Pomidorki koktajlowe - 2cz.
Re: Pomidorki koktajlowe - 2cz.
Ewamaria, moje pomidory jeszcze wiszą w szklarni, przed mrozami zerwę i przez kilka dni będe je trzymać w altanie. Potem pojadą do piwnicy. Teraz jest w niej 18 st. , ale jak sie zrobi zimniej na dworze to będzie około 14 st. U nas też mamy rury centralnego ogrzewania, ale są "zapakowane" w coś , co przypomina gips. Okienko mamy, ale w sierpniu zamykamy, żeby myszy nie wlazły. Kotów i pcheł na szczęście u nas nie ma. Pozdrawiam , Bożenka.
Pozdrawiam , Bożenka.
Rumianko, u mnie zielone pomidory są już w garażu pod blokiem, tam nie ma za gorąco, ale nawet w zimie jest temperatuaa plusowa. Zakryłam pudełko i mam nadzieję, że dojrzeją za jakiś miesiąc. Zdam relację potem, czy tak wyszło.
Koktajlówki na balkonie cały czas dorodne, dobrze się mają, kwitną i zawiązują nowe owoce. Oszalały chyba! Dziś wołały wody, listki im trochę opadły. Po jakiejś godzince po podlaniu wstały jak nowonarodzone.
Koktajlówki na balkonie cały czas dorodne, dobrze się mają, kwitną i zawiązują nowe owoce. Oszalały chyba! Dziś wołały wody, listki im trochę opadły. Po jakiejś godzince po podlaniu wstały jak nowonarodzone.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mój mąż przybił takie metalowe drobne sito i myszy nie wejdą .Rumianka pisze:... Okienko mamy, ale w sierpniu zamykamy, żeby myszy nie wlazły....
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
-
- 50p
- Od: 30 wrz 2012, o 12:26
Witam wszystkich...
Na wstępie chciałam Wam pogratulować pięknych hodowli pomidorków
Pragnę rozpocząć przygodę z pomidorkami na balkonie, tylko że zależy mi na pomidorkach o miękkiej skórce
Polecana była odmiana rosalita. Czy jeszcze jakieś inne możecie zaproponować ?
pozdrawiam serdecznie
Na wstępie chciałam Wam pogratulować pięknych hodowli pomidorków
Pragnę rozpocząć przygodę z pomidorkami na balkonie, tylko że zależy mi na pomidorkach o miękkiej skórce
Polecana była odmiana rosalita. Czy jeszcze jakieś inne możecie zaproponować ?
pozdrawiam serdecznie
Monika - monicurka
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Jak Ci zależy na miękkiej skórce, Koralik odpada, a Malinowy Kapturek, który uprawiałem w 2010. r. mi bardzo smakował, i Rosalita przypuszczalnie też jest malinowa.
pozdrawiam, Gunnar
Monicurka, u mnie i w gruncie i na balkonie sprawdził się żółty ildi, polecam, mięciutka skórka, cukiereczek.
Dwa razy ten sam tekst. Nie udało mi się anulować, ale chciałabym dodać, że zainteresowałałm się tym snow white.
Dwa razy ten sam tekst. Nie udało mi się anulować, ale chciałabym dodać, że zainteresowałałm się tym snow white.
Monicurka, u mnie i w gruncie i na balkonie sprawdził się żółty ildi, polecam, mięciutka skórka, cukiereczek.
-
- 100p
- Od: 21 kwie 2011, o 11:02
Monicurka - wysłałam na akcje wymiany - red currant - powinien sie sprawdzic na balkonie - ozdobny i słodki
-
- 50p
- Od: 30 wrz 2012, o 12:26
Dzięki wszystkim za odpowiedzi
Czyli mamy: Rosalita, Malinowy Kapturek, żółty ildi oraz red currant.
czyli trochę tego jest... fajnie
jakieś jeszcze pomysły na pomidorki z miękką skórka?
Czyli mamy: Rosalita, Malinowy Kapturek, żółty ildi oraz red currant.
czyli trochę tego jest... fajnie
jakieś jeszcze pomysły na pomidorki z miękką skórka?
Monika - monicurka
Witam,
w sierpniu w ramach próby przed przyszłym sezonem posiałem kilka ziarenek pomidorków zakupionych w Biedronce i po przesadzeniu ich w większe doniczki mam problem..
Obsychają końcówki zielonych listków i usychają kwiatki i zawiązki nawet po zawiązaniu choć na każdym krzaczku są po 3 pomidorki..
Na jednym nawet jeden już robi sę czerwony i teraz moje pytanie:
Co mogę zrobić żeby je uratować?
Poniżej zdjęcia, trochę kiepskie ale robione komórką..
w sierpniu w ramach próby przed przyszłym sezonem posiałem kilka ziarenek pomidorków zakupionych w Biedronce i po przesadzeniu ich w większe doniczki mam problem..
Obsychają końcówki zielonych listków i usychają kwiatki i zawiązki nawet po zawiązaniu choć na każdym krzaczku są po 3 pomidorki..
Na jednym nawet jeden już robi sę czerwony i teraz moje pytanie:
Co mogę zrobić żeby je uratować?
Poniżej zdjęcia, trochę kiepskie ale robione komórką..
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Zapalony owoc na pewno może dojrzeć w mieszkaniu i można z niego uzyskać nasiona. Co do innych, opinie na temat zimowania są podzielone. Kozula tak zrobiła z powodzeniem. Ja też chcę, ale moja żona jest przeważnie przeciwna.Pabblo_Pl pisze:Co mogę zrobić żeby je uratować?
pozdrawiam, Gunnar
Te pomidorki były wysiane w czerwcu jako eksperyment i będą całą zimę zimowały..
Jeśli to się uda..
Na pewno popełniłem błąd przy przesadzaniu w sierpniu bo do ziemi dodałem kory i sadzonki zostały przelane ..
Teraz tego ładniejszego przesadziłem do ziemi z drenażem( w miarę możliwości usunąłem ziemię z korą z korzeni, starając się nie uszkodzić korzeni) w jeszcze większą donicę..
A tego brzydszego będę próbował przesuszać powolutku tak żeby nie zwiędł..
W każdym razie to moja pierwsza próba przed przyszłym rokiem ;d
Jeśli to się uda..
Na pewno popełniłem błąd przy przesadzaniu w sierpniu bo do ziemi dodałem kory i sadzonki zostały przelane ..
Teraz tego ładniejszego przesadziłem do ziemi z drenażem( w miarę możliwości usunąłem ziemię z korą z korzeni, starając się nie uszkodzić korzeni) w jeszcze większą donicę..
A tego brzydszego będę próbował przesuszać powolutku tak żeby nie zwiędł..
W każdym razie to moja pierwsza próba przed przyszłym rokiem ;d
Pabblo, przede wszystkim nie trzymaj ich tak blisko kaloryfera.
Po drugie, czy nie za małe są donice? (zwłaszcza ta żółta).
Po trzecie, na litość boską, żadnej kory do pomidorów w donicach!
Nie chcę się tu wymądrzać, ale moje 3 koktajlówki zabrane wczoraj z balkonu, wyglądają jak pokazowe okazy zdrowego, dorodnego, wysokiego, rozkrzaczonego pomidora, w pełni sił, które nadal ani myślą przestać kwitnąć. Może dlatego, że mają bardzo duże donice?
Wiem, że ich żywotność w mieszkaniu będzie ograniczona, ale szkoda mi tych 37 pomidorków na krzaczkach, niech sobie jeszcze trochę pożyją, nie mam sumienia skazywać ich na gwałtowną śmierć na mrozie.
Po drugie, czy nie za małe są donice? (zwłaszcza ta żółta).
Po trzecie, na litość boską, żadnej kory do pomidorów w donicach!
Nie chcę się tu wymądrzać, ale moje 3 koktajlówki zabrane wczoraj z balkonu, wyglądają jak pokazowe okazy zdrowego, dorodnego, wysokiego, rozkrzaczonego pomidora, w pełni sił, które nadal ani myślą przestać kwitnąć. Może dlatego, że mają bardzo duże donice?
Wiem, że ich żywotność w mieszkaniu będzie ograniczona, ale szkoda mi tych 37 pomidorków na krzaczkach, niech sobie jeszcze trochę pożyją, nie mam sumienia skazywać ich na gwałtowną śmierć na mrozie.