Świecznica / Cimicifuga
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 sie 2008, o 20:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Świecznica / Cimicifuga
Jestem zwolennikiem sadzenia mniejszych ilości odmian ale za to w dużych grupach minimum 5 szt z odmiany sadzone w zwartych kępach. Przy sadzeniu ok. 20 szt z odmiany mamy do czynienia z rewelacyjnymi doznaniami zapachu. Takie sadzenie pozytywnie wpływa na zwabianie owadów - MOTYLI. Oczywiście zdaje sobie sprawę, że w przypadku kolekcjonerów roślin jest to trudne.
Jarek
Jarek
Jest to również trudne, jeśli nie posiada się ogrodu wielkości kilku hektarów! 20 świecznic to jest ogromne nasadzenie. a ta roślina akurat świetnie wygląda jako soliter, w odpowiedniej aranżacji oczywiście. Nie wszystko trzeba zaraz sadzić hurtowo, choc zgadzam sie, że czesto duża grupa daje spektakularny efekt. Jednak akurat świecznice moim zdaniem nie są najlepszym przykładem multi nasadzeń. Pozdrawiam.
Też tak uważam, lepiej wyglądają jako pewne 'wtręty' w niższych, dość rozległych nasadzeniach i ciemnawych miejscach, wtedy naprawdę 'świecą' .U mnie rosną pod sosnami w towarzystwie tawułek, ciemierników i funkii.Kiedy kwitną tamte stanowią tło, nic nie jest konkurencją i pozwala docenić ich subtelną urodę.agatach pisze: akurat świecznice moim zdaniem nie są najlepszym przykładem multi nasadzeń..
Do nasadzeń w większych grupach nadają się moim zdaniem bardziej języczki np.Przewalskiego.Choć w kępie też dobrze wyglądają.
-
- Kontakt:
Nasadzenia to kwestia gustu. Nie mam zamiaru nikogo namawiać na gęste i duże nasadzenia ale w wątku była mowa o zapachu więc dlatego dałem przykład tego typu nasadzeń. Jeśli chodzi o miejsce to przy ziemi żyznej o stale umiarkowanej wilgotności sadze świecznice w różnych miejscach także na pełnym słońcu. Poza tym wygląd roślin i upodobania w ich względzie pozwalają mi sądzić, że nasadzenia gęste są bardo efektowne pomijając ogrody kolekcjonerskie.
jarek
jarek
ależ tak, duże nasadzenia są bardzo atrakcyjne, ale sa rosliny, które równie dobrze wyglądają jako solitery, do których bez wątpienia świecznice należą, a także np. magnolie, krzaczaste róże, parzydło lesne i wiele innych, które mają duże rozmiary lub bogaty kwiatostan i są widoczne z daleka. Przyznasz chyba, że jest róznica między powiedzmy astrami,a świecznicą.
- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
Jak bym miała mieć 20 świecznic w takim stanie jak moja (wygląda jak uschnięta) to dzięki
-
- Od: 7 kwie 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A czy ktoś z Was ma już kilkuletni, dorodny okaz świecznicy?
Chciałabym zobaczyć docelowo jak wygląda
Marta
-
- Kontakt:
No tak jakby na to nie patrzył jest różnica jednak każda roślina ma swoje miejsce. W miejscach gdzie rewelacyjnie wygląda aster może nie sprawdzić się świecznica.
jarek
jarek
- Ave
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
3 KOTY pisze:A czy ktoś z Was ma już kilkuletni, dorodny okaz świecznicy?
Oliwka ma okaz 10 letni...
Moje mają, ta po prawej 8 lat a ta po lewej 3 lata.