Kolory usychania iglaków Cz.1
Re: Kolory usychania iglaków
Sąsiad jest OK, to na pewno nic z tych rzeczy. Świerk rośnie ładnych 10 lat i nie przypominam sobie nigdy czegoś takiego.
Zastanawiam się jeszcze nad jedną rzeczą, na zdjeciu nr 1 widać odstęp między zbrązowiałą prawą stroną świerka (po lewej stronie zdjęcia), a tym bzem po prawej (prawa strona zdjęcia). Mniej więcej po środku, ale raczej bliżej bzu rozpalam w lecie od czasu do czasu grilla. Czy nie jest tak, że to jednak temp. od grilla mogła spowodować takie skutki na tym świerku?
Z drugiej jednak strony, grilla rozpalam w tym miejscu od lat i wcześniej nie było czegoś takiego.
Zastanawiam się jeszcze nad jedną rzeczą, na zdjeciu nr 1 widać odstęp między zbrązowiałą prawą stroną świerka (po lewej stronie zdjęcia), a tym bzem po prawej (prawa strona zdjęcia). Mniej więcej po środku, ale raczej bliżej bzu rozpalam w lecie od czasu do czasu grilla. Czy nie jest tak, że to jednak temp. od grilla mogła spowodować takie skutki na tym świerku?
Z drugiej jednak strony, grilla rozpalam w tym miejscu od lat i wcześniej nie było czegoś takiego.
Bardzo możliwe, że został w ten sposób uszkodzony.Może być, że ta druga strona jest tzw.zawietrzna i gorące powietrze jest w miarę szybko odnoszone i chłodzone, a jak rozpalasz z tej drugiej to gorąc jest dmuchany na świerk, mimo, że się tego praktycznie nawet nie czuje.
Wybacz takie laickie pytanie, ale nie za bardzo się na tym znam.
Jeżeli to jest uszkodzenie od grilla to czy jest to trwałe uszkodzenie, czy drzewo się zregeneruje po pewnym czasie. Oczywiście grill zostałby rozpalany juz w innym miejscu.
Rozumiem z Twojej wypowiedzi, że za najbardziej prawdopodobną przyczynę uznajesz uszkodzenie drzewa, np. z tych przyczyn termicznych. Rozumiem, że objawy nie wskazują na jakąś chorobę, szkodniki itp., bo tyle się o tym w tym wątku naczytałam.
Jeżeli to jest uszkodzenie od grilla to czy jest to trwałe uszkodzenie, czy drzewo się zregeneruje po pewnym czasie. Oczywiście grill zostałby rozpalany juz w innym miejscu.
Rozumiem z Twojej wypowiedzi, że za najbardziej prawdopodobną przyczynę uznajesz uszkodzenie drzewa, np. z tych przyczyn termicznych. Rozumiem, że objawy nie wskazują na jakąś chorobę, szkodniki itp., bo tyle się o tym w tym wątku naczytałam.
Tak, to wygląda na uszkodzenie przez jakiś czynnik fizyczny, chemiczny lub (jak piszesz) termiczny. temperaturę.Niestety świerk nie zregeneruje się w tym miejscu.
Selli ma rację,świerk już taki pozostanie.Za duże zniszczenia.
Jedynym chyba ? gatunkiem który by odbudował takie zniszczenie jest sosna smołowa.Tak się składa,że mam ją przez przypadek w swoim zbiorze.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Sosna_smo%C5%82owa
Sam się o tym przekonałem jak potrafi się regenerować
Jedynym chyba ? gatunkiem który by odbudował takie zniszczenie jest sosna smołowa.Tak się składa,że mam ją przez przypadek w swoim zbiorze.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Sosna_smo%C5%82owa
Sam się o tym przekonałem jak potrafi się regenerować
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Zdjęcie całego świerka w dobrej rozdzielczości 3-4 mega i linkiemhania79 pisze:Witam serdecznie.
Proszę o poradę, co dzieje się z tym swierkiem.
Drzewo 10-letnie, ok. 9-metrowe. Prawa połówka drzewa od korzenia do wysokości jakichś 4 metrów zaczęła brązowieć i gubić igły. Zauważyłam to teraz niedawno, po deszczu. Wcześniej przez całe lato drzewo było całe zielone. Dodam, że z lewego boku drzewa (tego zielonego boku) są inne świerki i całe są piękne i zielone, a z prawego boku (tego zbrązowiałego) rośnie od wielu lat w odległości ok. 3m bez. Nigdy wcześniej nie zauważyłam żeby działo się coś takiego.
Dziękuje z góry
Na ostatnim zdjęciu jest zbliżenie gałęzi, która częściowo jest jeszcze zielona, a częściowo już zbrązowiała.
Akurat dosyć wysoki swierk stoi w takim miejscu, że strasznie trudno podejsć aparatem i zrobić zdjecie całego, tym bardziej od tej uszkodzonej strony.
Tu są 3 zdjecia w dobrej rozdzielczosci, może któreś się przyda. Jak nie, to spróbuje jeszcze powalczyć z aparatem. Dziekuje
http://imageshack.us/g/687/58524184.jpg/
Tu są 3 zdjecia w dobrej rozdzielczosci, może któreś się przyda. Jak nie, to spróbuje jeszcze powalczyć z aparatem. Dziekuje
http://imageshack.us/g/687/58524184.jpg/
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Potrzebny wierzchołek(ostatni przyrost) jak nie ma dojscia od sąsiada
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Chorobę wykluczamy.
Obejrzeć pień. szukać otworków i trocin pod piętrami
Gałęzie wyschnięte usunąć i do analizy
Obejrzeć pień. szukać otworków i trocin pod piętrami
Gałęzie wyschnięte usunąć i do analizy
Czubek zdrowy, oczyścić z dolnych gałęzi i zostawić koronę na pniu.Nie ma tego złego...będzie miejsce pod spodem na coś nowego, choć pod świerkiem trudno coś posadzić, ale z pewnością funkie dadzą radę.
Ja ostatnio podsypałam trochę ziemi i wkopałam niecierpki w płytkich doniczkach po chryzantemach z otworami.Systematycznie podlewane całe lato były tam cudowne, ponieważ deszcz nie niszczył ich kwiatów pod gęsta koroną.
Ja ostatnio podsypałam trochę ziemi i wkopałam niecierpki w płytkich doniczkach po chryzantemach z otworami.Systematycznie podlewane całe lato były tam cudowne, ponieważ deszcz nie niszczył ich kwiatów pod gęsta koroną.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 gru 2011, o 12:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam serdecznie. Mam problem ze świerkiem kłującym- jego igły, te starsze, na jesieni (październik, po przymrozkach) robią się żółte i opadają. Czy jest to naturalny proces? na początku tego wątku znalazłam informacje, że opadają igły 5-6 letnie, a tym wypadku wygląda jakby opadały igły nawet 3 letnie. Czy może to być jakiś szkodnik? Dodam, że sprawa dotyczy drzewa około 35-letniego, rosnącego na glebie piaskowej. Bardzo proszę o pomoc.
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
mszyca swierkowa zielona
Mospilan +Superam
Mospilan +Superam