Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
- gracha
- 1000p
- Posty: 4328
- Od: 23 maja 2012, o 21:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Wpadłam na ten watek i już tu zostanę i będę korzystać z przepisów ,
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
juda jak zrobiłaś? a może Twoje lepsze? to dawaj, pomidorów mam jeszcze mnóstwo do zagospodarowania, a przetworom mówię już stanowcze NIE!
a o jakiej rzodkwi i w czym Ty piszesz? coś nie nadążam za Wami
a o jakiej rzodkwi i w czym Ty piszesz? coś nie nadążam za Wami
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1349
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Nic rewelacyjnie jeżeli chodzi o placki: pomidory, pory, troszkę szczypiorku ,ser żółty, papryczkę chili i dołożyłam fasolki szparagowej ze słoika(z cebulą marchewką ) + mąka jajka..nie dodaję różnych przypraw bo nie mam młodziezy a my mamy oporne kubki smakowe a szczególnie mój M Zastanawiam się nad dodaniem dyni bo u mnie jest hitem i dodaję do wszelkiego rodzaju placuszków .
Mam zamiar robić drożdżak dyniowy z kruszonka . na mleku to codziennie sobie gotuję i dodaję albo makaron albo kaszę jaglaną albo robię kluski kladzione.
A w wersji obiadowej to smakuje nam zupa dyniowo-porowa z ziemniakami.
Rzodkiew; to długa biała i teraz muszę z niej kombinować
Mam zamiar robić drożdżak dyniowy z kruszonka . na mleku to codziennie sobie gotuję i dodaję albo makaron albo kaszę jaglaną albo robię kluski kladzione.
A w wersji obiadowej to smakuje nam zupa dyniowo-porowa z ziemniakami.
Rzodkiew; to długa biała i teraz muszę z niej kombinować
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
No to wariacje na temat placków pomidorowych ja dodałam porządnie zblanszowanego utartego kalafiora do tych placków, też dobre
A myślałam, że już coś wykombinowałaś z rzodkwi. Rzadko jadaliśmy i najczęściej surówkę. Ale jak poczytałam co to można z nią zrobić to stwierdzam, że nasza kuchnia jest jakby uboga w pomysły z prostych warzyw
Wczoraj w ramach eksperymentu rzodkiew została utarta na cienkie paski i przysmażona na oleju z solą i pieprzem i ociupinką bulionu drobiowego, smak świetny, zupełnie nie rzodkwi.
No to się wzięłam za przetłumaczenie przepisu na to chińskie cóś z rzodkwi na parze, a potem przysmażane. Tylko ta kleista mazia z mąki mnie jakoś nie przekonuje...nie wiem.
Dokładnie to tak wygląda jak niżej, ale już kombinuję co by tu podmienić żeby to było nasze, z naszych produktów które są pod ręką. Jak macie jakiś pomysł to może coś nam razem wyjdzie
Chińskie ciasto na parze z białej rzodkwi
Składniki na patelnię:
- 50 g krewetki suszone - umyte i drobno pokrojone (no niby w sklepie są i nawet nie takie drogie)
- 4 kiełbaski (wieprzowe, podsuszane, wędzone z przyprawami) ? dobno pokrojone (typu śląska/myśliwska)
- 20 średnich grzybów (shitake/boczniak/pieczarka/ a może opieńki??) - umyte i wymoczone w gorącej wodzie przez 30 min, drobno pokrojone (wody po moczeniu nie wylewać)
- 5 przegrzebek (małże) - umyte i wymoczone w gorącej wodzie przez 30 min drobno pokrojone w paseczki (wody po moczeniu nie wylewać) (drogie jak jasny gwint może by tak świeży łosoś/karp??)
- 1 kg rzodkwi białej ? obrana, utarta na cienkie paseczki
- 1 łyżeczka utartego świeżego imbiru
- cukier
- sól
- bulion drobiowy instant
- pieprz mielony
Ciasto:
- 25 g skrobi zbożowej (kukurydziana/pszenna/ost. ziemniaczana)
- 200 g mąki ryżowej
- 250 ml wody po moczeniu przegrzebek i obgotowywaniu grzybów
Do wykonania potrzebny:
Garnek do gotowania na parze
Tortownica ? spód tortownicy wewnątrz wyłożyć papierem do pieczenia (papier położyć na dno i spiąć, będzie wystawać na zewnątrz), wewnątrz całość tortownicy wysmarować olejem
Papier do pieczenia
Oliwa/olej
Wykonanie:
? Na patelnię z gorącym olejem wrzucić po kolei stale mieszając: krewetki, kiełbaskę, grzyby, przegrzebki. Po dodaniu ostatniego składnika smażyć jeszcze 5 minut. Przerzucić do miski.
? Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucić rzodkiew, smażyć 6 minut mieszając, dodać imbir. Zostawić na małym ogniu.
? W międzyczasie zrobić ciasto: wsypać do czystej miski mąkę i skrobię, wymieszać, powoli wlać wodę po moczeniu grzybów i przegrzebek jednocześnie mieszając.
? Do rzodkwi która się smaży na patelni wsypać ciągle mieszając: 1,5 łyżeczki cukru, 2,5 łyżeczki soli, 2,5 łyżeczki suchego bulionu drobiowego, 0,5 łyżeczki pieprzu
? Do przyprawionej gorącej rzodkwi wlać całe ciasto z miski, wyłączyć ogień pod patelnią, dobrze wymieszać i dodać garść drobno pokrojonego młodego szczypiorku (z cebulki). Dokładnie wymieszać. Do masy dodać zawartość miski z pkt 1 ? krewetki, grzyby.., dobrze wymieszać. Usmażyć, żeby trochę odparowało. Masa ma być gęsta. Wyłączyć ogień.
? Do tortownicy wrzucić gorącą masę, wyrównać
? Wstawić tortownicę do garnka na parze, gotować od 1do 1,5 godziny. Po godzinie sprawdzić patykiem czy ciasto jest ok. (nie lepi się do patyka po przekłuciu).
? Po wyjęciu i ochłodzeniu, ciasto pokroić na kawałki i usmażyć na patelni z olejem.
Zamiast typowego garnka do gotowania na parze może być zwykły garnek z podkładką nad wodą, tortownica do środka, garnek przykryty pokrywką; zamiast tortownicy mogą być foremki keksówki
Coś z tego w najbliższym czasie będę chciała wymodzić
A myślałam, że już coś wykombinowałaś z rzodkwi. Rzadko jadaliśmy i najczęściej surówkę. Ale jak poczytałam co to można z nią zrobić to stwierdzam, że nasza kuchnia jest jakby uboga w pomysły z prostych warzyw
Wczoraj w ramach eksperymentu rzodkiew została utarta na cienkie paski i przysmażona na oleju z solą i pieprzem i ociupinką bulionu drobiowego, smak świetny, zupełnie nie rzodkwi.
No to się wzięłam za przetłumaczenie przepisu na to chińskie cóś z rzodkwi na parze, a potem przysmażane. Tylko ta kleista mazia z mąki mnie jakoś nie przekonuje...nie wiem.
Dokładnie to tak wygląda jak niżej, ale już kombinuję co by tu podmienić żeby to było nasze, z naszych produktów które są pod ręką. Jak macie jakiś pomysł to może coś nam razem wyjdzie
Chińskie ciasto na parze z białej rzodkwi
Składniki na patelnię:
- 50 g krewetki suszone - umyte i drobno pokrojone (no niby w sklepie są i nawet nie takie drogie)
- 4 kiełbaski (wieprzowe, podsuszane, wędzone z przyprawami) ? dobno pokrojone (typu śląska/myśliwska)
- 20 średnich grzybów (shitake/boczniak/pieczarka/ a może opieńki??) - umyte i wymoczone w gorącej wodzie przez 30 min, drobno pokrojone (wody po moczeniu nie wylewać)
- 5 przegrzebek (małże) - umyte i wymoczone w gorącej wodzie przez 30 min drobno pokrojone w paseczki (wody po moczeniu nie wylewać) (drogie jak jasny gwint może by tak świeży łosoś/karp??)
- 1 kg rzodkwi białej ? obrana, utarta na cienkie paseczki
- 1 łyżeczka utartego świeżego imbiru
- cukier
- sól
- bulion drobiowy instant
- pieprz mielony
Ciasto:
- 25 g skrobi zbożowej (kukurydziana/pszenna/ost. ziemniaczana)
- 200 g mąki ryżowej
- 250 ml wody po moczeniu przegrzebek i obgotowywaniu grzybów
Do wykonania potrzebny:
Garnek do gotowania na parze
Tortownica ? spód tortownicy wewnątrz wyłożyć papierem do pieczenia (papier położyć na dno i spiąć, będzie wystawać na zewnątrz), wewnątrz całość tortownicy wysmarować olejem
Papier do pieczenia
Oliwa/olej
Wykonanie:
? Na patelnię z gorącym olejem wrzucić po kolei stale mieszając: krewetki, kiełbaskę, grzyby, przegrzebki. Po dodaniu ostatniego składnika smażyć jeszcze 5 minut. Przerzucić do miski.
? Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucić rzodkiew, smażyć 6 minut mieszając, dodać imbir. Zostawić na małym ogniu.
? W międzyczasie zrobić ciasto: wsypać do czystej miski mąkę i skrobię, wymieszać, powoli wlać wodę po moczeniu grzybów i przegrzebek jednocześnie mieszając.
? Do rzodkwi która się smaży na patelni wsypać ciągle mieszając: 1,5 łyżeczki cukru, 2,5 łyżeczki soli, 2,5 łyżeczki suchego bulionu drobiowego, 0,5 łyżeczki pieprzu
? Do przyprawionej gorącej rzodkwi wlać całe ciasto z miski, wyłączyć ogień pod patelnią, dobrze wymieszać i dodać garść drobno pokrojonego młodego szczypiorku (z cebulki). Dokładnie wymieszać. Do masy dodać zawartość miski z pkt 1 ? krewetki, grzyby.., dobrze wymieszać. Usmażyć, żeby trochę odparowało. Masa ma być gęsta. Wyłączyć ogień.
? Do tortownicy wrzucić gorącą masę, wyrównać
? Wstawić tortownicę do garnka na parze, gotować od 1do 1,5 godziny. Po godzinie sprawdzić patykiem czy ciasto jest ok. (nie lepi się do patyka po przekłuciu).
? Po wyjęciu i ochłodzeniu, ciasto pokroić na kawałki i usmażyć na patelni z olejem.
Zamiast typowego garnka do gotowania na parze może być zwykły garnek z podkładką nad wodą, tortownica do środka, garnek przykryty pokrywką; zamiast tortownicy mogą być foremki keksówki
Coś z tego w najbliższym czasie będę chciała wymodzić
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1349
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
monika
Ja Tobie do pięt nie dorastam ... dla mnie wyższa szkoła jazdy
pewnie zostanę na surówkach już po troszku mieszam różne warzywka na bazie jogurtu, no i z serem jak proponowała lobuzka nawet niezłe robię małe ilości i nawet smakuje a przynajmniej urozmaicenie
Za bardzo z potrawami nie szaleje ale warzyw owoców z własnych "plonów" przejadamy ogromne ilości i pewnie dobrze nam to słuzy bo omijamy apteki tylko tak sporadycznie
Ja Tobie do pięt nie dorastam ... dla mnie wyższa szkoła jazdy
pewnie zostanę na surówkach już po troszku mieszam różne warzywka na bazie jogurtu, no i z serem jak proponowała lobuzka nawet niezłe robię małe ilości i nawet smakuje a przynajmniej urozmaicenie
Za bardzo z potrawami nie szaleje ale warzyw owoców z własnych "plonów" przejadamy ogromne ilości i pewnie dobrze nam to słuzy bo omijamy apteki tylko tak sporadycznie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
juda co Ty mówisz ja właściwie mam pierwszy raz w życiu warzywniak z prawdziwego zdarzenia. Ta ilość ogóków, pomidorów, dyń (na szczęście mogą poleżeć), a teraz rzodkwi mnie przerosła, bo ile można tego zjeść bez przetwarzania. Dlatego ro....zwijam się kulinarnie
Jak zrobiłam surówkę z rzodkwi to hmm...drugi raz tak szybko nie wcisnę, długie zęby moi mają jak są w odwodzie ogórki kiszone np.
No i kombinuję z tą rzodkwią. Na razie spróbowałam usmażyć i jest na prawdę świetna. Zupełnie jak nie rzodkiew. Na pewno będzie do niej pasowć jakaś wędzonka i grzyby, może nawet i suszone ugotowane.
Ja korzystam z tego co mam pod ręką, więc spróbuję dać - może się zdziwisz - purchaweczki chropowate których jest u mnie mnóstwo. Jaki to jest dooobry w smaku grzybek Żadna tam bezpłciowa opieńka do pięt mu nie sięga. Kto nie spróbował ten nie wie
Jak zrobiłam surówkę z rzodkwi to hmm...drugi raz tak szybko nie wcisnę, długie zęby moi mają jak są w odwodzie ogórki kiszone np.
No i kombinuję z tą rzodkwią. Na razie spróbowałam usmażyć i jest na prawdę świetna. Zupełnie jak nie rzodkiew. Na pewno będzie do niej pasowć jakaś wędzonka i grzyby, może nawet i suszone ugotowane.
Ja korzystam z tego co mam pod ręką, więc spróbuję dać - może się zdziwisz - purchaweczki chropowate których jest u mnie mnóstwo. Jaki to jest dooobry w smaku grzybek Żadna tam bezpłciowa opieńka do pięt mu nie sięga. Kto nie spróbował ten nie wie
- oxalis
- 1000p
- Posty: 1448
- Od: 24 mar 2012, o 00:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Bielsko- Biała
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
monika... Co Ty z tych purchawek robisz? Ona ma kolce, wyglądające mało apetycznie, chociaż wiem, że ten niby stworek jest jadalny. Chyba trzeba ją najpierw wydepilować , ale jak?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1349
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
No to jestem ogromnie zdziwiona ... obok purchawek przechodzimy obojętnie , ale nie skusiłabym się , tak bywa ze może i dobre ale to uprzedzenie..
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
wiedziałam
No ale do ciasta chińskiego dam płachetkę kołpakowatą, przypomniałam sobie, że mam zamrożonego gotowca, to i nie będę sobie dokładać roboty. Trzymajcie kciuki - dzisiaj robię tą rzodkiew
No ale do ciasta chińskiego dam płachetkę kołpakowatą, przypomniałam sobie, że mam zamrożonego gotowca, to i nie będę sobie dokładać roboty. Trzymajcie kciuki - dzisiaj robię tą rzodkiew
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Trzymamy Pochwal się potem efektem koniecznie
Pozdrawiam, Dorota
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
no i zrobiłam
Całkiem zgrabnie to szło, zwłaszcza, że miałam mrożone grzyby i szczypiorek i jakąś resztkę mrożonych krewetek, robiłam tak z ok. połowy porcji z przepisu, ale i tak wyszło 'na bogato'. Na zdjęciach składniki, ciasto przed gotowaniem i moje dzieło
Na zimno może być, ale dopiero po podsmażeniu znakomite, i ładniej wyglądają takie przyrumienione kostki. A już z ajvarem Slawgosa http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 0&start=14 rewelacja. Wyjmuje się z foremki i kroi na kawałki świetnie - cieniutko, grubo jak kto woli.
Kompletnie nie wiem jak opisać smak Rzodkwi w ogóle nie czuć, co już wcześniej zauważyłam jak się ją podsmaży. Czosnku też i imbiru też Wszystkie smaki się zlały i jest coś w rodzaju 'bloku' mięsno-jarzynowo-grzybowego, bez wyraźnego wskazania na konkretny składnik. Może to tak ma być.
Gdybym robiła drugi raz po naszemu to w zupełności wystarczy boczek wędzony (ja dałam jeszcze polską kiełbaskę i kawałeczek śląskiej), z grzybów dałabym może jednak surowe pieczarki albo jakieś suszone ugotowane o wyrazistym smaku, krewetki chyba bym sobie darowała. Na taką ilość dodatków jaką dałam to jednak dałabym więcej rzodkwi i mąki. Aaa i dałam mąkę ryżową i skrobię kukurydzianą jakby kto pytał. W każdym razie Lo Bak Gou w wersji 'na bogato' uważam za bardzo udane jedzonko, wszystkim smakowało. a ja pozbyłam się trzech rzodkwi
Całkiem zgrabnie to szło, zwłaszcza, że miałam mrożone grzyby i szczypiorek i jakąś resztkę mrożonych krewetek, robiłam tak z ok. połowy porcji z przepisu, ale i tak wyszło 'na bogato'. Na zdjęciach składniki, ciasto przed gotowaniem i moje dzieło
Na zimno może być, ale dopiero po podsmażeniu znakomite, i ładniej wyglądają takie przyrumienione kostki. A już z ajvarem Slawgosa http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 0&start=14 rewelacja. Wyjmuje się z foremki i kroi na kawałki świetnie - cieniutko, grubo jak kto woli.
Kompletnie nie wiem jak opisać smak Rzodkwi w ogóle nie czuć, co już wcześniej zauważyłam jak się ją podsmaży. Czosnku też i imbiru też Wszystkie smaki się zlały i jest coś w rodzaju 'bloku' mięsno-jarzynowo-grzybowego, bez wyraźnego wskazania na konkretny składnik. Może to tak ma być.
Gdybym robiła drugi raz po naszemu to w zupełności wystarczy boczek wędzony (ja dałam jeszcze polską kiełbaskę i kawałeczek śląskiej), z grzybów dałabym może jednak surowe pieczarki albo jakieś suszone ugotowane o wyrazistym smaku, krewetki chyba bym sobie darowała. Na taką ilość dodatków jaką dałam to jednak dałabym więcej rzodkwi i mąki. Aaa i dałam mąkę ryżową i skrobię kukurydzianą jakby kto pytał. W każdym razie Lo Bak Gou w wersji 'na bogato' uważam za bardzo udane jedzonko, wszystkim smakowało. a ja pozbyłam się trzech rzodkwi
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
brzydkie co nie? bo jakoś nikt się nie odzywa, nie szkodzi, smaczne
Cały czas nie dawało mi spokoju gdzie ja jadłam cóś podobnego...i z czym mi się to kojarzy..
I już chyba wiem to jest zbliżone do włoskiej polenty, czy mamałygi. Oczywiście mąki inne, inny sposób przyrządzania, ale generalnie podobne i jakieś wspólne korzenie mają..albo potrzeba matką wynalazku..
Tak czy siak włoska polenta jak też chińskie ciasto z rzepy podawane są tradycyjnie na Nowy Rok i mają symbolizować 'dobrobyt'
Cały czas nie dawało mi spokoju gdzie ja jadłam cóś podobnego...i z czym mi się to kojarzy..
I już chyba wiem to jest zbliżone do włoskiej polenty, czy mamałygi. Oczywiście mąki inne, inny sposób przyrządzania, ale generalnie podobne i jakieś wspólne korzenie mają..albo potrzeba matką wynalazku..
Tak czy siak włoska polenta jak też chińskie ciasto z rzepy podawane są tradycyjnie na Nowy Rok i mają symbolizować 'dobrobyt'
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2120
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Jakie tam brzydkie, wyszło Ci dokładnie tak samo jak tej pani na filmiku
Na zdjęciu wygląda trochę jak serowa terrina
Na zdjęciu wygląda trochę jak serowa terrina
Pozdrawiam, Dorota