Storczyki z marketu
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 23 paź 2012, o 15:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Storczyki z marketu
Witam serdecznie od jakiegoś miesiąca zostałam ,,szczęśliwą'' posiadaczką 5 storczyków zakupionych w markecie. Martwi mnie ich stan. Jeżeli chodzi o jakąkolwiek wiedzę na temat uprawy itd to jest ona zerowa. Storczyki podlewam po obserwacji korzeni przegotowaną odstaną wodą z kranu. Zakupiłam preparat do pielęgnacji storczyków firmy agzecol,-nim spryskuje liście oraz żel do nawożenia storczyków tej samej firmy. Dodam zdjęcia liści bo to głównie jest powód, który zmusił mnie do rozpoczęcia wątku. Z góry bardzo ęza pomoc.
A teraz kwiatki ;
A teraz kwiatki ;
- Damiano12318
- 200p
- Od: 26 lip 2011, o 21:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: 5 storczyków z Tesco
To żółknięcie jest normalne za jakiś czas wypuszczą nowe liście a co do zdjęcia 7 musisz poczekać ażktoś inny odpisze ponieważ moje storczyki tego nie mają
-
- 0p - Nowonarodzony
Martwią mnie ta plamki, nie wiem czy zauwazyłeś je na zdjęciach
- Damiano12318
- 200p
na zdjęciu 6 jest niewyraźnie zrobione a więc ciężko poznać co mu dolega... Mogą to być uszkodzenia mechaniczne (przy transporcie itp.) a na zdjęciu 8 na miejscu tej białej kropki nie ma takiej wełny ??? oraz prosiłbym powygarniać korę z liści do podłoża aby liście nie zaczęły gnić.
-
- 0p - Nowonarodzony
Kora odgarnięta, nie zauważyłam ,,wełny'' niektóre liście są pozbawione życia takie wątłe i miękkie
- Damiano12318
- 200p
Korzenie są zdrowe z tego co ja widzę a może zbyt mało namaczasz ??? napisz jak je namaczasz
A glony były w storczykach gdy je kupowałaś ???
-- 23 paź 2012, o 18:55 --
Tu masz sposób jak się pozbyć glonów:Od doświadczonych ludzi z forum dowiedziałem się że glonów można się pozbyć wstawiając storczyka w osłonkę.Brak światła spowoduje,że glony przestaną się rozwijać.Ja tak zrobiłem i ten sposób się sprawdził.
A glony były w storczykach gdy je kupowałaś ???
-- 23 paź 2012, o 18:55 --
Tu masz sposób jak się pozbyć glonów:Od doświadczonych ludzi z forum dowiedziałem się że glonów można się pozbyć wstawiając storczyka w osłonkę.Brak światła spowoduje,że glony przestaną się rozwijać.Ja tak zrobiłem i ten sposób się sprawdził.
-
- 0p - Nowonarodzony
To chyba nie glony a raczej mech ;), liście będę przecierać wacikami nasączonymi przegotowaną wodą, a podlewanie zamienie na wstawianie do wody na 20min niech same się napiją tyle ile potrzebują ;)
- Damiano12318
- 200p
Dobrze mówisz już chyba wpadłaś w tą nieuleczalną chorobę... storczykomanię
Życzę obfitego kwitnienia storczyków!!!Pozdrawiam Damian
Życzę obfitego kwitnienia storczyków!!!Pozdrawiam Damian
-
- 0p - Nowonarodzony
Czyli liścmi się nie przejmować? nie dopadło je żadne choróbsko?
Bo już zaczęłam się martwić. Mam nadzieje że ktoś inny jeszcze spojrzy swoim okiem na zdjęcia
Bo już zaczęłam się martwić. Mam nadzieje że ktoś inny jeszcze spojrzy swoim okiem na zdjęcia
-
- 0p - Nowonarodzony
Kolorowa23 (łatwiej byłoby zwracać się do Ciebie po imieniu )
Według mnie, na liściach Twoich falenopsisów widoczne są grzyby Cercospora (charakterystyczny wygląd - okrągłe plamki z obwódką, w różnych stadiach rozwoju mają różną kolorystykę).
Widać je np.na zdj. 2, 3 i 5. Spotkałam się też z inną nazwą - plamistość obwódkowa.
Miałam też ten problem (opisany TUTAJ)
Środek Dithane... jest jednak aktualnie wycofywany ze sprzedaży, więc trzeba pytać o inne.
W ostatnim poście liść wygląda jakby coś go od wewnątrz drążyło, ale może to być też jakaś zmiana fizjologiczna.
Według mnie, na liściach Twoich falenopsisów widoczne są grzyby Cercospora (charakterystyczny wygląd - okrągłe plamki z obwódką, w różnych stadiach rozwoju mają różną kolorystykę).
Widać je np.na zdj. 2, 3 i 5. Spotkałam się też z inną nazwą - plamistość obwódkowa.
Środek Dithane... jest jednak aktualnie wycofywany ze sprzedaży, więc trzeba pytać o inne.
W ostatnim poście liść wygląda jakby coś go od wewnątrz drążyło, ale może to być też jakaś zmiana fizjologiczna.
Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
- Damiano12318
- 200p
Art zdjęcia są niewyraźne więc nie mogę stwierdzić czy to są te grzyby... A więc dziękuję za diagnozę a czy da się ją jakoś wyleczyć...
-
- 0p - Nowonarodzony
Art pisze:Kolorowa23 (łatwiej byłoby zwracać się do Ciebie po imieniu )
czyli jednak są chore ;(
Czas zakasać rękawy i rozpocząć
Posiadam w domu Topsin czy sądzicie że może on pomóc?