Pleśń, biały nalot na ziemi w doniczce
- rapunzel
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lip 2011, o 18:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dziwny biały nalot w ziemii alokazji
Filigranowa, do umycia doniczki to tak, ale chyba nie do spryskania korzeni i całej rośliny?
Re: pleśń w ziemi?
Majeczko ja też to kiedyś miałam ale wymieszałam i kwiatek rósł
-
- 200p
- Od: 14 kwie 2012, o 18:57
Re: pleśń w ziemi?
Witam,
zrobiłam sobie w tym roku rabatkę. Dałam kwaśny torf, wsadziłam do niej żurawki i całość zakryłam korą. W tej chwili na korze pojawiło mi się coś podobnego do pleśni. Rozprzestrzenia się to szybko głównie na korze. kiedy się ten biały nalot dotyka to zachowuje się jak proszek "fruwa" w powietrzu. Co to jest i jak to zwalczyć, żeby nie zrobić krzywdy moim kwiatom? oto zdjęcia:
zrobiłam sobie w tym roku rabatkę. Dałam kwaśny torf, wsadziłam do niej żurawki i całość zakryłam korą. W tej chwili na korze pojawiło mi się coś podobnego do pleśni. Rozprzestrzenia się to szybko głównie na korze. kiedy się ten biały nalot dotyka to zachowuje się jak proszek "fruwa" w powietrzu. Co to jest i jak to zwalczyć, żeby nie zrobić krzywdy moim kwiatom? oto zdjęcia:
Pozdrawiam Karolina
Zapraszam do mojego wątku
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=58932" onclick="window.open(this.href);return false;
Zapraszam do mojego wątku
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=58932" onclick="window.open(this.href);return false;
Szara pleśń jesienna
Witajcie.
Jak co roku, pojawiła mi się w doniczkach szara pleśń -- co z tym dziadostwem zrobić, jak to zwalczać??
Nie chcę, żeby rozlazło się na wszystkie doniczki.
TIA.
Moni
Jak co roku, pojawiła mi się w doniczkach szara pleśń -- co z tym dziadostwem zrobić, jak to zwalczać??
Nie chcę, żeby rozlazło się na wszystkie doniczki.
TIA.
Moni
- jezioro213
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 13 paź 2012, o 14:59
-
- 50p
- Od: 11 lut 2012, o 14:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dlaczego na ziemi w doniczce mam taki biały nalot- pleśń ?
Robi sie tak , kiedy jest czesto podlewany i jest sproro wilgotnosci , maly dostep do slonca .
Nalezy usunac lub rozgrzebac ziemie i przeniesc w cieplejsze miejsce
Nalezy usunac lub rozgrzebac ziemie i przeniesc w cieplejsze miejsce
Radość z kwiatów, to resztki raju w nas...
- Damiano12318
- 200p
- Od: 26 lip 2011, o 21:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Dlaczego na ziemi w doniczce mam taki biały nalot- pleśń ?
Oraz zmniejszyć częstotliwość podlewania
- krokusik164
- 200p
- Od: 18 paź 2012, o 22:33
Re: dziwna żółta pleśń na doniczkach
ja powiem tak... góra doniczki wygląda mi na jakiś osad... może kamień z wody... raczej nie grzyb.
a dół jakiś grzyb raczej od wilgoci... ale to tylko moje domysły... niech ktoś coś jeszcze powie
a dół jakiś grzyb raczej od wilgoci... ale to tylko moje domysły... niech ktoś coś jeszcze powie
Dzień dobry. Arleta. Moje zielone łobuzy.
"Tylko kwiaty dzielą się swoim zapachem ze wszystkimi. . . i z dobrymi, i ze złymi. Ludzie nie. . . mogliby się rozchorować..." Stefan Pacek
"Tylko kwiaty dzielą się swoim zapachem ze wszystkimi. . . i z dobrymi, i ze złymi. Ludzie nie. . . mogliby się rozchorować..." Stefan Pacek
Też tak myślałam, ale jakiś czas temu wyrzuciłam kaktusa, bo miał już całą ziemię zajętą zółtą grzybnią, pleśnią, nie wiem czym...
Poza tym osad od wody jest raczej twardy a to jest kruchutkie, sypki...nie wiem.
Poza tym osad od wody jest raczej twardy a to jest kruchutkie, sypki...nie wiem.
- krokusik164
- 200p
- Od: 18 paź 2012, o 22:33
no właśnie ja się jeszcze z sypkimi i kruchymi grzybami nie spotkałam
Dzień dobry. Arleta. Moje zielone łobuzy.