Pomidorowo ogórkowy szał "podfoliowy" cz.2
Re: Pomidorowo ogórkowy szał "podfoliowy" cz.2
Agulka, ja tak samo, nie sieję ostrych papryczek, bo dla mnie za ostre. Chociaż może w przyszłym roku jedną posieję, żeby mieć jako dodatek (minimalny ) do sosów.
Ale...piszę dlatego, żeby zapytać Kasencję, czy udało jej się uratować zbiory? takie śliczności wczoraj pokazała. czy zdążyła to zebrać? u mnie dziś śnieg i biało. Teraz przestało padać, ale temperatura nadal minusowa.
Ale...piszę dlatego, żeby zapytać Kasencję, czy udało jej się uratować zbiory? takie śliczności wczoraj pokazała. czy zdążyła to zebrać? u mnie dziś śnieg i biało. Teraz przestało padać, ale temperatura nadal minusowa.
Tak, wsio ok z pomidorami. Wszystkiego nie zebrałam, ale nic się nie stało .
Kasencjo, to cieszę się, że ocalały Twoje zbiory, u mnie po dzisiejszej nocy to byłoby wszystko "po ptokach".
- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A ja narobiłem marynowanych papryk Chilli, ciekawe czy ktoś będzie w stanie to zjeść
Palce mnie parzyły przez kilka dni po krojeniu
Palce mnie parzyły przez kilka dni po krojeniu
Pozdrawiam, Maciek.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Bardzo podaobają mi się podłużne papryki Chudziaka Jakie mają ścianki? z tych grubszych? W tym roku miałam półostrą Rokitę. Z ostrości nic nie miała. Ale za to była smaczna ,w pełni dojrzała miała taki lekko owocowy smak. Fajnie wygląda w słoikach. Miałam też Robetrę gruntową ,ale ta mi nie podeszła. Rokitę posieję na pewno, no i będę polować na taka paprykę jak ta na zdjęciu Chudziaka.
Asia
Asia
Ja uprawiałam małe ostre papryczki, które potem nadziane serkiem lub pastą z tuńczyka zalałam olejem. Podobne antipasti można kupić w Biedronce.
Po obgotowaniu ostrość znika i zostaje bardzo delikatny pikantny smak. To mój sposób na chilli.
Po obgotowaniu ostrość znika i zostaje bardzo delikatny pikantny smak. To mój sposób na chilli.
- stachs
- 100p
- Od: 26 lut 2012, o 19:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja też zerwałem resztę pomidorków ze swojej szklarni i mam pytanie - czy powinny dojrzewać w miejscu jasnym (np. parapet) czy może w zamkniętym pudełku tzn. w miejscu ciemnym?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Pudełko stwarza wilgotniejszy klimat i dlatego tak mocno nie wysychają, a jak chcesz mieć wysuszone ,to na parapet i jeszcze przewiew bardziej spowoduje wysuszanie.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Ja przechowuję duże pomidory w pudełkach odkrytych, a koktajlowe w pudełkach z przykrywkami. Trzymam je w piwnicy, w bloku, gdzie jest ok. 15stopni.
Pozdrawiam , Bożenka.
-
- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Kontakt:
Chudziak, Kasencja=takie widoki cieszą oczy
- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy ktoś miał pomidorki Moneymaker i Hellfrucht? Co możecie o nich powiedzieć?
Ja wrzuciłem całość w kartony, stoją w najchłodniejszym miejscu w domu w temp. ok. 15'C, bez dostępu światła. Dojrzewają i są zjadane na bieżąco. Najwięcej jest fioletowych.stachs pisze:Ja też zerwałem resztę pomidorków ze swojej szklarni i mam pytanie - czy powinny dojrzewać w miejscu jasnym (np. parapet) czy może w zamkniętym pudełku tzn. w miejscu ciemnym?
Paula,
rewelacja jakaś, to to nie jest.
Są do siebie bardzo podobne.
Moneymaker rósł w polskich ogródkach, chyba w latach 70 -ych. Pochodzi z Anglii.
Hellfrucht to prawdopodobnie to samo, tylko w wersji niemieckiej.
rewelacja jakaś, to to nie jest.
Są do siebie bardzo podobne.
Moneymaker rósł w polskich ogródkach, chyba w latach 70 -ych. Pochodzi z Anglii.
Hellfrucht to prawdopodobnie to samo, tylko w wersji niemieckiej.