Kaktusy i sukulenty zimą.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Calpurnia
200p
200p
Od: 5 sie 2011, o 23:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jak dbać o kaktusy zimą?

Post »

Pachypchytum są wielkości damskiego paznokcia. Kaktus ma średnicę ołówka, wysokość ok. 2 cm
Obrazek
Ha en bra dag!
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Na innych roślinkach niż kaktusy to się nie znam, więc w przypadku Pachypchytum za wiele nie pomogę. W przypadku kaktusa tej wielkości roślinka powinna wytrzymać do wiosny bez podlewania. Dobrze, gdyby udało się jej zapewnić chłodniejszą lokalizację. Wtedy utrata wody będzie mniejsza.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Calpurnia
200p
200p

Post »

Ok. Czy moze być ten mój strych, o którym pisałam? (temperatura najniższa zimą to 5 stopni, teraz jest tam 15 stopni, okno od wschodu)
Obrazek
Ha en bra dag!
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Jeśli strych nie przemarza to jest idealnym miejscem do zimowania kaktusów.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Calpurnia
200p
200p

Post »

Raczej nie. Planuję monitorować temperaturę codziennie, więc jakby przyszły "ruskie" mrozy to najwyżej przestawię kwiaty. Dziękuję za pomoc :)
Obrazek
Ha en bra dag!
esculap72
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 wrz 2012, o 22:47

Post »

Chyba nie ma sensu zakładać nowego wątku na temat bardzo bardzo podobny. Cały czas są poruszane kwestie dotyczące kaktusów, a co z sukulentami? Czy ktoś ma jakieś doświadczenia? Też zupełnie nie podlewać? theoria_ pisze że w 22 st (marne zimowanie), kaktusy zniosą brak podlewania i nie będą rosły. Czy sukulenty także? Czy lepiej zostawić je w pomieszczeniu 22 st, czy razem z kaktusami umieścić w 10 st?

Pozdrawian
Awatar użytkownika
popiolek69
500p
500p
Od: 22 paź 2011, o 22:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zależy o jakich konkretnie piszesz bo sukulenty to za szerokie pojęcie.
Awatar użytkownika
danger325
200p
200p
Od: 22 wrz 2012, o 16:30

Post »

Mam pytanie, kupiłem astrophytum, ponad 20 kaktusów. Dostałem je luzem w gazetach, dopiero teraz je posadziłem, zraszyłem od góry żeby wchłonęły trochę wody i tutaj pytanie, już powinienem zacząć je suszyć do zimowania, podlać je jeszcze raz, żeby wchłonęły wodę na zimowanie czy już nie? To samo z selenicereus, epiphyllum oxypetalum i hylocereus, one są szczepkami, jeszcze nie mają korzonków (kiedy je zacząć podsuszać?)
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58

Post »

Astro jak będzie ciepło tak jak teraz możesz bardzo delikatnie spryskiwać , jak pogoda się popsuje to całkowicie koniec z podlewaniem, ale aby ich nie przesuszyć najlepiej w miejsce nie ostro oświetlone słońcem.

-- Cz 18 paź 2012 20:41 --
Calpurnia pisze:
Podlewam je na razie, bo dotychczas było wybitnie ciepło jak na październik, ale skoro tak mówisz, to przestanę.

jeśli chodzi o miejsce na przezimowanie to myślę o strychu, bo jest tam trochę słońca. Temperatura wynosi ok 5 stopni mniej niż w domu, w tej chwili jest tam ok 15 stopni, więc zimą pewnie będzie najniżej około 6 stopni. Czy takie miejsce nadaje się na zimowanko? W pokoju nie ma opcji, mamy zimny dom, ale pod parapetami są kaloryfery więc optymalnie temperatura rośnie. Zresztą, gdy tam stały nie przechodziły hibernacji. Rosły i wydłużały się.
z zimowaniem na strychu trzeba uważać bo musisz mieć 100% pewności że temperatura nie spadnie poniżej min 5 C i to na krótki czas :idea:

-- Cz 18 paź 2012 20:43 --
esculap72 pisze:Chyba nie ma sensu zakładać nowego wątku na temat bardzo bardzo podobny. Cały czas są poruszane kwestie dotyczące kaktusów, a co z sukulentami? Czy ktoś ma jakieś doświadczenia? Też zupełnie nie podlewać? theoria_ pisze że w 22 st (marne zimowanie), kaktusy zniosą brak podlewania i nie będą rosły. Czy sukulenty także? Czy lepiej zostawić je w pomieszczeniu 22 st, czy razem z kaktusami umieścić w 10 st?

Pozdrawian
musisz konkretnie napisać jakie sukulenty , generalnie mogą raz po raz trochę wody dostać .
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Jedyna uwaga co do Astrophytum to wszystko zależy od wielkości roślin. Jak to małe siewki to można się martwić ich zimowaniem. Jeśli to duże i stare rośliny to wody nie trzeba im już dawać, spokojnie wytrzymają do wiosny. O ile dobrze kojarzę to Astrophytum zupełnie dobrze znosi wyższe temperatury zimowania i potrafi zupełnie dobrze przetrwać zimę na parapecie ogrzewanego pokoju, co zupełnie nie przeszkadza w kwitnieniu wiosną.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
danger325
200p
200p
Od: 22 wrz 2012, o 16:30

Post »

Wszystkie astro poza jednym mają 2-4 cm średnicy. Największy senile jest po kwitnieniu, ale rozwijają się jeszcze 2 pąki, kiedy można zacząć go zimować? Czekać aż całkowicie przekwitnie?
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Nie należy sugerować się kwiatami. Ważne są warunki zewnętrzne, przede wszystkim temperatura i dostępność słonka.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
sancho100
100p
100p
Od: 21 lut 2012, o 06:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam.
Czy ktoś ma doświadczenia w zimowaniu kaktusów bez podłoża?Wyczytałem gdzieś,że wybija się kaktusy z doniczek,oczyszcza korzenie z podłoża i zawija w gazety.Tak przygotowane można poukładać w karton lub skrzynkę.Chciałbym tak przezimować kaktusy które kwalifikują mi się do przesadzenia na wiosnę.Zaoszczędziło by mi to roboty na wiosnę,a korzenie które zawsze podcinam o 1/3 podczas przesadzania miałyby możliwość przyschnąć i się podgoić.
Pozdrawiam.
Paweł.
Pozdrawiam
Paweł
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”