Ziemniaki- wszystko o uprawie cz.1
Re: Doprawienie ziemi pod ziemniaki
http://www.kwiateo.pl/dolomit-nawoz-wap ... -10kg.html
u mnie ten sypią
,,przeciwstawia się degradacji gleby wywołanej skażeniem metalami ciężkimi, powodowanym szybkim rozwojem przemysłu, motoryzacji i urbanizacji,
- z uwagi na duży stopień rozdrobnienia łatwo przechodzi do reakcji w glebie i jest szybko przyswajany przez rośliny,
- poprawia rozkład resztek słomy i obornika tworząc próchnicę.''
a skosić i przekopać można teraz na dniach .Na głębokość szpadla chyba że ktoś dysponuje pługiem.
u mnie ten sypią
,,przeciwstawia się degradacji gleby wywołanej skażeniem metalami ciężkimi, powodowanym szybkim rozwojem przemysłu, motoryzacji i urbanizacji,
- z uwagi na duży stopień rozdrobnienia łatwo przechodzi do reakcji w glebie i jest szybko przyswajany przez rośliny,
- poprawia rozkład resztek słomy i obornika tworząc próchnicę.''
a skosić i przekopać można teraz na dniach .Na głębokość szpadla chyba że ktoś dysponuje pługiem.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Myślałem nad tym żeby postał jeszcze trochę tak do listopada . Ten siany wcześniej ma 40 cm a ten pozniej ledwo 20 i słabą masę zieloną .Czy kosiarka konieczna by była ? bo nie chce mi sie jej wyciągać . Wydaje mi się ,że samym chodzeniem podczas kopania było by ok
Zostało mi także pół taczki zgnitej trawy , obierki , jabłka itp . MOżna to wyrzucić przed kopaniem. nie koliduje to z wapnem ?
Dzięki za odp.
Zostało mi także pół taczki zgnitej trawy , obierki , jabłka itp . MOżna to wyrzucić przed kopaniem. nie koliduje to z wapnem ?
Dzięki za odp.
Możesz wrzucić.
Większą ilość masy zielonej i mniej wymagające jest żyto.Ja zawsze je sieje jako zielonkę.Ostatecznie jak pognieciesz to możesz i tak przekopać.Ja zawsze koszę wykaszarką żyłkową a potem przekopuję z tymże żyto szybciej startuje i ma większą wysokość.
Ps.Możesz także wrzucać popiół ale tylko z palenia liści albo z drzewa.Odkwasza ziemie podobnież jak wapno.
Większą ilość masy zielonej i mniej wymagające jest żyto.Ja zawsze je sieje jako zielonkę.Ostatecznie jak pognieciesz to możesz i tak przekopać.Ja zawsze koszę wykaszarką żyłkową a potem przekopuję z tymże żyto szybciej startuje i ma większą wysokość.
Ps.Możesz także wrzucać popiół ale tylko z palenia liści albo z drzewa.Odkwasza ziemie podobnież jak wapno.
Żyto zasiane 5-10 września za nic nie urosło by tak jak zboże letnie zasiane w tym terminie
Dolomit rozsiany . Kupiłem 20 kg , rozsiałem 10kg/30m2 . Wg. przelicznika hektarowego 3t/h
Jedną trzecią skopałem , wróciłem do domu jak już ciemno było . Nie ma przeciwskazań by wapno kilka dni polezało nie przykryte ziemią ?A i ostatnia sprawa kopię na 25-27 cm nie za głęboko ? Oczywiście sposobem bruzdowym .
Jedną trzecią skopałem , wróciłem do domu jak już ciemno było . Nie ma przeciwskazań by wapno kilka dni polezało nie przykryte ziemią ?A i ostatnia sprawa kopię na 25-27 cm nie za głęboko ? Oczywiście sposobem bruzdowym .
NIe baw się z kosiarka po prostu przekop i tyle:)
Chętnie zapoznam się z Regulaminem forum.
Napadało 2-3 cm śniegu ...CO z wapnem nie popłynie ?
Nic się nie stanie
- magn0lia
- 50p
- Od: 2 lis 2012, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ziemniaczki , ziemniaki
Wątek juz jakiś starszawy, ale.... mnie naszło na sadzenie ziemniaków w tym roku, więc muszę się dokształcić za wczasu. Czy ktoś mi może prostym językiem wyjaśnić od a do z jak posadzic ziemniaki? Po pierwsze skąd wziąść te do sadzenia? Doczytałam juz na forum, że mają być nie za duże, nie za małe. Co dalej? Wsadzam je w ziemię? Doczytałam, ze najlepiej w kwietniu. Podlewam? Przykrywam w razie przymrozków? Wyrasta krzak. Co dalej? Przepraszam, ale kompletnie nie wiem jak to wygląda
Moje ukochane kwiaty
- GunnarSK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Najlepiej kupować kwalifikowane sadzeniaki, gdyż u takich i u sadzeniaków uprawianych z nasion jest najmniejsze ryzyko chorób. Owszem też się sadza kupowane od rolników, chowane z własnej uprawy albo takie do jedzenia. Ziemniaki w ziemi nie boją się mrozów, a liście itp. tak. Na ogół się nie przykrywa, gdyż ziemniak po stracie nadziemnej części odbija z bulwy. Tak samo jest z podlewaniem, najczęściej starczą opady (w gruncie), a jak ktoś (rolnik) uprawia całe pole, nie ma czasu cudować.magn0lia pisze:Po pierwsze skąd wziąć te do sadzenia? Doczytałam już na forum, że mają być nie za duże, nie za małe. Co dalej? Wsadzam je w ziemię? Doczytałam, ze najlepiej w kwietniu. Podlewam? Przykrywam w razie przymrozków? Wyrasta krzak. Co dalej? Przepraszam, ale kompletnie nie wiem jak to wygląda
pozdrawiam, Gunnar
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zgadzam się z przedmówcą, że ziemniaki odbiją po przemarznięciu nadziemnej części, ale to opóźnia zbiory i obniża plonowanie. Jeśli ma się mało i jest ryzyko, że wykiełkują zanim skończą się majowe przymrozki to lepiej okryć, lub po prostu sadzić pod koniec kwietnia. Wtedy na pewno nie wzejdą przed 15 maja.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Lepiej wsadzić później sadzeniaki już roszczone. Agrotechniczny termin sadzenia to polowa maja
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
"roszczone"
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Nadwyżki z domu i ogrodu