Trawa łąkowa - czy warto przenieść do ogrodu?
- constancja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 sie 2012, o 23:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Trawa łąkowa - czy warto przenieść do ogrodu?
Czy ktoś może zna tę trawę? Rośnie na łące w takich cudownych stożkach. Pewnie jakaś turzyca ale takiego pokroju jeszcze nie widziałam.
Właśnie jestem na etapie zakładania trawiastej rabaty i zastanawiam się czy warto sobie nią głowę zawracać.
I kwitnąca
Właśnie jestem na etapie zakładania trawiastej rabaty i zastanawiam się czy warto sobie nią głowę zawracać.
I kwitnąca
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 10 maja 2011, o 16:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Trawa łąkowa - piękna
Wiele dziko rosnących traw ma piękny wygląd, ale kiedy je weźniesz do twojego ogrodu - twoja rabata może wtedy niewiele różnić się od zwykłej łąki. To pewnie mozga trzcinowata. Z tego gatunku jest odmiana ogrodowa:
http://www.atlas-roslin.pl/gatunki/Phal ... _picta.htm
Ten typ stawiam w przypadku gdy trawa jest wysoka ponad 1 m. Z drugiej strony trawa b. przypomina kłosówkę wełnistą - jeśli pochwa liściowa i liście są miękko, jedwabiście owłosione (czego na zdjęciach nie widać).
http://www.atlas-roslin.pl/gatunki/Phal ... _picta.htm
Ten typ stawiam w przypadku gdy trawa jest wysoka ponad 1 m. Z drugiej strony trawa b. przypomina kłosówkę wełnistą - jeśli pochwa liściowa i liście są miękko, jedwabiście owłosione (czego na zdjęciach nie widać).
- constancja
Dziękuję bardzo za pomoc. Przynajmniej wiem w jakim kierunku szukać.
Poguglałam trochę według podanych nazw i na żadnym zdjęciu nie widziałam, żeby któraś tworzyła takie regularne kępy.
To prawda, że niewiele dziko rosnących roślin można bezpiecznie zaadoptować do warunków ogrodowych ale też słychać coraz głośniejsze apele o większe zainteresowanie rodzimymi gatunkami szczególnie traw. Właśnie dlatego chciałabym się czegoś więcej o niej dowiedzieć.
Poguglałam trochę według podanych nazw i na żadnym zdjęciu nie widziałam, żeby któraś tworzyła takie regularne kępy.
To prawda, że niewiele dziko rosnących roślin można bezpiecznie zaadoptować do warunków ogrodowych ale też słychać coraz głośniejsze apele o większe zainteresowanie rodzimymi gatunkami szczególnie traw. Właśnie dlatego chciałabym się czegoś więcej o niej dowiedzieć.
- adamza07
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mietlica olbrzymia (Agrostis gigantea), lecz nie jestem pewien na 100%
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
- constancja
Termin kwitnienia trochę nie pasuje. Wiki podaje koniec czerwca a zdjęcie było robione 25 maja. To był rok 2008 z upalną wiosną.... może dlatego ?
Jeśli to ona to wiosną po nią jadę. Źródła rolnicze podają, że nie tworzy rozłogów i jak napisali, "odznacza się niewielką konkurencyjnością"... czyli nie powinna być ekspansywna.
Jeśli to ona to wiosną po nią jadę. Źródła rolnicze podają, że nie tworzy rozłogów i jak napisali, "odznacza się niewielką konkurencyjnością"... czyli nie powinna być ekspansywna.
- Rennni
- Od: 22 lip 2012, o 21:53
Zgadzam się z DrViohman, to Holcus lanatus.
http://www.biolib.cz/cz/image/id31545/
http://www.biolib.cz/cz/image/id31545/
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
Wiele roślin przeniesionych z naturalnych siedlisk do ogrodu wygląda często w nim (na innej glebie i w innych warunkach) zupełnie inaczej.Często mniej atrakcyjnie, bo siedlisko, które sama sobie 'wybrała' jest najkorzystniejsze np.często trawy z jałowych stanowisk przeniesione na lepszą glebę wylegają i nie są wcale atrakcyjne.
- constancja
Rennni ślicznie dziękuję.
selli7 to wszystko prawda i ja sobie doskonale zdaję z tego sprawę ale jak nie spróbuję to się nie dowiem, a ta trawka jest tego warta.
Posadzę ją w jakimś pojemniku, żeby się przypadkiem nie rozlazła.
selli7 to wszystko prawda i ja sobie doskonale zdaję z tego sprawę ale jak nie spróbuję to się nie dowiem, a ta trawka jest tego warta.
Posadzę ją w jakimś pojemniku, żeby się przypadkiem nie rozlazła.
- Rennni
- Od: 22 lip 2012, o 21:53
Gdybym wiedziałam, gdzie mogę ją znaleźć około, próbowałem by również...
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 10 maja 2011, o 16:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Kłosówkę wełnistą można znaleźć na łąkach, przydrożach i w różnych zaroślach. W Polsce jest b. pospolita. W skali L. Rutkowskiego, częstość 5+, w pięciostopniowej skali. W fazie kłoszenia trawa ma wiechę w postaci skupionej, jak widać na zdjęciach autorki tematu. Potem, gdy wchodzi w fazę kwitnienia - wiecha rozpościera się. Widać to na moich zdjęciach, wykonanych 7. 06. b.r. na łące torfowej.
- Plumi
- Od: 20 cze 2011, o 14:53
Kłosówka...heh...ileż ja razy,w dzieciństwie,podcinałam sobie nią palce podczas zabawy
Kwiaty to resztki Raju.
- Mariusz_S
- Od: 18 lut 2008, o 01:12
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Kłosówki są śliczne i bez trudu do znalezienia.
Co do wniosków na temat traw selli7 to nie są one do końca prawdziwe. Eksperymentuję z wieloma i moge z czystym sercem powiedzieć, że są bardzo plastyczne. Co do przenosin to się zgodze częściowo - tzn. bezpieczne jest przenoszenie w warunki lekko lepsze lub lekko gorsze. Faktycznie, zwłaszcza przy wyższych roślinach, przeniesienie z warunków ubogich do zyznych może skutkować pokładaniem się. Ale już z ubogich do przeciętnych raczej nie.
Polecam lekturę częsci moich opracowań dotyczących warunków środowiska traw ozdobnych
Wymagania środowiska traw ozdobnych
Wielbicielom traw krajowych polecam:
Ozdobne trawy krajowe
Co do wniosków na temat traw selli7 to nie są one do końca prawdziwe. Eksperymentuję z wieloma i moge z czystym sercem powiedzieć, że są bardzo plastyczne. Co do przenosin to się zgodze częściowo - tzn. bezpieczne jest przenoszenie w warunki lekko lepsze lub lekko gorsze. Faktycznie, zwłaszcza przy wyższych roślinach, przeniesienie z warunków ubogich do zyznych może skutkować pokładaniem się. Ale już z ubogich do przeciętnych raczej nie.
Polecam lekturę częsci moich opracowań dotyczących warunków środowiska traw ozdobnych
Wymagania środowiska traw ozdobnych
Wielbicielom traw krajowych polecam:
Ozdobne trawy krajowe
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach