Lagerstroemia indica-uprawa

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
czysta
100p
100p
Od: 25 kwie 2012, o 14:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Lagerstroemia indica

Post »

Jak na moje oko to pędy nie są jeszcze zdrewniałe a powinny już być. W ogóle jej nie podlewaj żeby zdążyły. Koniecznie dodaj fotki jak okryjesz ;:65 Trzymam ;:215
Zapraszam do mojego wątku odnośnie Lagerstroemi http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 33&t=63329" onclick="window.open(this.href);return false;
bogdan1212
200p
200p
Od: 27 gru 2009, o 12:49
Kontakt:

Post »

Wiesz co sam jestem zdziwiony że końcówki jeszcze nie zdrewniały,nie nawoże od lipca prędzej tylko nawozem do kwitnących po lisciach.Myslę że to przez cięcie czubków w sierpniu ,roslina się ładnie rozkrzewiła ale została pobudzona.
Karpie Koi, moje wielkie hobby :)
Moja Pasja - ogród i oczko wodne!
grzesiekl30
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 wrz 2012, o 14:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bogdan ile Twoja lagetroemia ma już lat? Ja kupiłem też w tym roku w pojemniku P9 mała sadzonke i teraz mam ją w 3 litrowym pojemniku trzymam ją w tunelu foliowym. Poki co nadal ma zielone liście. Chyba na zime zabiore ją w chodniejsze miejsce jak piwnica. boje sie ryzykować zostawiając ją w tunelu.
bogdan1212
200p
200p
Kontakt:

Post »

grzesiekl30 pisze:Bogdan ile Twoja lagetroemia ma już lat?
Trzeci rok u mnie i na pewno z rok miała .Teraz ma 1m wysokosci a zimowana była w ciemnej piwnicy 5-10 stopni
grzesiekl30
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 wrz 2012, o 14:50

Post »

Moja ma około 40 cm jutro postaram sie wkleić jutra zdjęcia . Dziwi mnie dlaczego zaczyna o tej porze roku kwitnąć. Chyba jest przesatwiona w porach roku bo cały czas rozwija młode przyrosty. - stoi w ciepłym tunelu. Co z tym fantem teraz zrobić?
Awatar użytkownika
czysta
100p
100p

Post »

To normalne. Pozwól jej spokojnie kwitnąć aż przekwitnie. W mieszkaniu jak trzymałam to ze dwie lubiły ten początek jesieni :D całe lato miały super warunki ale nie, koniec września i kropka :roll: Jeżeli miejsce w którym stoją nie będzie za ciepłe pod koniec jesieni powinny zrzucać listki. Ciesz się kwiatkami bo jak w następnym sezonie wystawisz na dwór to możesz się kwiatków więcej nie doczekać :wit
Zapraszam do mojego wątku odnośnie Lagerstroemi http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 33&t=63329" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
czysta
100p
100p

Post »

Hejo :wit jak tam Wasze Lagerstroemie? Schowaliście już do piwnicy? Moje jeszcze stoją na dworze bo mają jeszcze listki ale już niedługo pójdą luli. 5 przebarwiło się na mocno czerwony a jedna pozostała zielono-żółta i jej się łuszczy kora. Były już przymrozki i kilka zareagowało zwinięciem listków w rulon. Po opadnięciu ostatniego listka wszystkie usunę z donicy i zutylizuję, żeby nie przenosić zarodników grzybów. Pozdrawiam
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
senogrodnika
50p
50p
Od: 4 maja 2010, o 21:11

Post »

Moje nadal grzeją się w słoneczku którego na razie nie brakuje. Dzisiaj przy okazji jesiennych porządków w ogrodzie zauważyłem coś takiego na mojej największej Lag
Obrazek Obrazek
Czyżby próba spóźnionego kwitnienia? Do tej pory nie kwitła mimo że ma 4 lata i prawie 2m wysokości(w tym roku jeden z pędów poszedł ostro w górę-ten na fotkach)
bogdan1212
200p
200p
Kontakt:

Post »

Gdzie ją zimujesz taką dużą ,czyżby rosła w gruncie.
Awatar użytkownika
senogrodnika
50p
50p
Od: 4 maja 2010, o 21:11

Post »

Rośnie w dużej donicy. Na zimę przenoszę do piwnicy,na razie się mieści. Zresztą czeka ją ostre cięcie
Awatar użytkownika
czysta
100p
100p

Post »

Hejo :)
Jak tam? Schowaliście już Lagerstroemie do piwnicy? Moje 3 sztuki schowałam jakoś pod koniec listopada a pozostałe 3 wczoraj :) W końcu chcę ze dwie posadzić na wiosnę także niech wiedzą co je czeka... Przypominam o cięciu, które niedługo należy przeprowadzić. Zrobię to pod koniec Strzelca czyli do 21 grudnia, później już nie bo świat się skończy ;:138

Niedługo postaram się wytłumaczyć dokładniej ich sposób cięcia. Zastosuję się do ich metody.

Chciałam się pochwalić, że sprowadziłam nasiona odmiany "Hopi" , 30 sztuk z USA z Pennsylvanii, które jak zapewnia ogrodnik nadają się do strefy klimatycznej 6 (nasiona zostały pobrane z okazów rosnących w strefie 6a). Trochę to trwało ale z pomocą rodzinki w Szkocji się udało :tan chyba założę oddzielny wątek z tym eksperymentem...

senogrodnika: nie wiem co to jest, wygląda dziwnie ;:oj podlałeś może ją nawozem krótko przed tym? Wygląda jakby nagle tworzyła nowe gałązki albo tak dziwacznie kwitła... Co się z tym dalej stało? Odleciało to razem z liśćmi?

:wit
Awatar użytkownika
xxxkrystian
100p
100p
Od: 30 lip 2010, o 14:17

Post »

Ja zawszę przycinam na wiosnę :) może przetestuje jak będą rosły jak teraz przytnę :)
Pozdrawiam Krystian

Moja pasja,
Awatar użytkownika
czysta
100p
100p

Post »

Przepraszam, że tak późno ale lepiej późno niż wcale....

Jak wspominałam przycinanie najlepiej wykonać do piątku na okazach bezlistnych, które śpią w piwnicy. Przed tym najlepiej wiedzieć jaką odmianę się posiada by nie oczekiwać czegoś zupełnie innego od rośliny, chodzi mi o to czy rośnie jako krzew, małe lub duże drzewo. Jeśli nie wiesz jaką masz odmianę to nie jesteś sam :roll: Nie przejmuj się tym, że Twój okaz nie chce szybko rosnąć, bo możesz mieć odmianę karłowatą, która może mieć nawet kilkadziesiąt cm przez długie lata.
Lagerstroemie, które rosną w gruncie najlepiej przycinać zaawansowaną wiosną by nie przymarzły a te w piwnicach właśnie teraz :)

Dodaję link w którym pani pokazuje wszystkie poprawne cięcia dla Lagerstroemia indica. Jeśli nie znasz angielskiego to wystarczy, że będziesz oglądać ;)
Najważniejsze kroki to:
1. Wybieramy od 3 do 7 gałęzi, które będą "podstawą" a resztę wycinamy. Pozwalamy im ciągle rosnąć nie robiąc już nic. Na filmie minuta: 3:40.
2. Wycinamy gałęzie, które się krzyżują oraz te, które rosną do środka (brzydko pisząc wpieprzają się)- na filmie pokazane na dużym konarze minuta: 2:32.
3. Wycinamy na następny rok pędy, które poszły od ziemi oraz te które wyrosły na głównych gałęziach/pniach ww. pkt.1. minuta: 2:02 oraz 2:56.

Pkt.3. ma za zadanie wyeksponowanie pięknej kory oraz zwiększenie cyrkulacji powietrza wewnątrz rośliny, która jest bardzo ważna.
Pamiętajcie o ostrych narzędziach! Moje dwie są w formie "małych drzewek na pniu" więc podstawą będzie jedna gałąź/pień. Postaram dodać zdjęcia jak ja to zrobiłam.

http://www.youtube.com/watch?v=xzzNaId-XjE

WOT I WSZYSKA :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”