Kiszenie pomidorów

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
Slawgos
500p
500p
Posty: 891
Od: 14 kwie 2010, o 19:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wrocław

Re: Kiszenie pomidorów

Post »

loeb pisze:Slawgos podziel się przepisem na keczup. W zeszłym roku zrobiłam z jakiegoś przepisu z forum, miał być pikantny, dałam połowę z tych przypraw co były wymienione a i tak można nim szkło rysować;)
No mój przepis też jest z tych pikantnych, ale mi to w ogóle nie przeszkadza. :D
Ja daję 2 ostre papryczki, więc myślę, że jak dasz jedną, to keczup powinien wyjść łagodniejszy.

Przepis na keczup (ostry):
5 kg. pomidorów (Lima) kroję na ćwiartki,
3-4 duże cebule kroję na grube plastry,
1-2 ostrą papryczkę kroję na kawałki,
2-3 jabłka (z tych kwaskowych) po obraniu skórki i usunięciu gniazd kroję na ósemki.
Dodaję przyprawy (ilości na wyczucie i wg. własnych preferencji kuchennych - napiszę ile ja daję):
liść laurowy (4 listki), goździki (8 sztuk), gałka muszkatołowa (1 czubata łyżeczka), imbir (3 plasterki półcentymetrowe).
Całość ląduje w dużym garze i gotuje się około 4 godzin na bardzo małym ogniu. Czasami zamieszam drewnianą łyżką.
Gotuje się to wszystko bez pokrywki, by jak najwięcej wody odparowało.
Natępnie przecieram całość przez taką specjalną maszynkę z korbką na górze :wink: (Właścicielka Działki woli to robić przez drobniutki durszlak).
Dopiero teraz dodaję: sól (2 czubate łyżki), cukier (20 dkg), ocet (3/4 szklanki), pieprz ostry (1 czubata łyżeczka), cynamon (1 płaska łyżeczka). Gdy keczup zrobi się już wystarczająco gęsty, wtedy jeszcze próbuję i ewentualnie dodaję czy to soli, czy to octu, czy to ostrej papryczki w proszku. Trzeba tylko pamiętać, że keczup nabierze ostrości z czasem i lepiej, żeby w tym momencie (gotowania) nie był zbyt ostry.
Całość bez skórek wraca do gara, by jeszcze troszkę się pogotowało i nabrało konsystencji keczupu - nadal bez pokrywki.
Pozostaje tylko wlać keczup do słoiczków. My słoiczki jeszcze pasteryzujemy około 10 minut. I już.
Życzę smacznego. :D
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Kiszenie pomidorów

Post »

Ja zrobiłam kilka koktajlówek razem z ostatnimi ogóreczkami, ciekawe co to będzie..najwyżej do dekoracji. Kiszą się w lodówce.
Generalnie zachwytu nie ma, prawda?
Obrazek
asiawogrodzie
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Posty: 25
Od: 24 sie 2012, o 21:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kiszenie pomidorów

Post »

A jakie miałaś koktajlówki?
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Kiszenie pomidorów

Post »

wrzuciłam chyba truskawkowe, mam różne pomieszane w koszyku więc wzięłam ładne :D
Awatar użytkownika
lobuzka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 682
Od: 8 mar 2010, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: podkarpacie

Re: Kiszenie pomidorów

Post »

Pokusiłam się w tym roku i zrobiłam 6 słoików kiszonych pomidorów(roma, s. marzano, truskawkowy)- wizualnie piękna czerwień (próby degustacyjnej jeszcze nie było -wkrótce) :wink: .
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Kiszenie pomidorów

Post »

lobuzka ciekawa jestem czy będą Tobie smakować. Każdy ma inny gust smakowy :D więc ja się tu nie wypowiem, bo nie chcę zniechęcać. Poza tym może za szybko je wyjęłam.. napisałam tu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=952
Awatar użytkownika
lobuzka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 682
Od: 8 mar 2010, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: podkarpacie

Re: Kiszenie pomidorów

Post »

Moje robiłam w sierpniu, raczej powinny być już ukiszone. Mają charakterystyczny biały nalot na dnie słoika (jak w ogórkach). Wygadają apetycznie, o pierwszych wrażeniach smakowych z pewnością poinformuję :wink:
Może i ogórki miały wpływ na ich smak??
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4107
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Kiszenie pomidorów

Post »

biały osad to kwas mlekowy, czyli ok ;:333
Ogórki raczej nie powinny wpłynąć na smak..nie wiem..poczekam na Twoją opinię. Ja dałam tylko do jednego słoika i to z ogórkami, więc moja opinia się nie liczy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”