Jak zacząć uprawianie działki?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
aname
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 paź 2012, o 20:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Jak zacząć uprawianie działki?

Post »

Witam
Jestem nowym użytkownikiem forum. Nie wiem, gdzie i w jakim temacie powinnam o to pytać... Dlatego wybaczcie, jeśli nie trafiłam dobrze.
Ogólnie rzecz wygląda tak. Kilka dni temu stałam się użytkownikiem ogródka działkowego. Nie mam pojęcia o uprawie roślin. Chciałabym się dowiedzieć, od czego powinnam zacząć i co należałoby teraz robić jeszcze na jesieni, aby na wiosnę móc użytkować ogródek już na serio. Mam nadzieję, że znajdzie się ktoś cierpliwy, kto mi to wyjaśni, od czego powinnam zacząć. Ja jeszcze mogę dodać, że nie mam również żadnych narzędzi ogrodniczych, więc proszę napiszcie, co powinnam zakupić w pierwszej kolejności. Poprzedni działkowicz zebrał wszystkie swoje plony, więc działka jest "czysta".
Pozdrawiam
aname

ps - zapomniałam dodać, że na działce jest niewielki tunel.
Awatar użytkownika
Damiano12318
200p
200p
Od: 26 lip 2011, o 21:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jestem nowym użytkownikiem i świeżym działkowiczem

Post »

A nie wiesz czy nawoził??? jeżeli nie Poszukaj w necie jak nawozić i czym wczesną wiosną kup nasiona jakie chcesz mieć i zasiej je zgodnie z terminem.. Później to już z górki... Nawożenie pielęgnacja, wyrywanie chwastów a na jesień "sprzątanie". Ja odpowiedź streściłem ponieważ to jest i musi być tutaj
http://www.forumogrodnicze.info/viewfor ... 42&start=0 :D
Pozdrawiam. Damian
Mój zielony parapet
aname
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Nie, chyba teraz jesienią już nie nawoził.
Dziękuję za info. Poszukam.
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2011, o 13:33

Post »

Hmm. My tutaj mamy takiego człowieka orkiestre. Zwą go forumowicz. Jeśli będziesz miała szczęście, to wszystko Tobie wyjaśni po kolei. Reszta, łącznie ze mną to tylko sypnie drobnymi. Ale pierwsze co musisz zrobić, to stwierdzić jaką masz glebe. Teraz musisz troszkę się sprężyć, bo to ten czas kiedy należy ją wzbogacić. Resztę zaplanujesz i doczytasz przez okres zimy. Gwarantuję że lektura tego forum, dobrze przygotuje Ciebie do wiosny. No, ale szpadel do kopania to podstawowe narzędzie. :D Grabie to jego przyjaciel. Nie napisałaś co chcesz siać i sadzić. To ważna informacja.
Pozdrawiam
Dariusz
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A ja ,ze swej strony,polecam robienie zdjęć :D .Przed pracami i po.Choćby po to,by się nam pochwalić swoimi osiągnięciami :lol: .A później,po latach,będziesz mogła się wszystkim chwalić,że tu kiedyś było ściernisko ;:224

Jeśli będziesz nawozić przed zimą,to polecam obornik,który trzeba przekopać.Widła też będą potrzebne.
Jeśli masz drzewa liściaste na działce,to musisz zgrabić liście przed zimą.Myślę,że możesz je przeznaczyć do kompostowania.
Przy okazji przekopywania -dowiesz się,czy poprzedni właściciel miał kwiaty cebulowe(czy zabrał cebule ze sobą ;:224 )

Powodzenia. :wit
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

darbo pisze:pierwsze co musisz zrobić, to stwierdzić jaką masz glebe.
Jest to na ten czas raczej niemożliwe zważywszy, że :
aname pisze:Nie mam pojęcia o uprawie roślin.
aname

Rozplanuj sobie co masz zamiar siać czy sadzić i gdzie. Oceń wzrokowo glebę. Jeśli masz dostęp do obornika lub kurzeńca przykop go wszędzie z wyjątkiem miejsca, gdzie masz zamiar uprawiać ogórki i pomidory/ jeśli gleba nie jest piaszczysta/. Jeśli jest piaszczysta obornik dasz na wiosnę, a teraz po całości, dolomit albo kredę nawozową/ kupisz w ogrodniczym/ w ilości od 2-3 kg na 10 m2.
Jeśli gleba nie jest piaszczysta,a nie masz dostępu do obornika, kup w ogrodniczym dwa nawozy : siarczan potasu i superfosfat wzbogacony. Rozsyp równomiernie po całości oba nawozy w ilości 20-30 dkg na 10 m2 i przekop działkę bez zagrabiania.

Z dalszym nawożeniem przypomnij się na wiosnę . Zimę przeznacz na zakup nasion i wiedzę na temat uprawy warzyw jakie planujesz .

Nie od rzeczy byłoby zapytać byłego właściciela co uprawiał i z jakim skutkiem, jak często dawał obornik i czy dawał w ogóle ,i podzielić się tą wiedzą z nami.
aname
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

darbo pisze:Hmm. My tutaj mamy takiego człowieka orkiestre. Zwą go forumowicz. Jeśli będziesz miała szczęście, to wszystko Tobie wyjaśni po kolei. Reszta, łącznie ze mną to tylko sypnie drobnymi. Ale pierwsze co musisz zrobić, to stwierdzić jaką masz glebe. Teraz musisz troszkę się sprężyć, bo to ten czas kiedy należy ją wzbogacić. Resztę zaplanujesz i doczytasz przez okres zimy. Gwarantuję że lektura tego forum, dobrze przygotuje Ciebie do wiosny. No, ale szpadel do kopania to podstawowe narzędzie. :D Grabie to jego przyjaciel. Nie napisałaś co chcesz siać i sadzić. To ważna informacja.
A jak można "zaczepić" tego forumowicz?
szczerze mówiąc to nie wiem, jaką mam glebę :)) ale że to Lubelszczyzna to raczej czarnoziem
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:;230 Spójrz kto Ci jeszcze odpowiedział.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

aname pisze:ale że to Lubelszczyzna to raczej czarnoziem
Może masz i czarnoziem ale to mało prawdopodobne
Gleb o najwyższej urodzajności jest w naszym kraju niewiele. Uchodzące za najlepsze, czarnoziemy, zajmują tylko około 1% powierzchni.
Tak wygląda PEDOSFERA Polski/ tylko bez sprośnych skojarzeń :;230 /

http://www.wiking.edu.pl/article_print.php?id=46

Ale w Twoim profilu nie ma lokalizacji więc trudno się z mapy gleb zorientować.
kuhara
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 23 sie 2012, o 12:41

Re: Jak zacząć uprawianie działki?

Post »

Musisz się zastanowić do czego ma ci służyć ta działka.
Czy typowa rekreacja (trawa+iglaki) która nie jest pracochłonna, skosisz podlejesz albo i nie, zależy od posiadanego wolnego czasu.
Czy planujesz kwiaty(bardzo pracochłonne) i warzywniak (mniej pracochłonny niż kwiaty ale wymagający częstego zaglądania).
Czy masz dzieci lub psa. Wtedy niektóre rośliny będą musiały trafić do ogniska.
aniag1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 paź 2012, o 00:20

Re: Jak zacząć uprawianie działki?

Post »

Dowiedz się jaką ziemię masz na działce
Chętnie zapoznam się z Regulaminem forum.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”