Lagerstroemia indica-uprawa
Re: Lagerstroemia indica
Jak na moje oko to pędy nie są jeszcze zdrewniałe a powinny już być. W ogóle jej nie podlewaj żeby zdążyły. Koniecznie dodaj fotki jak okryjesz Trzymam
Zapraszam do mojego wątku odnośnie Lagerstroemi http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 33&t=63329" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 200p
- Od: 27 gru 2009, o 12:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Wiesz co sam jestem zdziwiony że końcówki jeszcze nie zdrewniały,nie nawoże od lipca prędzej tylko nawozem do kwitnących po lisciach.Myslę że to przez cięcie czubków w sierpniu ,roslina się ładnie rozkrzewiła ale została pobudzona.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 23 wrz 2012, o 14:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bogdan ile Twoja lagetroemia ma już lat? Ja kupiłem też w tym roku w pojemniku P9 mała sadzonke i teraz mam ją w 3 litrowym pojemniku trzymam ją w tunelu foliowym. Poki co nadal ma zielone liście. Chyba na zime zabiore ją w chodniejsze miejsce jak piwnica. boje sie ryzykować zostawiając ją w tunelu.
-
- 200p
- Kontakt:
Trzeci rok u mnie i na pewno z rok miała .Teraz ma 1m wysokosci a zimowana była w ciemnej piwnicy 5-10 stopnigrzesiekl30 pisze:Bogdan ile Twoja lagetroemia ma już lat?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 23 wrz 2012, o 14:50
Moja ma około 40 cm jutro postaram sie wkleić jutra zdjęcia . Dziwi mnie dlaczego zaczyna o tej porze roku kwitnąć. Chyba jest przesatwiona w porach roku bo cały czas rozwija młode przyrosty. - stoi w ciepłym tunelu. Co z tym fantem teraz zrobić?
To normalne. Pozwól jej spokojnie kwitnąć aż przekwitnie. W mieszkaniu jak trzymałam to ze dwie lubiły ten początek jesieni całe lato miały super warunki ale nie, koniec września i kropka Jeżeli miejsce w którym stoją nie będzie za ciepłe pod koniec jesieni powinny zrzucać listki. Ciesz się kwiatkami bo jak w następnym sezonie wystawisz na dwór to możesz się kwiatków więcej nie doczekać
Zapraszam do mojego wątku odnośnie Lagerstroemi http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 33&t=63329" onclick="window.open(this.href);return false;
Hejo jak tam Wasze Lagerstroemie? Schowaliście już do piwnicy? Moje jeszcze stoją na dworze bo mają jeszcze listki ale już niedługo pójdą luli. 5 przebarwiło się na mocno czerwony a jedna pozostała zielono-żółta i jej się łuszczy kora. Były już przymrozki i kilka zareagowało zwinięciem listków w rulon. Po opadnięciu ostatniego listka wszystkie usunę z donicy i zutylizuję, żeby nie przenosić zarodników grzybów. Pozdrawiam
- senogrodnika
- 50p
- Od: 4 maja 2010, o 21:11
Moje nadal grzeją się w słoneczku którego na razie nie brakuje. Dzisiaj przy okazji jesiennych porządków w ogrodzie zauważyłem coś takiego na mojej największej Lag
Czyżby próba spóźnionego kwitnienia? Do tej pory nie kwitła mimo że ma 4 lata i prawie 2m wysokości(w tym roku jeden z pędów poszedł ostro w górę-ten na fotkach)
Czyżby próba spóźnionego kwitnienia? Do tej pory nie kwitła mimo że ma 4 lata i prawie 2m wysokości(w tym roku jeden z pędów poszedł ostro w górę-ten na fotkach)
-
- 200p
- Kontakt:
Gdzie ją zimujesz taką dużą ,czyżby rosła w gruncie.
- senogrodnika
- 50p
- Od: 4 maja 2010, o 21:11
Rośnie w dużej donicy. Na zimę przenoszę do piwnicy,na razie się mieści. Zresztą czeka ją ostre cięcie
Hejo
Jak tam? Schowaliście już Lagerstroemie do piwnicy? Moje 3 sztuki schowałam jakoś pod koniec listopada a pozostałe 3 wczoraj W końcu chcę ze dwie posadzić na wiosnę także niech wiedzą co je czeka... Przypominam o cięciu, które niedługo należy przeprowadzić. Zrobię to pod koniec Strzelca czyli do 21 grudnia, później już nie bo świat się skończy
Niedługo postaram się wytłumaczyć dokładniej ich sposób cięcia. Zastosuję się do ich metody.
Chciałam się pochwalić, że sprowadziłam nasiona odmiany "Hopi" , 30 sztuk z USA z Pennsylvanii, które jak zapewnia ogrodnik nadają się do strefy klimatycznej 6 (nasiona zostały pobrane z okazów rosnących w strefie 6a). Trochę to trwało ale z pomocą rodzinki w Szkocji się udało chyba założę oddzielny wątek z tym eksperymentem...
senogrodnika: nie wiem co to jest, wygląda dziwnie podlałeś może ją nawozem krótko przed tym? Wygląda jakby nagle tworzyła nowe gałązki albo tak dziwacznie kwitła... Co się z tym dalej stało? Odleciało to razem z liśćmi?
Jak tam? Schowaliście już Lagerstroemie do piwnicy? Moje 3 sztuki schowałam jakoś pod koniec listopada a pozostałe 3 wczoraj W końcu chcę ze dwie posadzić na wiosnę także niech wiedzą co je czeka... Przypominam o cięciu, które niedługo należy przeprowadzić. Zrobię to pod koniec Strzelca czyli do 21 grudnia, później już nie bo świat się skończy
Niedługo postaram się wytłumaczyć dokładniej ich sposób cięcia. Zastosuję się do ich metody.
Chciałam się pochwalić, że sprowadziłam nasiona odmiany "Hopi" , 30 sztuk z USA z Pennsylvanii, które jak zapewnia ogrodnik nadają się do strefy klimatycznej 6 (nasiona zostały pobrane z okazów rosnących w strefie 6a). Trochę to trwało ale z pomocą rodzinki w Szkocji się udało chyba założę oddzielny wątek z tym eksperymentem...
senogrodnika: nie wiem co to jest, wygląda dziwnie podlałeś może ją nawozem krótko przed tym? Wygląda jakby nagle tworzyła nowe gałązki albo tak dziwacznie kwitła... Co się z tym dalej stało? Odleciało to razem z liśćmi?
- xxxkrystian
- 100p
- Od: 30 lip 2010, o 14:17
Ja zawszę przycinam na wiosnę może przetestuje jak będą rosły jak teraz przytnę
Przepraszam, że tak późno ale lepiej późno niż wcale....
Jak wspominałam przycinanie najlepiej wykonać do piątku na okazach bezlistnych, które śpią w piwnicy. Przed tym najlepiej wiedzieć jaką odmianę się posiada by nie oczekiwać czegoś zupełnie innego od rośliny, chodzi mi o to czy rośnie jako krzew, małe lub duże drzewo. Jeśli nie wiesz jaką masz odmianę to nie jesteś sam Nie przejmuj się tym, że Twój okaz nie chce szybko rosnąć, bo możesz mieć odmianę karłowatą, która może mieć nawet kilkadziesiąt cm przez długie lata.
Lagerstroemie, które rosną w gruncie najlepiej przycinać zaawansowaną wiosną by nie przymarzły a te w piwnicach właśnie teraz
Dodaję link w którym pani pokazuje wszystkie poprawne cięcia dla Lagerstroemia indica. Jeśli nie znasz angielskiego to wystarczy, że będziesz oglądać ;)
Najważniejsze kroki to:
1. Wybieramy od 3 do 7 gałęzi, które będą "podstawą" a resztę wycinamy. Pozwalamy im ciągle rosnąć nie robiąc już nic. Na filmie minuta: 3:40.
2. Wycinamy gałęzie, które się krzyżują oraz te, które rosną do środka (brzydko pisząc wpieprzają się)- na filmie pokazane na dużym konarze minuta: 2:32.
3. Wycinamy na następny rok pędy, które poszły od ziemi oraz te które wyrosły na głównych gałęziach/pniach ww. pkt.1. minuta: 2:02 oraz 2:56.
Pkt.3. ma za zadanie wyeksponowanie pięknej kory oraz zwiększenie cyrkulacji powietrza wewnątrz rośliny, która jest bardzo ważna.
Pamiętajcie o ostrych narzędziach! Moje dwie są w formie "małych drzewek na pniu" więc podstawą będzie jedna gałąź/pień. Postaram dodać zdjęcia jak ja to zrobiłam.
http://www.youtube.com/watch?v=xzzNaId-XjE
WOT I WSZYSKA
Jak wspominałam przycinanie najlepiej wykonać do piątku na okazach bezlistnych, które śpią w piwnicy. Przed tym najlepiej wiedzieć jaką odmianę się posiada by nie oczekiwać czegoś zupełnie innego od rośliny, chodzi mi o to czy rośnie jako krzew, małe lub duże drzewo. Jeśli nie wiesz jaką masz odmianę to nie jesteś sam Nie przejmuj się tym, że Twój okaz nie chce szybko rosnąć, bo możesz mieć odmianę karłowatą, która może mieć nawet kilkadziesiąt cm przez długie lata.
Lagerstroemie, które rosną w gruncie najlepiej przycinać zaawansowaną wiosną by nie przymarzły a te w piwnicach właśnie teraz
Dodaję link w którym pani pokazuje wszystkie poprawne cięcia dla Lagerstroemia indica. Jeśli nie znasz angielskiego to wystarczy, że będziesz oglądać ;)
Najważniejsze kroki to:
1. Wybieramy od 3 do 7 gałęzi, które będą "podstawą" a resztę wycinamy. Pozwalamy im ciągle rosnąć nie robiąc już nic. Na filmie minuta: 3:40.
2. Wycinamy gałęzie, które się krzyżują oraz te, które rosną do środka (brzydko pisząc wpieprzają się)- na filmie pokazane na dużym konarze minuta: 2:32.
3. Wycinamy na następny rok pędy, które poszły od ziemi oraz te które wyrosły na głównych gałęziach/pniach ww. pkt.1. minuta: 2:02 oraz 2:56.
Pkt.3. ma za zadanie wyeksponowanie pięknej kory oraz zwiększenie cyrkulacji powietrza wewnątrz rośliny, która jest bardzo ważna.
Pamiętajcie o ostrych narzędziach! Moje dwie są w formie "małych drzewek na pniu" więc podstawą będzie jedna gałąź/pień. Postaram dodać zdjęcia jak ja to zrobiłam.
http://www.youtube.com/watch?v=xzzNaId-XjE
WOT I WSZYSKA