Żywopłot - z czego?Co polecacie?
- kasama
- 100p
- Od: 9 wrz 2007, o 11:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No to posadzisz w razie czego przed siatką (żeby u Ciebie było ładnie ). A jeśli tak wszystko znika, to może lepiej zdecydować się na ligustr - tyle, że rośnie powoli.
A jeżeli chodzi o "ludzi", to też zastanawiam się czy działkę odglancować, czy lepiej z umiarem
A jeżeli chodzi o "ludzi", to też zastanawiam się czy działkę odglancować, czy lepiej z umiarem
Pozdrawiam
Kasia
"Zielonym do góry!"
Kasia
"Zielonym do góry!"
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Szkółki leśne Lasów Państwowych, wrzuć w wyszukiwarkę to wyrzuci Ci link do strony z namiarami. Potem poszukaj jakiejś szkółki najbliżej domu czy działki, żeby nie jeździć zbyt daleko
Tanio, zdrowo, hurtem i detalicznie, zgodne z wymarzoną odmianą i bez strachu, że zabraknie. Sprawdzone.
Tanio, zdrowo, hurtem i detalicznie, zgodne z wymarzoną odmianą i bez strachu, że zabraknie. Sprawdzone.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Kontakt:
Przygotuj odpowiednio dołki i wsadź Pamiętaj o podlewaniu, gdy będzie sucho i to wszystko na początek.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Mam posadzone sosny w w rzędzie w linii wschód zachód na granicy działki (dłuższy bok), pełnią one rolę "żywopłotu"-zasłaniacza jednak jak to z sosnami czym starsze, tym tracą gałęzie od dołu (obecnie sosny mają lat kilkanaście), rosną w odstępach ok. 2 metrów od siebie.
I teraz zadanie: chcę posadzić w rzędzie pomiędzy sosnami (ewentualnie w rzędzie równoległym do rzędu sosen oddalonym o max. 2 metry w stronę północy) jakieś krzewy, które będą pełnić rolę "zasłony" gdy sosny stracą gałęzie. Słońce dla tych krzewów będą zasłaniać sosny, więc owe krzaki powinny być cieniolubne, bez kolców (pies), szybko rosnące i w miarę bezobsługowe (odpada coroczne przycinanie bo już za dużo tego:) ), najchętniej IGLASTE.
Myślałem nad klasyczną tują (brabant to ta najszybciej rosnąca?) tylko nie wiem czy miejsce nie jest zbyt zacienione, myślałem też nad klasycznym jałowcem (takim jak w lesie - nie wiem jaki to gatunek), ale znów jałowce rosną strasznie wolno, ale za to lubią cień .
Co proponujecie?
Dla naświetlenia sprawy załączam poglądowe zdjęcie i pseudopaintowy projekt (te zielone kółka to sosny, a czerwone i niebieskie znaki zapytania to miejsca, w które chcę "coś" posadzić .
I teraz zadanie: chcę posadzić w rzędzie pomiędzy sosnami (ewentualnie w rzędzie równoległym do rzędu sosen oddalonym o max. 2 metry w stronę północy) jakieś krzewy, które będą pełnić rolę "zasłony" gdy sosny stracą gałęzie. Słońce dla tych krzewów będą zasłaniać sosny, więc owe krzaki powinny być cieniolubne, bez kolców (pies), szybko rosnące i w miarę bezobsługowe (odpada coroczne przycinanie bo już za dużo tego:) ), najchętniej IGLASTE.
Myślałem nad klasyczną tują (brabant to ta najszybciej rosnąca?) tylko nie wiem czy miejsce nie jest zbyt zacienione, myślałem też nad klasycznym jałowcem (takim jak w lesie - nie wiem jaki to gatunek), ale znów jałowce rosną strasznie wolno, ale za to lubią cień .
Co proponujecie?
Dla naświetlenia sprawy załączam poglądowe zdjęcie i pseudopaintowy projekt (te zielone kółka to sosny, a czerwone i niebieskie znaki zapytania to miejsca, w które chcę "coś" posadzić .
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Kontakt:
To właśnie tuje bardziej zniosą cień ,a jałowce wolą słońce
Na takie cieniste miejsce zaproponowałabym cis. Są odmiany dość szybko rosnące (np 'Hicksii'), ale nie tak szybko jednak jak tuje.
Poza tym istnieje problem korzeni sosen. Podłoże zapewne jest tam bardzo wyjałowione i będzie dość sucho - co nie sprzyja wzrostowi roślin.
Jeśli już jednak jałowce to mógłby być jałowiec chiński' Blue Alps'. Rośnie szybko.
Na takie cieniste miejsce zaproponowałabym cis. Są odmiany dość szybko rosnące (np 'Hicksii'), ale nie tak szybko jednak jak tuje.
Poza tym istnieje problem korzeni sosen. Podłoże zapewne jest tam bardzo wyjałowione i będzie dość sucho - co nie sprzyja wzrostowi roślin.
Jeśli już jednak jałowce to mógłby być jałowiec chiński' Blue Alps'. Rośnie szybko.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Polecam pęcherznice diabolo (Physocarpus opuliofolius diabolo) u mnie rośnie kilka w identycznych warumkach bo działke mam na skraju lasu od wschodu i dobrze sobie radzi. 4 lata temu wysadzałem ok 0,5 metrowe sadzonki a teraz mają okólo 1,8m wysokości i widocznie nie przeszkadzają im korzenie sosen i taka ilość słońca jaką tam otrzymują jest wystarczająca. Cisy hicksi też mi tam dobrze rosną ale pod nie dodawałem sporo gliny bo glebę mam tam piaszczystą. Pęcherznice najlepiej posadzić kilka w luźnej grupie tzn w około 2m odstępach bo dużo lepiej sięwtedy prezentują niż jako gęsty żywopłot. Bukszpany również beda tam dobrze rosły ale rosną bardzo wolno.
Poza cisami,pecherznicami to równiez niektóre jałowce będa tam całkiem dobrze rosły. Widze,że od wschodu masz tam półcień a nie gęsty cień a później od około 11:30 pełne słońce w takich warunkach dobrze będzie rosło wiele jałowców np łuskowaty mayeri,blue carpet, chiński mint julep(bardzo ładny i szybko rosnie) wirginijski grey owl i wiele innych. Wybitnie światłolubne jałowce z tych które mam to sa spartan,stricta,monarch ale zauważyłem ,że większoćsci jłowców w zupełności wystarcza 6-7godzin w pełnym słońcu a przez reszte czasu w lekkim półcieniu u mnie w takich warunkach bardzo ładnie rośnie wiele jalowców.