Martagony- wymagania,warunki uprawy
- ultraviolet
- 200p
- Od: 1 kwie 2010, o 22:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wszystko o Martagonach
Niech będzie Mirkuuu
Porównując pozyskiwanie roślin na oba sposoby, to faktycznie należało by nadmienić, że tym drugim możemy spodziewać się niespodzianek typu inne barwy i kształty .
A czy ktoś ma w swoim ogrodzie pełnego martagona ?
Osobiście to nie za specjalnie mi się podoba , ale z ciekawości może kiedyś kupiła bym go.
Porównując pozyskiwanie roślin na oba sposoby, to faktycznie należało by nadmienić, że tym drugim możemy spodziewać się niespodzianek typu inne barwy i kształty .
A czy ktoś ma w swoim ogrodzie pełnego martagona ?
Osobiście to nie za specjalnie mi się podoba , ale z ciekawości może kiedyś kupiła bym go.
- kris11
- 200p
- Od: 28 lut 2012, o 20:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A możecie podać namiar na dobrego sprzedawcę tych lilii?
Pozdrawiam- Marzena
- teresat
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 lip 2008, o 22:02
kris11 (enia) ;), pisz pw do mirzana z tego wątku. Na pewno ma jakieś rarytasiki. Tylko nie wiem czy to nie za późno sadzić lilie, ale u Was trochę cieplej.kris11 pisze:A możecie podać namiar na dobrego sprzedawcę tych lilii?
- ultraviolet
- 200p
mirzan przepiękne kolory martagonów. Czy wszystkie prezentowane przez Ciebie lilie są do tej pory w Twoim ogrodzie ? Czy to tylko wspomnienia?
kris11 przyznam się szczerze ,że moje pochodzą z firmy lilypol. Poza nią w tym sezonie skusiłam się i zakupiłam lilie od dwóch różnych allegrowiczów. Niestety co do jednego mam wątpliwości, że przysłał mi martagony . W drugim zaś przypadku to na 100% martagon.
teresat jeszcze mamy trochę czasu, więc trzeba korzystać ze słonecznych dni.
kris11 przyznam się szczerze ,że moje pochodzą z firmy lilypol. Poza nią w tym sezonie skusiłam się i zakupiłam lilie od dwóch różnych allegrowiczów. Niestety co do jednego mam wątpliwości, że przysłał mi martagony . W drugim zaś przypadku to na 100% martagon.
teresat jeszcze mamy trochę czasu, więc trzeba korzystać ze słonecznych dni.
Mirzanie, Twoje martagony to Twojej hodowli są tak ładne i takie inne
Ty to potrafisz zarazić człowieka i to nieuleczalnie
ultraviolet, dziękuję za wskazanie miejsca do sadzenia cebul. Wykoncypowałam sobie, że skoro są to rośliny leśne, to lubią lekki cień ale wolałam się upewnić aby ich nie przesadzać bez potrzeby
Trzymajcie kciuki abym zdążyła przed zapowiadanym śniegiem
Ty to potrafisz zarazić człowieka i to nieuleczalnie
ultraviolet, dziękuję za wskazanie miejsca do sadzenia cebul. Wykoncypowałam sobie, że skoro są to rośliny leśne, to lubią lekki cień ale wolałam się upewnić aby ich nie przesadzać bez potrzeby
Trzymajcie kciuki abym zdążyła przed zapowiadanym śniegiem
pozdrawiam - Mirka
Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
- kris11
- 200p
Jeśli kupię na all cebule to zakwitną mi latem? oni nie podają wieku ani obwodu cebulki....
jest dwóch sprzedawców co ma martagony, ale nie wiem czy można im zaufać....
Pozdrawiam- Marzena
Martagona poznasz po łuskach.Są długie,wąskie,na ogół żółte. W sprzedaży przeważnie małe
cebulki,rosną powoli. Cebule wielkości orzecha, z łusek,miałem po trzech latach,niektóre
zakwitły.Duża cebula wyrośnie po ok. pięciu latach,wiec lepiej uprawiać na tym miejscu sałatę.
cebulki,rosną powoli. Cebule wielkości orzecha, z łusek,miałem po trzech latach,niektóre
zakwitły.Duża cebula wyrośnie po ok. pięciu latach,wiec lepiej uprawiać na tym miejscu sałatę.
- ultraviolet
- 200p
Jeśli zdecydujesz się na kupno od jakiegoś sprzedawcy na allegro, warto najpierw wypytać się jakiej wielkości są sprzedawane cebule i poprosić ewentualnie o zdjęcie sprzedawanej rośliny. Jest szansa ,że będzie uczciwy.kris11 pisze:Jeśli kupię na all cebule to zakwitną mi latem? oni nie podają wieku ani obwodu cebulki....
Niestety nie kupowałam u żadnego z obecnych ,ale bardzo często jest tak ,że oferowane cebulki zakwitają dopiero na następny sezon.
- kris11
- 200p
Dzięki za podpowiedź, tak zrobię
zobaczymy co mi odpiszą.
zobaczymy co mi odpiszą.
Pozdrawiam- Marzena
Czy o tej porze roku można pobrać łuski do rozmnażania? Przyjechały do mnie cebule i mogłabym skubnąć. A może pora roku nie ma znaczenia?
Pozdrowienia,
Gośka
Gośka
- ultraviolet
- 200p
Oczywiście można to zrobić przy każdym sadzeniu lilii.
Nie należy jednak obłuskiwać malutkich, bo przecież zależy nam by w końcu zakwitły.
Nie należy jednak obłuskiwać malutkich, bo przecież zależy nam by w końcu zakwitły.
- kris11
- 200p
A ile można od dużej cebuli łusek pobrać? i wsadzamy do ziemi od razu? to pewnie kilka lat do kwitnięcia taka łuska potrzebuje...
Pozdrawiam- Marzena