Przygotowanie gleby jesienią na sezon wiosenny

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Przygotowanie ziemi jesienią do uprawy gruntowej

Post »

To jest krowi obornik :tan . Nie badałam ostatnio kwasowości gleby, ale nie jest alkaliczna, tylko lekko kwasowa. Wapnuję jesienią co drugi rok, w przeciwnym wypadku wiosną jak któraś grządka postoi dłużej zagrabiona, zielenieje ;:202 . W części kwiatowej na ścieżkach pojawia się mech (i ciągle odrasta mimo posypywania wapnem i wzruszania, odwracania ziemi ;:223 ). Do tej pory nie przykopywałam obornika w glebie (zasilałam tylko drzewa, krzewy owocowe i winorośl) natomiast wiosną dawałam kompost ;:108 pod pomidory i inne warzywa.
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Widzę, że mnie nie rozumiesz . Powiem to w takim razie inaczej.

Nie daje się obornika i nawozów fosforowych równocześnie ani z wapnem ani z popiołem drzewnym.

Nie daje się wapna ani popiołu drzewnego do gleby o nieznanej kwasowości.

Co do obornika 50 litrów powinno starczyć naokoło 12-16 m2, choć nie wiem ile waży te Twoje 50 litrów. Zakładam, że 1 l waży 1 kg.

Jeśli chcesz uzupełnić nawożenie obornikiem dodatkowo nawozem mineralnym PK to nie na dno bruzdy lecz rozsiewając go równomiernie na powierzchni przed ryciem
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

forumowicz, nie denerwuj się z mojego powodu. Oczywiście nie zamierzałam dawać jednocześnie popiołu i obornika ;:14 . Muszę jednak zagospodarować jakoś ten popiół, mam go dużo. Może dam go pod kwiatki i na trawnik. A na glebę, czy można wiosną? Co do niełączenia wapna z nawozem fosforowym, to w nawozie Fructus jesienny jest jeden i drugi. W popiele wapnia jest dużo: 30-35%, ale jest również fosfor ale mało, 2-4% (trochę poczytałam, ale porady praktyka są najważniejsze ;:215 ). I wciąż korci mnie żeby pod kwiatki dać i popiół i Fructus.
Fructus Jesienny ? bezchlorkowy nawóz granulowany

Nawóz WE

Typ: PK (Ca Mg S) 8:18 (2,5:4:28) z borem (B), miedzią (Cu), żelazem (Fe), manganem (Mn), molibdenem (Mo), cynkiem (Zn)

SKŁADNIKI NAWOZOWE

Makroskładniki:

Fosfor (P2O5): 8%
Potas (K2O): 18%
Wapń (CaO): 2,5%
Magnez (MgO): 4%
Siarka (SO3): 28%

+ mikroskładniki (bor, miedź, żelazo, mangan, molibden, cynk)
pH gleby badałam dawno temu i było około 6, muszę zbadać ponownie.
Ogród przydomowy Joli
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

jode22 pisze:Co do niełączenia wapna z nawozem fosforowym, to w nawozie Fructus jesienny jest jeden i drugi.
No nie mogę ;:oj

Fosfor jest w tym nawozie w postaci fosforanu wapnia, który przy pH powyżej 7, czyli w środowisku alkalicznym jest nierozpuszczalny w wodzie a wtedy fosfor staje sie niedostępny dla roślin. A takie środowisko alkaliczne powstaje właśnie w glebie po równoczesnym podaniu z nawozem fosforowym wapna lub popiołu drzewnego

To, że pisze na opakowaniu nawozu, że zawiera wapń i fosfor to nie znaczy, że ktoś wymieszał w nim fosfor z wapnem. Fosforan wapnia to związek chemiczny fosforu i wapnia a nie mieszanina
jode22 pisze: I wciąż korci mnie żeby pod kwiatki dać i popiół i Fructus.
Powtórze za Owsiakiem

Róbta co chceta

Ja już swoje powiedziałem
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To co ja mam zrobić z tym cholernym popiołem, przecież go nie wyrzucę ;:oj
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

forumowicz dowiedziałam się dziś że ok 4 lata temu na mojej działce było badane pH, osoba ktora to badała nie pamięta dokladnie jaki poziom to był, ale gleba jest kwaśna. Rośnie tam tez mech, chodź nie wiem czy ma to znaczenie. Nic tam nie było dawane. Badać to jeszcze raz czy na podstawie tych informacji można już ustalać jakieś nawożenie poza obornikiem? Tylko sie nie złość proszę. ;:173
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

jode22 pisze:To co ja mam zrobić z tym cholernym popiołem, przecież go nie wyrzucę ;:oj
Ja nie mówię, że nie można do gleby dawać popiołu drzewnego. Można, ale róbmy to z głową ,bo potem naprawić błąd jest trudno.

Kup sobie kwasomierz Heliga w ogrodniczym i zbadaj kwasowość gleby. Jeżeli okaże się, że gleba jest kwaśna wtedy użyjesz popiołu zamiast wapna do odkwaszenia gleby. Ale samego popiołu, bez obornika i bez nawozu PK . Obornik wtedy dasz na wiosnę.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Paula

pH gleby się zmienia w wyniku nawożenia , uprawy, a nawet w zależności od pory roku. Systematyczne stosowanie obornika czy kompostu zmniejsza kwasowość gleby . Jeżeli stosujesz obornik to dodatkowe nawożenie mineralne zastosuj w formie nawożenia pogłownego, w warunkach działki w formie płynnej ,bo działa szybko i skutecznie . A czym nawozić pogłównie to zależy i od odczynu gleby i od wymagań pokarmowych danej rośliny. Jeśli obornik daje sie co trzy lata np to w latach bez obornika stosuje sie wtedy nawożenie mineralne. Jeżeli masz na tyle obornika możesz go dawać nawet co roku
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W opisie nawozu nie pisało, że fosfor i wapń są w formie związku chemicznego ;:223 . I skąd ja biedna mam wiedzieć, jak oddziaływują na siebie poszczególne związki chemiczne nawozu w glebie, w dodatku w zależności od pH. Nie jestem chemikiem ani rolnikiem po szkołach i z praktyką, jak chyba zresztą większość na tym Forum. I właśnie od tego jest to Forum, żeby tacy Guru jak Ty ;:63 dawali nam wiedzę w pigułce.
Dlatego schylam łeb w pokorze ;:58 , biję się w piersi "mea culpa" i proszę, żebyś się nie denerwował.
A obornik rzeczywiście dam wiosną, bo teraz nie mam już siły go przykopywać
Ogród przydomowy Joli
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

jode22 pisze:W opisie nawozu nie pisało, że fosfor i wapń są w formie związku chemicznego
Poza siarką stosowaną do zakwaszania gleby wszystkie nawozy to sa związki chemiczne- Jolu
Awatar użytkownika
GRANIA
500p
500p
Od: 3 lut 2012, o 20:29

Post »

Jode 22 kwasomierz z płynem Heliga kupiłam w Castoramie po 37 zł. W ogrodniczym droższe.Tylko teraz poszukać wątek , w którym forumowicz dokładnie opisał 'co z czym się je'
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

forumowicz jeśli przekopałam ziemię z częściowo zmineralizowanym kompostem to czy po wierzchu mogę sypnąć teraz jeszcze dolomitem i tak zostawić?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Moniko

I Ty też ? :shock:

Jeżeli uważasz, jesteś pewna, że Twoja gleba tego potrzebuje- syp.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”