia123
- Od: 12 wrz 2012, o 18:21
Ok podeślę po niedzieli zwykle raz w tygodniu wysyłam po 5 paczuszek się jak coś jeszcze wpadnie w oko pisz .dalie astry róże wszystkie prześliczne.
- variegata
- 1000p
- Od: 24 sie 2012, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Twoje dalie to chyba sztuczne są , przecież to niemożliwe żeby takie "pospolite" rośliny tak elegancko wyglądały Cudne.
Wypatrzona u Ciebie Dahlietta Surprise Louise zamówilam sobie na wiosnę w ogrodniczym. Zrobię z nich obwódkę. Tylko zastanawiam się jak szeroko ona rośnie i w jakich odległościach byś ją sadziła żeby utworzyła gęstą obwódkę?
Wypatrzona u Ciebie Dahlietta Surprise Louise zamówilam sobie na wiosnę w ogrodniczym. Zrobię z nich obwódkę. Tylko zastanawiam się jak szeroko ona rośnie i w jakich odległościach byś ją sadziła żeby utworzyła gęstą obwódkę?
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Tak, lubię koty ;)
- takasobie
Witam miłych nowych gości i stałych bywalców!
Magda! Dahlietta (próbują spolszczyć na "dalijka") Surprise Louisa tworzy zgrabne kępki. Ażeby stworzyć zwartą obwódke musisz liczyć 40-45cm pomiędzy dołkami. Jej miłośników lojalnie ostrzegam, że karpy ma malutkie i ja je przechowuję w doniczkach zasypane ziemią i skąpo podlewam podczas zimy.
Becia! Dziękuję! Będę wypatrywać przesyłki po poniedziałku.
Ewa! Cieszę się i zapraszam serdecznie! A mama musiała mieć coś wspólnego z Wielkopolską!
Lineta! Ale w końcu trafiłaś! Cieszę się i zapraszam częściej! Jako fachowiec od telewizji dawno temu zastanawiałam się z kolegami po fachu, czy w przyszłości będzie możliwe przesyłanie zapachu. Ale już teraz wiem, że nie da się fali elektromagnetycznej zmodulować zapachem i tak już pozostanie. Możemy tylko powsadzać do wazonów róże, frezje, lilie i inne pachnące cuda!
Dziś piekny dzień! Tylko dlaczego ja nie siedzę w ogrodzie Po południu mam nadzieję, że zdążę posadzić różę "Heidi Klum". Kupiłam sobie w prezencie na "dzień listonosza" Każda okazja jest dobra
Posadzę ją w miejscu skalniaka pod żółtym pięciornikiem. Mam nadzieję, że będzie pasować
Magda! Dahlietta (próbują spolszczyć na "dalijka") Surprise Louisa tworzy zgrabne kępki. Ażeby stworzyć zwartą obwódke musisz liczyć 40-45cm pomiędzy dołkami. Jej miłośników lojalnie ostrzegam, że karpy ma malutkie i ja je przechowuję w doniczkach zasypane ziemią i skąpo podlewam podczas zimy.
Becia! Dziękuję! Będę wypatrywać przesyłki po poniedziałku.
Ewa! Cieszę się i zapraszam serdecznie! A mama musiała mieć coś wspólnego z Wielkopolską!
Lineta! Ale w końcu trafiłaś! Cieszę się i zapraszam częściej! Jako fachowiec od telewizji dawno temu zastanawiałam się z kolegami po fachu, czy w przyszłości będzie możliwe przesyłanie zapachu. Ale już teraz wiem, że nie da się fali elektromagnetycznej zmodulować zapachem i tak już pozostanie. Możemy tylko powsadzać do wazonów róże, frezje, lilie i inne pachnące cuda!
Dziś piekny dzień! Tylko dlaczego ja nie siedzę w ogrodzie Po południu mam nadzieję, że zdążę posadzić różę "Heidi Klum". Kupiłam sobie w prezencie na "dzień listonosza" Każda okazja jest dobra
Posadzę ją w miejscu skalniaka pod żółtym pięciornikiem. Mam nadzieję, że będzie pasować
Miłka
- variegata
- 1000p
- Od: 24 sie 2012, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuję, już wiem ile konkretnie kupić
A w tradycyjny sposób, czyli w kartonie z piachem nie można takich małych przechowywać?
A w tradycyjny sposób, czyli w kartonie z piachem nie można takich małych przechowywać?
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Tak, lubię koty ;)
Tak, lubię koty ;)
- Sosenki4
- Od: 8 lut 2012, o 12:58
No to zasuwaj do szpadelka koleżanko. Czy mogłabym poprosić Cię o nadwyżki daliowe, jak będziesz mieć takowe?
Moje z małych bulwiastych paluchów kupionych wiosną są 3-4 razy większe. Jednak już schowane, bo mróz je ściął. Obcięłam badyle a bulwki obsypałam ziemią i wstawiłam do zimnego widnego pomieszczenia. Przetrwają do wiosny tak zabezpieczone? Czy trzeba je jeszcze jakoś zabezpieczyć?
Moje z małych bulwiastych paluchów kupionych wiosną są 3-4 razy większe. Jednak już schowane, bo mróz je ściął. Obcięłam badyle a bulwki obsypałam ziemią i wstawiłam do zimnego widnego pomieszczenia. Przetrwają do wiosny tak zabezpieczone? Czy trzeba je jeszcze jakoś zabezpieczyć?
- takasobie
Dziewczyny! O sposobach zabezpieczeń dalii na zimę już wiele napisano na tym forum.
Pamiętajcie tylko, żeby nie przechowywać w pomieszczeniu, gdzie temperatura spada poniżej 0stC.
Przesypywanie pisakiem, trocinami, torfem może pomóc w przechowaniu dalii (żeby nie obeschły zanadto i żeby nie podgniły), ale temperatura nie może być zbyt wysoka, żeby zbyt wcześnie nie zaczęły wegetacji.
Marzka! Wysłałam PW.
Pamiętajcie tylko, żeby nie przechowywać w pomieszczeniu, gdzie temperatura spada poniżej 0stC.
Przesypywanie pisakiem, trocinami, torfem może pomóc w przechowaniu dalii (żeby nie obeschły zanadto i żeby nie podgniły), ale temperatura nie może być zbyt wysoka, żeby zbyt wcześnie nie zaczęły wegetacji.
Marzka! Wysłałam PW.
Miłka
- Sosenki4
- Od: 8 lut 2012, o 12:58
Odebrałam, Dziękuję
- takasobie
Zdążyłam jeszcze do domu po pracy o jaśnie I pobiegłam po aparat....
Jak wracałam po kilkuminutowym pstrykaniu - zrobiło się ciemnawo.
Fotki na dziś:
Jak wracałam po kilkuminutowym pstrykaniu - zrobiło się ciemnawo.
Fotki na dziś:
Miłka