Datura - pielęgnacja/porady praktyczne - 3cz.
- zjawka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 paź 2010, o 20:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Datura - pielęgnacja - 2cz.
Np pochodne atropiny które co sezon mam sposobność sprawdzać
Niestety nie wiem jak się rozkładają toksyny i jeżeli bym używała do nawożenia warzyw /owoców to bez 2 kompostowników by się nie obyło .
Czemu tak drastycznie z ta daturką Andrzeju
Największy nasiennik na exotic
Siewka o śnieżnobiałych kwiatach w ogromnej ilości
Katrin Bonte
Pink Perfection
Velvet tak kwitnie teraz
Niestety nie wiem jak się rozkładają toksyny i jeżeli bym używała do nawożenia warzyw /owoców to bez 2 kompostowników by się nie obyło .
Największy nasiennik na exotic
Siewka o śnieżnobiałych kwiatach w ogromnej ilości
Katrin Bonte
Pink Perfection
Velvet tak kwitnie teraz
- andrzej1050
- 500p
- Od: 4 lip 2007, o 17:44
Kilka dni temu w radio usłyszałem, że dzieciak zatruł się bieluniem. To chyba pierwszy taki przypadek w kraju . ( http://www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/ ... rl-12latek ). Dlatego wolę być ostrożny.zjawka pisze:Np pochodne atropiny które co sezon mam sposobność sprawdzać
A z daturką nie było tak drastycznie, tylko z konieczności wynikającej z możliwości transportowych oraz sił. I tak ta datura ważyła po wykopaniu jakieś 40 kg. Przed obcięciem miała ponad 2,5 metra wysokości oraz ponad 3 metrowa średnicę. . Uff!!
Zresztą robię tak co roku i roślinka zawsze się odradza. Uważam, że dla osiągnięcia dobrych efektów najważniejsze jest odpowiednie podlewanie i nawożenie. Ta datura ze zdjęcia została sprezentowana przyjaciołom, a druga nieco mniejsza i kilka sadzonek z pewnością zastąpią ją w roku przyszłym.
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
- adrianic
- 1000p
- Od: 4 maja 2010, o 21:03
- Kontakt:
Re: Datura - pielęgnacja/porady praktyczne - 2cz.
Zapisuję się do kolejnej części
Przy okazji to moje nowe okazy 2011 roku zweryfikowane w tym - 2012 roku:
Tak kwitła moja pink perfection
Angels Flight - kwitnie poczwórnymi kwiatami (minimum potrójnymi
Angels Proud-również poczwórna
Przy okazji to moje nowe okazy 2011 roku zweryfikowane w tym - 2012 roku:
Tak kwitła moja pink perfection
Angels Flight - kwitnie poczwórnymi kwiatami (minimum potrójnymi
Angels Proud-również poczwórna
- izabela skula
- 1000p
- Od: 3 sie 2010, o 15:40
ja się w tym roku nie miałam czym pochwalic - moje datury miały bardzo zły okres
- izabela skula
- 1000p
- Od: 3 sie 2010, o 15:40
to nie pierwszy przypadek, były nawet przypadki śmiertelne, nie wiem czemu o tym nie mówią w mediach, ale w necie wpadłam raz na takie forum o bieluniu, oraz kroniki policyjne - najgorsze jest to że już 11 latki się za to łapiąandrzej1050 pisze:Kilka dni temu w radio usłyszałem, że dzieciak zatruł się bieluniem. To chyba pierwszy taki przypadek w kraju . ( http://www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/ ... rl-12latek ). Dlatego wolę być ostrożny.zjawka pisze:Np pochodne atropiny które co sezon mam sposobność sprawdzać
A z daturką nie było tak drastycznie, tylko z konieczności wynikającej z możliwości transportowych oraz sił. I tak ta datura ważyła po wykopaniu jakieś 40 kg. Przed obcięciem miała ponad 2,5 metra wysokości oraz ponad 3 metrowa średnicę. . Uff!!
Zresztą robię tak co roku i roślinka zawsze się odradza. Uważam, że dla osiągnięcia dobrych efektów najważniejsze jest odpowiednie podlewanie i nawożenie. Ta datura ze zdjęcia została sprezentowana przyjaciołom, a druga nieco mniejsza i kilka sadzonek z pewnością zastąpią ją w roku przyszłym.
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Myślę ,że podgrzewanie atmosfery wokół trujących właściwościach DATURY/BIELUNIA jest niepotrzebne. Rzecz wygląda bowiem tak ,że OGROMNA liczba roślin, które uprawiamy w ogrodach , a nawet na domowych parapetach jest TOKSYCZNA . Z domowych wystarczy wymienić : Dieffenbachię , Sansewierę, Poinsecję, Skrzydłokwiat , Kroton, Ciborę czy Filodendron.... Trujące bywają zarówno liście , jak łodygi , korzenie , cebule, kwity i owoce roślin.
Trujące rośliny mogą wywołać uczulenie, podrażnienie żołądka, biegunkę, wymioty, trudności w oddychaniu, śpiączkę , zaburzenia równowagi , a nawet śmierć. To prawda.
Warto jednak zdawać sobie sprawę ,że granica pomiędzy lekiem a trucizną jest dość umowna. Ten sam związek chemiczny w zależności od dawki może wywoływać pożądane skutki terapeutyczne lub, zbyt silnie oddziałując, zaburza funkcje życiowe organizmu, czyli wywołuje zatrucie, a nawet może doprowadzić do zgonu. Przykład : naparstnica pupurowa (Digitalis purpurea).
A w naszych ogrodach , na rabatach aż się roi od toksycznych dla ludzi roślin. I tak;
konwalia majowa (Convallaria majalis) - silnie trująca cała roślina szczególnie owoce
wawrzynek wilczełyko (Daphne mezereum)- owoce silnie trujące, podobnie jak i pozostałe części rośliny
psianka czarna (Solanum nigrum)-szczególnie trujące są niedojrzałe owoce
bluszcz pospolity (Hedera helix) ? cała roślina trująca
ligustr pospolity (Ligustrum vulgare)- silnie trujące są owoce i liście
wiciokrzew pospolity (Lonicera xylosteum)- owoce silnie trujące
cis pospolity (Taxus baccata)- cała roślina jest śmiertelnie trująca za wyjątkiem kolorowej osnówki nasion
bez czarny (Sambucus nigra)- słabo trujące są surowe niedojrzałe owoce i ich szypułki
jałowiec pospolity (Juniperus communis)- owoce i igły są trujące, jednak w niewielkiej ilości wysuszone owoce są stosowane jako aromatyczna przyprawa
kalina koralowa (Viburnum opulus)- słabo trujące są wszystkie części rośliny
ostróżka wyniosła (Delphinium elatum)- silnie trująca podobnie jak i inne gatunki z rodzaju ostróżka (Delphinium), w tym ogrodowe
śnieguliczka biała (Symphoricarpos albus)- trujące są owoce
bylica piołun (Artemisia absinthium)- silnie trujące liście i młode kwitnące pędy
śnieżyczka przebiśnieg (Galanthus nivalis)- silnie trujące są cebulki
zimowit jesienny (Colchicum autumnale)- silnie trująca jest cała roślina
jemioła pospolita (Viscum album)- słabo trująca cała roślina
zawilec gajowy (Anemone nemorosa)- trujące są wszystkie części rośliny, podobnie jak i u innych przedstawicieli rodzaju zawilec (Anemone)
naparstnica pupurowa (Digitalis purpurea)- wszystkie części rośliny są silnie trujące
obrazki plamiste (Arum maculatum)- szczególnie trujące jest świeże kłącze
nerecznica samcza (Dryopteris filix-mas)- silnie trujące są kłącza i ogonki podstawa liścia
narcyz trąbkowy (Narcissus pseudonarcissus)- silnie trujące są cebule, trujące liście i kwiaty
tulipan (Tulipa)- trujące są cebule
ciemiernik (Helleborus)- silnie trujące są wszystkie części rośliny
złotokap zwyczajny (Laburnum anagyroides)- silnie trująca jest cała roślina, szczególnie nasiona
żywotnik zachodni (Thuja occidentalis)- silnie trująca jest cała roślina
rącznik zwyczajny (Ricinus communis)- silnie trujące wszystkie części rośliny, szczególnie nasiona, itd., itd., itd....
Do czego zmierzam ? Otóż do tego, że dzieci należy uczyć ,że nieznanych roślin się nie je , nie liże , nie połyka ich ślicznych kuleczek. Dzieci należy PILNOWAĆ, bo inaczej mogą sobie zrobić krzywdę. Mogą zatruć się BIELUNIEM , albo ... wypitym z ciekawości środkiem chemicznym , który znalazły w szafce w kuchni ( o takich przypadkach tez co jakiś czas donoszą media).
Trujące rośliny mogą wywołać uczulenie, podrażnienie żołądka, biegunkę, wymioty, trudności w oddychaniu, śpiączkę , zaburzenia równowagi , a nawet śmierć. To prawda.
Warto jednak zdawać sobie sprawę ,że granica pomiędzy lekiem a trucizną jest dość umowna. Ten sam związek chemiczny w zależności od dawki może wywoływać pożądane skutki terapeutyczne lub, zbyt silnie oddziałując, zaburza funkcje życiowe organizmu, czyli wywołuje zatrucie, a nawet może doprowadzić do zgonu. Przykład : naparstnica pupurowa (Digitalis purpurea).
A w naszych ogrodach , na rabatach aż się roi od toksycznych dla ludzi roślin. I tak;
konwalia majowa (Convallaria majalis) - silnie trująca cała roślina szczególnie owoce
wawrzynek wilczełyko (Daphne mezereum)- owoce silnie trujące, podobnie jak i pozostałe części rośliny
psianka czarna (Solanum nigrum)-szczególnie trujące są niedojrzałe owoce
bluszcz pospolity (Hedera helix) ? cała roślina trująca
ligustr pospolity (Ligustrum vulgare)- silnie trujące są owoce i liście
wiciokrzew pospolity (Lonicera xylosteum)- owoce silnie trujące
cis pospolity (Taxus baccata)- cała roślina jest śmiertelnie trująca za wyjątkiem kolorowej osnówki nasion
bez czarny (Sambucus nigra)- słabo trujące są surowe niedojrzałe owoce i ich szypułki
jałowiec pospolity (Juniperus communis)- owoce i igły są trujące, jednak w niewielkiej ilości wysuszone owoce są stosowane jako aromatyczna przyprawa
kalina koralowa (Viburnum opulus)- słabo trujące są wszystkie części rośliny
ostróżka wyniosła (Delphinium elatum)- silnie trująca podobnie jak i inne gatunki z rodzaju ostróżka (Delphinium), w tym ogrodowe
śnieguliczka biała (Symphoricarpos albus)- trujące są owoce
bylica piołun (Artemisia absinthium)- silnie trujące liście i młode kwitnące pędy
śnieżyczka przebiśnieg (Galanthus nivalis)- silnie trujące są cebulki
zimowit jesienny (Colchicum autumnale)- silnie trująca jest cała roślina
jemioła pospolita (Viscum album)- słabo trująca cała roślina
zawilec gajowy (Anemone nemorosa)- trujące są wszystkie części rośliny, podobnie jak i u innych przedstawicieli rodzaju zawilec (Anemone)
naparstnica pupurowa (Digitalis purpurea)- wszystkie części rośliny są silnie trujące
obrazki plamiste (Arum maculatum)- szczególnie trujące jest świeże kłącze
nerecznica samcza (Dryopteris filix-mas)- silnie trujące są kłącza i ogonki podstawa liścia
narcyz trąbkowy (Narcissus pseudonarcissus)- silnie trujące są cebule, trujące liście i kwiaty
tulipan (Tulipa)- trujące są cebule
ciemiernik (Helleborus)- silnie trujące są wszystkie części rośliny
złotokap zwyczajny (Laburnum anagyroides)- silnie trująca jest cała roślina, szczególnie nasiona
żywotnik zachodni (Thuja occidentalis)- silnie trująca jest cała roślina
rącznik zwyczajny (Ricinus communis)- silnie trujące wszystkie części rośliny, szczególnie nasiona, itd., itd., itd....
Do czego zmierzam ? Otóż do tego, że dzieci należy uczyć ,że nieznanych roślin się nie je , nie liże , nie połyka ich ślicznych kuleczek. Dzieci należy PILNOWAĆ, bo inaczej mogą sobie zrobić krzywdę. Mogą zatruć się BIELUNIEM , albo ... wypitym z ciekawości środkiem chemicznym , który znalazły w szafce w kuchni ( o takich przypadkach tez co jakiś czas donoszą media).
kochani proszę o poradę
kupiłam kilka badylków datury już 2 tygodnie mieszkają one sobie w wodzie z węglem leczniczym. Z 9 tylko jeden badylek nadal nic nie wypuścił , a cała reszta ma masę białych wypustek , u 2 z nich są już kilkucentymetrowe korzonki (po jednym) i tu się zastanawiam czy już powinnam wysadzić je do ziemi czy czekać na więcej korzonków ?
kupiłam kilka badylków datury już 2 tygodnie mieszkają one sobie w wodzie z węglem leczniczym. Z 9 tylko jeden badylek nadal nic nie wypuścił , a cała reszta ma masę białych wypustek , u 2 z nich są już kilkucentymetrowe korzonki (po jednym) i tu się zastanawiam czy już powinnam wysadzić je do ziemi czy czekać na więcej korzonków ?
Magda - pilna uczennica Matki Natury
- andrzej1050
- 500p
Droga Ewelino,Ewelina pisze:Myślę ,że podgrzewanie atmosfery wokół trujących właściwościach DATURY/BIELUNIA jest niepotrzebne. Rzecz wygląda bowiem tak ,że OGROMNA liczba roślin, które uprawiamy w ogrodach , a nawet na domowych parapetach jest TOKSYCZNA ....
Ja wcale nie zamierzałem podgrzewać atmosfery ... Prawdą jest to co piszesz, dodałbym jeszcze do Twojej listy np. beniaminka w domu (mamy dwumetrowego) i inne.
Mi tylko chodziło o kompostowanie. Czy np. liście datury i jej obcięte kwiaty w całości rozłożą się w kompostowniku. Bo kompost stosuje się też do roślin jadalnych - i o to tylko mi chodziło. Nie jestem chemikiem i po prostu nie wiem. A może Ty wiesz
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
Zapisuję się, muszę być na bieżąco z daturami. Podziwiam z całego serca te ogromne wielowarstwowe dzwony, Adrianic, są niesamowite.
- katrin95
- 50p
- Od: 7 cze 2012, o 18:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
a ja miałam taką podwójną i musiałam ją ściąć na zimę
pozdrawiam kasia
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 7#p3084877" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 7#p3084877" onclick="window.open(this.href);return false;
- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 paź 2009, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam pytanie kupiłam na giełdzie ma być podobny w uprawie jak datura a nazywa się ACNISTUS nie mogę nic o nim znależć
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
- andrzej1050
- 500p
Acnistus pochodzi z centralnej i południowej Ameryki oraz z Karaibów, spotyka się ją też w Australii.ElleBelle pisze:Mam pytanie kupiłam na giełdzie ma być podobny w uprawie jak datura a nazywa się ACNISTUS nie mogę nic o nim znależć
Roślina ma fioletowe/niebieskie kwiaty w kształcie dzwonów ale znacznie mniejsze niż datura. No i można ja hodować w kraju, ale tak samo jak datura: na zimę do piwnicy, w okresie wegetacji stanowisko słoneczne, nawożenie i podlewanie.
W internecie jest pełno o tej roślinie, niestety w większości po angielsku. Jak znasz ten język polecam: np wikipedia
http://en.wikipedia.org/wiki/Acnistus_arborescens lub np ta stronka http://www.strangewonderfulthings.com/118.htm
Widziałem ją też na allegro.
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 1 mar 2012, o 18:10