Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
A nie mówiłam, że kusisz Idę robić.
Pozdrawiam, Dorota
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Sezon paprykowy ciągle jeszcze trwa, dlatego zaproponuje Wam przepis na:
197. Koncentrat paprykowy
Przepis dostałam przedwczoraj, wczoraj kupiłam paprykę, wieczorem zrobiłam przecier, dzisiaj degustacja ...i . Wiem, że musi być go znaaaacznie więcej!!!
A teraz składniki:
3 kg papryki czerwonej - zmielonej w maszynce ( ja pokroiłam w kostkę i rozdrobniłam blenderem)
2 szkl. cukru
1 szkl. oleju
3 łyżki soli
1 łyżeczka ostrej papryki (ja dałam 1,5 świeżej)
Włożyć do dużego garnka i gotować 20 min (od momentu zawrzenia) mieszając.
Dodać:
3 główki czosnku (nie ząbki, główkii!) zmiażdżone !
3 słoiczki przecieru pomidorowego (myślę, że prawie każda z nas ma przecier swojej produkcji i radzę nie żałować )
1 opakowanie bazylii (dałam świeżą bo jeszcze mam na parapecie)
1 szkl. octu 10 % (u mnie własnej produkcji ocet winny)
Wszystko dokładnie wymieszać i gotować kolejne 20 min. mieszając od czasu do czasu.
Gorący koncentrat przełożyć do wyparzonych słoiczków i chwilkę pasteryzować.
Ilość ostrej papryczki można samemu "regulować".
Używać do mięs, ryżu, makaronów.
197. Koncentrat paprykowy
Przepis dostałam przedwczoraj, wczoraj kupiłam paprykę, wieczorem zrobiłam przecier, dzisiaj degustacja ...i . Wiem, że musi być go znaaaacznie więcej!!!
A teraz składniki:
3 kg papryki czerwonej - zmielonej w maszynce ( ja pokroiłam w kostkę i rozdrobniłam blenderem)
2 szkl. cukru
1 szkl. oleju
3 łyżki soli
1 łyżeczka ostrej papryki (ja dałam 1,5 świeżej)
Włożyć do dużego garnka i gotować 20 min (od momentu zawrzenia) mieszając.
Dodać:
3 główki czosnku (nie ząbki, główkii!) zmiażdżone !
3 słoiczki przecieru pomidorowego (myślę, że prawie każda z nas ma przecier swojej produkcji i radzę nie żałować )
1 opakowanie bazylii (dałam świeżą bo jeszcze mam na parapecie)
1 szkl. octu 10 % (u mnie własnej produkcji ocet winny)
Wszystko dokładnie wymieszać i gotować kolejne 20 min. mieszając od czasu do czasu.
Gorący koncentrat przełożyć do wyparzonych słoiczków i chwilkę pasteryzować.
Ilość ostrej papryczki można samemu "regulować".
Używać do mięs, ryżu, makaronów.
Pozdrawiam - Danuta
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Danaa, mam bardzo podobny przepis na sos paprykowy, tylko zamiast octu daję sok z cytryny a paprykę piekę w piekarniku i ściągam skórę, siekam lub przepuszczam przez maszynkę Pyyyycha!
Monika, zrobiłam wczoraj te placki, tylko bez koperku. Są suuuper, dzięki za przepisa
Monika, zrobiłam wczoraj te placki, tylko bez koperku. Są suuuper, dzięki za przepisa
Pozdrawiam, Dorota
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
u mnie też z następnych wyleci koperek i seler naciowy, będzie szczypiorek albo ew zeszkliwiona cebulka, chociaż z surowym białym cieniutkim porem były ok. Nikomu to oczywiście nie przeszkadzało, tylko ja mam wyczulony smak
U mnie jeszcze prace ogrodowe trwają, to dzisiaj też zaserwuję placki na przegryzkę,
ale placki z dyni..nie wiem co wyjdzie, zobaczymy. Mam jakiś przepis w szpargałach i wygląda na moje oko ok
- obrana dynia starta na maszyną na cieniutkie 'nitki'
- szczypiorek siedmiolatka z cebulką
- feta (mam też w lodówce ser Rcotta solony może tego utrę i dodam)
- 2/3 jajka
- bułka tarta do masy
- sól, pieprz
- może dodam pasty czosnkowej spróbuję przedtem
Obtoczę w bułce i usmażę
U mnie jeszcze prace ogrodowe trwają, to dzisiaj też zaserwuję placki na przegryzkę,
ale placki z dyni..nie wiem co wyjdzie, zobaczymy. Mam jakiś przepis w szpargałach i wygląda na moje oko ok
- obrana dynia starta na maszyną na cieniutkie 'nitki'
- szczypiorek siedmiolatka z cebulką
- feta (mam też w lodówce ser Rcotta solony może tego utrę i dodam)
- 2/3 jajka
- bułka tarta do masy
- sól, pieprz
- może dodam pasty czosnkowej spróbuję przedtem
Obtoczę w bułce i usmażę
- grosik
- 200p
- Posty: 320
- Od: 30 sty 2012, o 16:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: powiat cieszyński
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Dziewczyny kusicie niesamowicie tymi przepisami....Faszerowane papryczki za mną łażą już 2 tygodnie ale czasu mi ciągle brakuje.... Dzisiaj u nas przepiękna jesienna pogoda (prawdopodobnie ostatni taki dzień w tym roku) więc korzystaliśmy ze świeżego powietrza i pięknych jesiennych widoczków. Coś za coś. Wprawdzie moje ostree papryczki suszą się na nitkach ale chyba zmienię koncepcję i kupię fetę ;). Zielonych pomidorasów też mam sporo więc wypróbuje te mniejsze sztuki również nafaszerować. Dzięki za inspiracje
Pozdrawiam ciepło, Gosia ;)
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
- lobuzka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 682
- Od: 8 mar 2010, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: podkarpacie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Ależ dziewczyny szaleją (bardzo apetycznie wygladają te papryczki- z pewnością do wypróbowania w przyszłym sezonie)
Wątek raczej przetworowy, niż kulinarny, ale też podzielę się ostatnim kulinarnym "wymysłem".
Rzodkiewka obrodziła w nadmiarze, zielenina w ogrodzie też jeszcze się trzyma(przymrozek ją oszczędził), więc serwuję taką pastę:
- duuużo rzodkiewki (startej na dużych oczkach, lub pokrojonej w kostkę),
- szczypiorek (lub cebulka),
- koperek,
- natka pietruszki,
- obowiązkowo rzeżucha(u mnie sama wysiewa się w ogrodzie),
- twarożek
Zieleninę pokroić. Wszystkie składniki razem wymieszać, dla 'spójności' dodaję jogurt/kefir + sól, pieprz w/g uznania.
Do tego smażone opanierowane surimi.
Dla mnie bąba- nie tylko witaminowa
Wątek raczej przetworowy, niż kulinarny, ale też podzielę się ostatnim kulinarnym "wymysłem".
Rzodkiewka obrodziła w nadmiarze, zielenina w ogrodzie też jeszcze się trzyma(przymrozek ją oszczędził), więc serwuję taką pastę:
- duuużo rzodkiewki (startej na dużych oczkach, lub pokrojonej w kostkę),
- szczypiorek (lub cebulka),
- koperek,
- natka pietruszki,
- obowiązkowo rzeżucha(u mnie sama wysiewa się w ogrodzie),
- twarożek
Zieleninę pokroić. Wszystkie składniki razem wymieszać, dla 'spójności' dodaję jogurt/kefir + sól, pieprz w/g uznania.
Do tego smażone opanierowane surimi.
Dla mnie bąba- nie tylko witaminowa
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
A mi ta skórka w papryce nie daje spokoju Cantati ona nie przeszkadza w jedzeniu? jadłaś już to wcześniej?
I drugie pytanie do do Ciebie - w jakich warunkach przechowujesz pomidorki i paprykę w oliwie?
Ja włożyłam do lodówki, ale chyba oliwa w lodówce nie halo..prawda?
I drugie pytanie do do Ciebie - w jakich warunkach przechowujesz pomidorki i paprykę w oliwie?
Ja włożyłam do lodówki, ale chyba oliwa w lodówce nie halo..prawda?
- lobuzka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 682
- Od: 8 mar 2010, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: podkarpacie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Z własnego doświadczenia
Już to przerabiałam- nie zalewam oliwą z oliwek, w lodówce tężeje, nieciekawie wygląda.
W/g mnie najlepszy jest olej słonecznikowy- ale to moje zdanie.
Już to przerabiałam- nie zalewam oliwą z oliwek, w lodówce tężeje, nieciekawie wygląda.
W/g mnie najlepszy jest olej słonecznikowy- ale to moje zdanie.
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Monika, z tą skórką to zależy przede wszystkim od rodzaju papryki i od tego, jak długo się je blanszuje przed nadzianiem. Próbowaliśmy z pierwszej tury i ostre cienkościenne i słodkie grubościenne (pomidorowe). Papryczki cienkościenne są do faszerowania idealne, bo skórka nie odłazi, trzyma się miąższu a po kilku tygodniach w oleju robi się fajna, nie jest za twarda. Papryczki są jędrne i nie rozciapują się, ale cienkościenne blanszowałam przed nadzianiem we wrzątku dosłownie kilkadziesiąt sekund, po czym schłodziłam w lodowatej wodzie.
Nadziałam też trochę papryk pomidorowych grubościennych i tutaj niestety skórka się oddzielała od miąższu. Może za długo blanszowałam przed nadzianiem, bo robiłam je jako pierwsze i obgotowałam przez kilka minut a potem jeszcze pasteryzowałam.
Co do przechowywania, to słoiki wstawiłam do lodówki i troszkę olej zrobił się "matowy", przy czym w pomidorach bardziej niż w paprykach. Ciekawe, czy po wyjęciu do temp. pokojowej z powrotem zrobi się przejrzysty... Ja do wszystkiego dałam dobry olej, nie oliwę, bo u mnie nie wszyscy lubią "wyrazisty" smak oliwy.
Lobuzka, pasta brzmi smakowicie, zapisana do wypróbowania
Nadziałam też trochę papryk pomidorowych grubościennych i tutaj niestety skórka się oddzielała od miąższu. Może za długo blanszowałam przed nadzianiem, bo robiłam je jako pierwsze i obgotowałam przez kilka minut a potem jeszcze pasteryzowałam.
Co do przechowywania, to słoiki wstawiłam do lodówki i troszkę olej zrobił się "matowy", przy czym w pomidorach bardziej niż w paprykach. Ciekawe, czy po wyjęciu do temp. pokojowej z powrotem zrobi się przejrzysty... Ja do wszystkiego dałam dobry olej, nie oliwę, bo u mnie nie wszyscy lubią "wyrazisty" smak oliwy.
Lobuzka, pasta brzmi smakowicie, zapisana do wypróbowania
Pozdrawiam, Dorota
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Moje zrobione w oliwie z oliwek..no to wyjęłam z lodówki, będą w szafce kuchennej na oku. Słoiki zapasteryzowane, to nie powinno nic się wydarzyć. Mętnieć to chyba będzie, bo w pomidorach i paprykach jest sok, tak myślę.
Pamiętam, że kiedyś robiłam bakłażany w oliwie z oliwek i zalane stały sobie w szafce kuchennej nawet nie pasteryzowane. Fakt, że były cały czas zalane oliwą, nic nie wystawało. Ze 2/3 miesiące słoik stał i podbierane były bakłażany, i było ok.
Dzięki za rzetelne info o skórce
Pamiętam, że kiedyś robiłam bakłażany w oliwie z oliwek i zalane stały sobie w szafce kuchennej nawet nie pasteryzowane. Fakt, że były cały czas zalane oliwą, nic nie wystawało. Ze 2/3 miesiące słoik stał i podbierane były bakłażany, i było ok.
Dzięki za rzetelne info o skórce
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4069
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa, Rembertów
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
cantati, w tym przepisie na pastę, czy też przecier paprykowy, ile dajesz cytryny?. Mam jeszcze sporo papryki, zabrałam z inspektu przed mrozem. Jeszcze większość zielona, ale na pewno szybko dojdzie.
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Jolu, na 5 kg papryki dałam sok z jednej dużej cytryny i kilka łyżek cukru - w przepisie oryginalnym było więcej, ale jak zastąpiłam ocet cytryną to cukier znacznie zminiejszyłam.
Pozdrawiam, Dorota
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1349
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
monikaPlacki pomidorowe super troszkę zmodyfikowałam wg naszych kubków smakowych
lobuzka pasta w sama porę bo mam rzodkiew to spróbuję
lobuzka pasta w sama porę bo mam rzodkiew to spróbuję