Żywe kamienie? ( Lithops Sp )cz.1
- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Lithops - żywe kamienie
Miałem jeszcze nie tak dawno kilka tych wspaniałych roślinek, ale jakoś nie mogłem sprostać w opiece nad nimi. Początkowo bardzo ładnie rosły, nawet przechodziły "wylinkę", zaczynały kwitnąć i po pewnym czasie " żegnały się ze mną. Szkoda, bo są takie o niespotykanej "budowie", może jeszcze podejmę próbę "opieki" nad kilkoma "kamykami". Są to dobre roślinki do mieszkania w "bloku" - zajmują mało miejsca.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Ponownie poproszę o jakąś podpowiedź co do marszczenia się kamyka
Na próbę podlałem kamyk 2 dni z rzędu, zamrszczki zniknęły prawie całkowicie po czym pojawiły się ze zdwojoną siłą po 2 dniach. Postanowiłem przesadzić roślinkę. Po wyjęciu ze starego substratu który ani trochę nie przypominał podłoża lithopsów (nawiązując do wcześniejszych postów) obejrzałem korzenie i nie wyglądają one na uszkodzone. System korzeniowy jest dobrze rozbudowany więc nie sądzę że jest z nim coś nie tak. Do przesadzenia przygotowałem substrat z grubego piasku, żwiru i lekkiej domieszki ziemi do kaktusów które wyjałowiłem w piekarniku. Na razie nie podlewałem roślinki gdyż ostatnio dostała dość wody. Chciałbym więc zadać pytanie co dalej robić, żeby uratować kamyka? Czy pomarszczenie może być skutkiem nieodpowiedniej ziemi, braku nawozu?? Początkowo wyglądało to po prostu na brak wody, ale woda tu raczej bardziej zaszkodziła?? Z góry dzięki za odpowiedzi. Może to śmieszne że chce się ratować małą roślinkę za 7 zł no ale to jest fajna roślinka
Na próbę podlałem kamyk 2 dni z rzędu, zamrszczki zniknęły prawie całkowicie po czym pojawiły się ze zdwojoną siłą po 2 dniach. Postanowiłem przesadzić roślinkę. Po wyjęciu ze starego substratu który ani trochę nie przypominał podłoża lithopsów (nawiązując do wcześniejszych postów) obejrzałem korzenie i nie wyglądają one na uszkodzone. System korzeniowy jest dobrze rozbudowany więc nie sądzę że jest z nim coś nie tak. Do przesadzenia przygotowałem substrat z grubego piasku, żwiru i lekkiej domieszki ziemi do kaktusów które wyjałowiłem w piekarniku. Na razie nie podlewałem roślinki gdyż ostatnio dostała dość wody. Chciałbym więc zadać pytanie co dalej robić, żeby uratować kamyka? Czy pomarszczenie może być skutkiem nieodpowiedniej ziemi, braku nawozu?? Początkowo wyglądało to po prostu na brak wody, ale woda tu raczej bardziej zaszkodziła?? Z góry dzięki za odpowiedzi. Może to śmieszne że chce się ratować małą roślinkę za 7 zł no ale to jest fajna roślinka
- koniczynka
- Od: 12 kwie 2008, o 19:06
Re: Żywe kamienie? ( Lithops Sp )
zaczynam jeszcze raz tylko kupie nasionka i wysiewam
szukam firmy legutko
a jak tam wasze kamyczki ?
szukam firmy legutko
- koniczynka
ECH zamiast siać kupiłam już wyrośnięte kamyczki oto onekoniczynka pisze:zaczynam jeszcze raz tylko kupie nasionka i wysiewam
szukam firmy legutko
na razie postanowiłam ich nie przesadzać ale może źle robie
i nie podlewam ich bo chyba juz wchodzą w stan spoczynku prawda podpowiedzcie mi proszę czy dobrze robię
- theoria_
- Od: 3 sie 2010, o 00:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
O uprawie lithops-ów radzę poczytać tutaj: http://www.mesembs.info/lithops_polish_info_2006.swf
Co do przesadzania... wszystko zależy w jakim rosną podłożu (torfowe trzeba zawsze od razu wymieniać).
Co do przesadzania... wszystko zależy w jakim rosną podłożu (torfowe trzeba zawsze od razu wymieniać).
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
zajrzyj tu:koniczynka pisze:podpowiedzcie mi proszę czy dobrze robię
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=392
i poczytaj posty Henryka (od 3.10 16:48), dużo ważnych informacji
- koniczynka
wpisuje sie w watek bo nie chce go zgubić ale jak tu już jestem to się spytam
mieszkam w blokach i jak tu je przezimować żeby miały chłodniej
no bo raczej w blokach jest ciepło
macie jakies pomysly
mieszkam w blokach i jak tu je przezimować żeby miały chłodniej
no bo raczej w blokach jest ciepło
macie jakies pomysly
- koniczynka
dzięki poczytam
podłoże mają przepuszczalne piach kamyczki i jakaś ziemia ale przewaga piasku
to chyba ok
podłoże mają przepuszczalne piach kamyczki i jakaś ziemia ale przewaga piasku
to chyba ok
Zgadza się, można tak zrobić, ale musisz liczyć się z tym, że w przyszłym sezonie nie zakwitną i będą się ciągle dzielić, a kolejne pokolenia będą coraz mniejsze, słabsze...xray pisze:Mam pytanie a propos zimowania lithops. Niestety nie mam możliwości obniżenia im temperatury. Czy w związku z tym mają one szansę na przejście w stan hibernacji po zaprzestaniu podlewania? W internecie wyczytalem że jeśli jest wyższa temperatura to należy je od czasu do czasu spryskać lekko rozpylaczem. Chcialbym jescze spytac kiedy najlepiej je ostatni raz podlać?
O ile kaktusy jakoś dają radę w warunkach "blokowych" o tyle uważam, że lithopsy nie mają żadnych szans...
Owszem zakwitną w pierwszym sezonie po zakupie a potem po prostu zmarnieją...
Mówię to z doświadczenia.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 10 paź 2012, o 12:21
Są przecudne, przepiękne... Trafiłam na nie kiedyś w kwiaciarni i dziś to moje ulubione roślinki w całym mieszkaniu Tym bardziej, że nie wymagają dużo pielęgnacji!!!
Chętnie zapoznam się z regulaminem forum.
Hmmm może i dużo uwagi nie wymagają ani specjalnych zabiegów pielęgnacyjnych ale na pewno potrzebują wyjątkowego traktowania i wielkiej ostrożności z wodą.ula_kwiaciarka pisze:Tym bardziej, że nie wymagają dużo pielęgnacji!!!
Przepiękne!
Zazdroszczę Ci takich widoków! pozytywnie oczywiście!
Zazdroszczę Ci takich widoków! pozytywnie oczywiście!