Szczepienie drzew owocowych cz.2

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2008, o 20:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: szczepienie drzew owocowych

Post »

Najlepszy sposób to szczepienie przez stosowanie i pewnie najbardziej popularny a i za korę też dobry sposób.
mariok87
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 wrz 2012, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jeśli chodzi o śliwę to zdecydowanie okulizacja, a jabłoń to tak jak napisał Rossynant, szczepienie przez stosowanie, ale z okulizacji tez w 100 % się przyjmuje:)
90chrzan
100p
100p
Od: 25 wrz 2011, o 23:16

Post »

Dzięki a okulzacje kiedy najlepiej stosowac bo podobno mozna caly rok
mariok87
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Okulizacje wykonuje się w lipcu i sierpniu, ale jeśli miazga nie zanikła to nawet w początkach września można okulizować. Jednak ja proponuję zrobić to tak na przełomie lipca i sierpnia :). Jak się oczko nie przyjmie to jest czas na poprawkę:)
Urszula1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 lut 2012, o 11:28

Post »

Cześć,mam starą śliwę o nazwie Damasyn,cudowne drzewo,owocuje wspaniale,wyglądem przypomina Węgierkę,ale jest większa ,słodka i miąższ odchodzi łatwo od pestki.Niestety jest już bardzo stara i zaczyna chorować.Chciałabym zaszczepic ją na młodej trzy letniej Węgierce.Jaki sposób będzie najlepszy i kiedy to zrobić,proszę o radę.Urszula
Ogrodnik04
200p
200p
Od: 13 mar 2009, o 15:38

Post »

Chciałbym spytać, czy Śliwę można szczepić na podkładkach z Śliwy Węgierki (zwykłej). Wiem, że szczepi się na Ałyczy i Węgierce Wangenheima. Ale nigdzie nie mogłem doczytać czy można szczepić na normalnej Węgierce. Chciałbym zaszczepić własnie Tę samą Wegierkę na Jej siewkach, których jest pełno i rosną "dziko". Jest to stare Drzewo, wydaje już niewiele owoców, wiele gałęzi próchnieje, a podobne miało bardzo dobre owoce. Nie chcę szczepić na Ałyczy, bo nie mam zbyt wiele miejsca(tylko czy na tych siewkach też nie urośnie duże?).
Pozdrowienia
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46

Post »

Węgierka Zwykła rośnie jeszcze słabiej niż Wangenheima (u mnie przynajmniej); jest jednak podatna na szarkę i bardziej wrażliwa na braki wody. Zatem pewnie drzewo wyjdzie słabiej niż na ałyczy, jeśli o to chodzi. Brałbym jednakoż pod uwagę że 'siewka wangenheima' używana na podkładki profesjonalnie to jakiś selekcjonowany typ, a szczepienie na przypadkowych to eksperyment. Niemniej nic nie stoi na przeszkodzie. Jak siewki z tego samego drzewa to przynajmniej zgodność duża, tak się robi w leśnictwie żeby % przyjęć mieć duży.
:wit
leff
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 17:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jesteś pewien że pod tą węgierką są siewki a nie odrosty korzeniowe które 'Węgierka zwykła' tworzy bardzo łatwo?
Jeżeli jest to stare drzewo to jak dla mnie co najmniej 50/50 nie było szczepione i to co pod nim rośnie to odrosty tej samej węgierki (W.z. była powszechnie rozmnażana z odrostów).
Pozdrawiam,

J
Ogrodnik04
200p
200p
Od: 13 mar 2009, o 15:38

Post »

Myślę, że to raczej siewki, można je znaleźć nawet ponad 20 metrów od Drzewa :wink:
W takim razie w przyszłym Roku zabieram się do szczepienia :wink:
Pozdrowienia
Awatar użytkownika
wujeksam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 cze 2005, o 12:53

Post »

Pytanie o szczepienie, mam drzewka jabłoni takie jednoroczne bez żadnych rozgałęzień, chcę naszczepić na nich po kilka odmian jednocześnie zachowując odmianę oryginalną, jak to zrobić? Czy poczekać aż wyrosną jakieś odgałęzienia i na nich szczepić?
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46

Post »

Jak najbardziej, najpierw wyhoduj koronkę. Szczepić można na jednorocznej (ubiegłorocznej) gałązce.
:wit
mariok87
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Ewentualnie możesz latem zaokulizować. Założyć powiedzmy 3 lub 4 oczka (każde innej odmiany) plus zostawić jedną gałązkę odmiany oryginalnej. Ja jedną już taką jabłonkę dwuletnią mam, z trzema odmianami :)
full
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 mar 2013, o 15:33

Post »

Witam wszystkich.
Chciałbym zaszczepić jabłonkę-dziką znaleziona pod lasem. Mam już ścięte zrazy ze starkinga. Problem jest taki że drzewo to nie miało długich jednorocznych pędów tylko wszystkie gałązki posiadaja większe lub mniejsze zozgałęzienia. Pytanie -czy można takim zrazem zaszczepić jabłonkę i ewentualnie jaka metodą?
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”