Mój ogród, moja miłość - Ilona 2715 (część II)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój ogród, moja miłość - Ilona 2715 (część II)

Post »

Ilonko, piękne rozplenice! Marzą mi się, ale jeszcze nie mam pomysłu gdzie posadzić....jaki masz berberys? Szukam niewysokiej odmiany, przebarwiającej się na bordowo :D
Mgliste zdjęcia mają wiele tajemniczego uroku...wyobrażam sobie jak magiczne musi wyglądać teraz miejsce, księżycowa dolina, gdzie nas kiedyś zabraliscie ;:170
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Bisia_
200p
200p
Od: 26 lip 2012, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki ,musze na wiosnę kupić ten wilczomlecz,bo jest fajny :wink:
Mam nadzieję,że nie kłopotliwy?
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Też nie lubię mgły , ale fotki wyszły fajne :wink:
Ilonko napisz proszę jak robisz szczepki z apteni ? Bo ja co roku kupuję nowe ;:oj
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Kasiu berberysów mam kilka sztuk, ale odmian niestety nie znam, na samym początku nie zwracałam tak bardzo uwagi na nazwy jak teraz, kiedyś może pokuszę się o ich identyfikację, póki co wciąż mi brak czasu, ja to zawsze mam coś do zrobienia, kilka pasji pochłania jednak czas, więc nigdy się nie nudzę.

Gabrysiu ten wilczomlecz jest bardzo wdzięczny, raz posadzony zdobi ogród latami, gdy zakwitnie to się rozsiewa, ale ekspansywny nie jest, łatwo usuwa się jego nadmiar, łatwo przesadza i szybko bezproblemowo przyjmuje się po przesadzeniu.

Aguś, uszczypuję najświeższe gałązki, tak żeby miały z trzy, no właśnie jak to określić oczka raczej nie, może rządki liści i w doniczkę do ziemi, łatwo się ukorzenia, możesz zastosować ukorzeniacz, chociaż przyjmuje się z powodzeniem bez niego i na parapet. Na początku trzeba pamiętać, aby ziemia za bardzo nie przeschła, potem traktujesz ją normalnie jak kwiat doniczkowy. Zimą jest taka sobie, ale na wiosnę puszcza nowe pędy z których też można zrobić następne sadzonki, podobnie postępuje z komarzycami.

Dzisiaj u nas strasznie zimno, mocny wiatr i od czasu do czasy sypał śnieg, dość delikatnie, że biało na szczęście się nie zrobiło, ale na działce też nic zrobić nie szło, ledwo zerwałam jabłka z drzewka, a ręce tak mi zmarzły, ze biegiem wracałam do cieplutkiego domku. No i ogarnęło mnie słodkie lenistwo, co rzadko mi się zdarza, bo ja to taka niespokojna dusza wciąż coś muszę robić, więc stwierdziłam czemu nie w końcu kiedyś trzeba odpocząć. Troszkę posprzątałam, troszkę poczytałam, pooglądałam, pospałam, popisałam i jestem bardziej zmęczona gdybym na ogrodzie robiła :;230
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Zawsze mówiłam, że praca w ogrodzie to odpoczynek :wit
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

To ja Ilonko uparłam się, że dziś wykopię dalie :;230 Ubrałam się cieplutko, założyłam rękawiczki... ;:224
Po każdych 2 wykopanych karpach biegłam do domu jna 2-3 minutki, żeby sie ogrzać.
I takim sposobem wytrzymałam i wykopałam połowę. Najgorsze, że musiałam karpa po karpie opisać, a to wymagało ściągnięcia rękawiczek :evil:
Spania Ci zazdroszczę ;:108
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko to moja dewiza :;230
Miłka dzielna jesteś, ja dalie wykopałam już wcześniej na szczęście, wciąż jednak czekam na różyczki, które będę musiała posadzić, więc mam nadzieję, że będzie jeszcze w miarę przyzwoicie, a na rozgrzewkę to może drineczka. Ja wczoraj byłam na imprezce firmowej, to tym bardziej miałam lenia, ale i tak mnie nosi, więc przed chwilą złapałam aparat i sobie popstrykałam :;230

zerwane jabłuszka
Obrazek

zapomniałam, że ścięłam też różyczki
Obrazek

tu chyba lepiej pasują
Obrazek

no i poleciałam po domowych, to tylko mała ich część :;230
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

kwitnie od sierpnia i wciąż ma nowe pączki
Obrazek

obok niej przedszkole
Obrazek

i tu też, nie lubię takich pełnych parapetów, ale co zrobić
Obrazek
Awatar użytkownika
Padawan Collies
100p
100p
Od: 1 lis 2011, o 20:34
Kontakt:

Post »

Masz rację!
Są jeszcze parapety!!! I ............ parapetowe rośliny!
Może jeszcze jakoś tą zimę przetrwamy, jest poletko, liche bo liche, ale jest!

ps.
1/jabłuszka słodkie, niestety moja jabłoń po poprzednikach, owocująca podobnymi jabłkami, w tym roku całkiem zaschła.. :(
2/w poniedizałek zrobię w biurze zdjęcie mojej "chińskiej róży", ma ok 1,8m, wyprowadzona z takiej krzewinki :)
Pozdrawiam - Mariola & Padawanki Copyright@Padawan Collies
Nasz ogród na Forum
GÓRY
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariolka nasze drzewka są jeszcze stosunkowo młode, sami je sadziliśmy, a nasz ogród bodajże jeszcze w 2005 roku był polem w dosłownym tego słowa znaczeniu. Szkoda tej Twojej jabłonki, ile mogła mieć lat? czy chorowała? Moja szefowa jest z wykształcenia ogrodnikiem, opowiadała mi ostatnio o karczowniku, którego ma na działce, to chyba najgorszy gryzoń, który potrafi unicestwić drzewa. Jak zrobisz zdjęcie tej róży to możesz śmiało wstawić je u mnie, jak będę patrzeć na nią od czasu do czasu to może i moja taka urośnie :;230. Czy ta w biurze też jest żółta czy może czerwona, mam wrażenie, że to inne odmiany, mam czerwoną, która takie rozmiary osiąga, ale póki co to jeszcze maleństwo.
Awatar użytkownika
E-wa
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 5 paź 2012, o 14:26

Post »

Masz fajne domowe przedszkole na parapecie ;:oj sporo przedszkolaków w nim :heja
ciekawe co z nich wyrośnie
;:215 no i fajne ikonki sa na tym forum ;:138
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak przedszkolaków sporo tylko już parapetów brak, a gdzie postawię wiosenne wysiewy, to już sama nie wiem :;230, co roku mam ten sam dylemat, więc co roku mówię, że więcej nie sieję, bo wiosną latam i szukam miejsca, a potem i tak robię to samo :;230
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Ilonko mgła w kadrze obiektywu sprawia,że nasze ogrody stają sie jakieś tajemnicze ... a do tego krople wody na pajęczynach.
Uwielbiam takie klimaty - masz duszę artystki - brawo.
Do jakiej wysokości rośnie u Ciebie Ricinus communis (Rącznik pospolity) bo to chyba jego nasiona.

Obrazek
Czy w sezonie ma zielone liście a pod jesień czerwienieją ?
Pytam bo potrzebuje czegos wysokiego do zacienienia Hortensji ogrodowej Nikko blue " bo wyjątkowo wrażliwa na słońce a na razie krzew bzu za niski aby dawał jej cień.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Witaj Ilonko
dobrze, że odpoczywasz, zbieraj siły na wsadzanie i kopczykowanie różyczek :D
Listopad jest miesiącem ciągłych oczekiwań.... :;230 kiedy przyjdą paczuszki z zamówionymi roślinkami :D
Miło popatrzyć na bukiety własnych róż. Wiesz, że moje stoją już dwa tygodnie, a teraz zaczynają się rozwijać najbardziej zwarte paczusie Chippendale. Chociaż tyle do nowego sezonu mi zostało. 8-)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”