słabe liście
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 21 cze 2012, o 22:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: słabe liście
no więc dziś przeprowadziłam operację przesadzania storczyka biedaka. Kupiłam kermazyt, podłoże oraz odżywkę do spryskiwania korzeni i liści (pomaga to coś?).
Najpierw namoczyłam. Potem wyjęłam z doniczki, wyplątałam podłoże, przepłukałam wodą. I pojawił się problem nr 1 - na korzonkach, w niektórych miejscach była taka jakby gąbka. Myślałam, że to część podłoża i oderwałam w 2 miejscach, po czym stwierdziłam że to chyba jednak było storczykowi potrzebne... Ktoś wie po co to?
Pokazuję więc zdjęcia oczyszczonych korzeni - moim zdaniem całkiem niezłe, ale to wy jesteście ekspertami:
nie wiem czy potrzebne, ale zdjęcie poprzedniego podłoża. TO które teraz kupiłam ma większe kawałki.
Kermazyt zalałam wrzątkiem i wysypałam 1/3 osłonki. Dosypałam nowego podłoża wyglądało to tak:
I potem nastał kolejny problem mianowicie które korzonki są powietrzne... Stwierdziłam, że te najbardziej u góry, ale w sumie całego storczyka dość płytko posadziłam. Jest niestabilny, ale nie chciałam go uszkodzić. Pokazuję zdjęcia końcowe z tej operacji:
Do ścinania nie było dużo. Jedyne zgnite 'niteczki' odchodziły zaraz od tego głównego korzenia. Obcięłam, zasypałam - sztuk 3. I podcięłam jeszcze ten najdłuższy, ponieważ na końcu był ususzony.
2 kawałki podłoża były wrośnięte w korzenie, więc oczywiście nie wyrywałam na siłę.
Boję się, że nie dałam na górę tych korzeni co potrzeba, no i że oderwanie tych gąbeczek zaszkodzi.
Czekam na wszelką krytykę, opinie oraz wskazówki co dalej
Najpierw namoczyłam. Potem wyjęłam z doniczki, wyplątałam podłoże, przepłukałam wodą. I pojawił się problem nr 1 - na korzonkach, w niektórych miejscach była taka jakby gąbka. Myślałam, że to część podłoża i oderwałam w 2 miejscach, po czym stwierdziłam że to chyba jednak było storczykowi potrzebne... Ktoś wie po co to?
Pokazuję więc zdjęcia oczyszczonych korzeni - moim zdaniem całkiem niezłe, ale to wy jesteście ekspertami:
nie wiem czy potrzebne, ale zdjęcie poprzedniego podłoża. TO które teraz kupiłam ma większe kawałki.
Kermazyt zalałam wrzątkiem i wysypałam 1/3 osłonki. Dosypałam nowego podłoża wyglądało to tak:
I potem nastał kolejny problem mianowicie które korzonki są powietrzne... Stwierdziłam, że te najbardziej u góry, ale w sumie całego storczyka dość płytko posadziłam. Jest niestabilny, ale nie chciałam go uszkodzić. Pokazuję zdjęcia końcowe z tej operacji:
Do ścinania nie było dużo. Jedyne zgnite 'niteczki' odchodziły zaraz od tego głównego korzenia. Obcięłam, zasypałam - sztuk 3. I podcięłam jeszcze ten najdłuższy, ponieważ na końcu był ususzony.
2 kawałki podłoża były wrośnięte w korzenie, więc oczywiście nie wyrywałam na siłę.
Boję się, że nie dałam na górę tych korzeni co potrzeba, no i że oderwanie tych gąbeczek zaszkodzi.
Czekam na wszelką krytykę, opinie oraz wskazówki co dalej
- 3velyna
- 500p
- Od: 21 mar 2012, o 20:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No proszę korzenie wyglądają bardzo zdrowo
Gąbka, o którą pytasz, to zapewne dodatek, który utrzymuje dłużej wilgoć, celowo dodany przez producentów do mieszanki podłoża. Mógł się zintegrować z korzeniami w taki sam sposób, jak niektóre kawałki kory
Co do odżywki dolistnej - nie stosowałam, chodzi Ci o regenerator? Ostatnio sama się nad tym zastanawiałam
Keramzyt czytałam, że trzeba wygotować z 15min, ale myślę, że wrzątek powinien wystarczyć.
Korzonki powietrzne, to te, które zamiast w dół kierują się w górę lub na płasko i są najwyżej. Nie zawsze jest to jednak tak oczywiste. Z moich obserwacji wynika, że może ich nawet nie mieć
Co do niestabilności.. Mój mini mark /takiego go dostałam po wysyłce/ leży na doniczce, trzon/y i podstawa korzeni są widoczne na powierzchni więc u Ciebie nie jest tak źle
Pytasz, co masz dalej robić. Myślę, że dbać o niego normalnie Aha i po przesadzeniu nie wystawiać na pełne słońce
Gąbka, o którą pytasz, to zapewne dodatek, który utrzymuje dłużej wilgoć, celowo dodany przez producentów do mieszanki podłoża. Mógł się zintegrować z korzeniami w taki sam sposób, jak niektóre kawałki kory
Co do odżywki dolistnej - nie stosowałam, chodzi Ci o regenerator? Ostatnio sama się nad tym zastanawiałam
Keramzyt czytałam, że trzeba wygotować z 15min, ale myślę, że wrzątek powinien wystarczyć.
Korzonki powietrzne, to te, które zamiast w dół kierują się w górę lub na płasko i są najwyżej. Nie zawsze jest to jednak tak oczywiste. Z moich obserwacji wynika, że może ich nawet nie mieć
Co do niestabilności.. Mój mini mark /takiego go dostałam po wysyłce/ leży na doniczce, trzon/y i podstawa korzeni są widoczne na powierzchni więc u Ciebie nie jest tak źle
Pytasz, co masz dalej robić. Myślę, że dbać o niego normalnie Aha i po przesadzeniu nie wystawiać na pełne słońce
Pozdrawiam! Ewelina
Uczę się być >dobrą< fal-mamą :) Dopiero zaczynasz? Chętnie POMOGĘ !
Zapraszam do obejrzenia moich storczyków ? mini w szklarence ?
Uczę się być >dobrą< fal-mamą :) Dopiero zaczynasz? Chętnie POMOGĘ !
Zapraszam do obejrzenia moich storczyków ? mini w szklarence ?
-
- 20p - Rozkręcam się...
Mam kolejny problem.
Storczykowi, którego przesadziłam bardzo szybko wysycha górna część podłoża. Właściwie to z pół doniczki. Po 2 dniach u góry jest całkiem sucho. Nie wiem czy to wina podłoża, czy tego że nieumiejętnie je umieściłam... W każdym razie teoretycznie mogłabym namaczać je częściej, ale z drugiej strony na samym dole gdzie jest mokro są inne korzenie - a nie chcę żeby zgniły. Czy ktoś ma pomysł co z tym zrobić?
Dodatkowo przez zaistniałą sytuację górne korzonki są prawie cały czas suche. W drugim storczyku nie przesychają aż tak. Czy mogę robić tym korzonkom (a przy okazji wierzchniej powierzchni podłoża) okłady z nasączonych wacików wodą? Oczywiście nie tak żeby kapała, lekko wilgotne. Jeżeli tak to jak często?
Storczykowi, którego przesadziłam bardzo szybko wysycha górna część podłoża. Właściwie to z pół doniczki. Po 2 dniach u góry jest całkiem sucho. Nie wiem czy to wina podłoża, czy tego że nieumiejętnie je umieściłam... W każdym razie teoretycznie mogłabym namaczać je częściej, ale z drugiej strony na samym dole gdzie jest mokro są inne korzenie - a nie chcę żeby zgniły. Czy ktoś ma pomysł co z tym zrobić?
Dodatkowo przez zaistniałą sytuację górne korzonki są prawie cały czas suche. W drugim storczyku nie przesychają aż tak. Czy mogę robić tym korzonkom (a przy okazji wierzchniej powierzchni podłoża) okłady z nasączonych wacików wodą? Oczywiście nie tak żeby kapała, lekko wilgotne. Jeżeli tak to jak często?
Witaj:)
Możesz korzonki spryskać wodą wtedy nie będą schły lub specjalną mgiełką do storczyków
Możesz korzonki spryskać wodą wtedy nie będą schły lub specjalną mgiełką do storczyków
Pozdrawiam Halina
Storczyki >zapraszam<
Storczyki >zapraszam<
- grazka2211
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 paź 2008, o 11:15
Najprościej spryskuj górę wodą .
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
-
- 20p - Rozkręcam się...
Storczykowe ciocie znowu potrzebuję pomocy:)
zastanawiam się czy nie nadszedł już czas na powiększenie doniczki storczykowi nr 2 z trzema pędami. Mam go od czerwca w dalszym ciągu na kwiaty, ale nie wypuścił ani jednego pączka (a zalążki są). Wypuścił za to kilka liści. Korzeni jest tak dużo że u dołu zwijają się ciasno na sobie, dookoła doniczki. Zaczynają także wyglądać przez spodnie dziurki. Niektóre są jak wylinki pająków - wyglądają jakby ktoś je rozerwał i wyssał środek.
wygląda to tak:
i co sądzicie?
zastanawiam się czy nie nadszedł już czas na powiększenie doniczki storczykowi nr 2 z trzema pędami. Mam go od czerwca w dalszym ciągu na kwiaty, ale nie wypuścił ani jednego pączka (a zalążki są). Wypuścił za to kilka liści. Korzeni jest tak dużo że u dołu zwijają się ciasno na sobie, dookoła doniczki. Zaczynają także wyglądać przez spodnie dziurki. Niektóre są jak wylinki pająków - wyglądają jakby ktoś je rozerwał i wyssał środek.
wygląda to tak:
i co sądzicie?
Nie sądzę aby było dobre ...narażać siebie i storczyka na utratę kwitnienia.
One lubią ciasnotę .
W momencie juz przymusowym można przenieść całość do większej doniczki nie naruszając całej bryły i istniejącego.podłoża
Uzupełnić jedynie miejsce świeżym podłożem/ po bokach i na wierzchu/.
To jest sposób na zachowanie kwiatów.
Jakakolwiek ingerencja w korzenie może zniweczyć to założenie.
Piszesz:
1/ze wszystko co robią storczyki jest w określonej kolejności - przeważnie..wszystkiego naraz nie czynią.
Na pączki przyjdzie też czas. I będzie to przedłuzenie pędów.
2/nowe kwitnienie storczyka z nowymi pędami to kwestia ~roku.
3/a ..cierpliwość posiadacza zawsze jest na miarę złota
Pozdrawiam JOVANKA
One lubią ciasnotę .
W momencie juz przymusowym można przenieść całość do większej doniczki nie naruszając całej bryły i istniejącego.podłoża
Uzupełnić jedynie miejsce świeżym podłożem/ po bokach i na wierzchu/.
To jest sposób na zachowanie kwiatów.
Jakakolwiek ingerencja w korzenie może zniweczyć to założenie.
Piszesz:
a w tej sztuce storczykowej trzeba wiedzieć :Mam go od czerwca w dalszym ciągu na kwiaty, ale nie wypuścił ani jednego pączka (a zalążki są). Wypuścił za to kilka liści. Korzeni jest tak dużo że u dołu zwijają się ciasno na sobie, dookoła doniczki.
1/ze wszystko co robią storczyki jest w określonej kolejności - przeważnie..wszystkiego naraz nie czynią.
Na pączki przyjdzie też czas. I będzie to przedłuzenie pędów.
2/nowe kwitnienie storczyka z nowymi pędami to kwestia ~roku.
3/a ..cierpliwość posiadacza zawsze jest na miarę złota
Pozdrawiam JOVANKA
- kety
- 200p
- Od: 13 maja 2012, o 12:06
Witam,
Przeczytałam parę postów wstecz o potrzebie przygotowania storczyka do kwitnienia. Mój pewnie też powinien zakwitnąć bo kupiłam go końcem zeszłego roku kwitnącego. Jak mają wyglądać te przygotowania?
Przeczytałam parę postów wstecz o potrzebie przygotowania storczyka do kwitnienia. Mój pewnie też powinien zakwitnąć bo kupiłam go końcem zeszłego roku kwitnącego. Jak mają wyglądać te przygotowania?
Pozdrawiam.
Zuzanna, zakręcona na zielono !
-
- 20p - Rozkręcam się...
ja nie czyniłam żadnych przygotowań, dałam storczykowi żyć swoim życiem. W każdym razie dość długo był bez kwiatów. Najpierw zaczął wypuszczać nowe liście, potem korzenie (o czym pisałam) a parę tygodni temu wypuścił nowy pęd i jeszcze jeden z poprzedniej gałązki. W między czasie zostało mu wymienione podłoże.
Natomiast ten drugi, po nagłym opuszczeniu wszystkich kwiatów i pąków po tygodniu zaczął wypuszczać nowe ''odnogi'' od starych trzech pędów.
Korzenie pryskam mgiełką odżywczą do storczyków raz w tygodniu. W ogóle to jestem z nich taka dumna, że kwitną
Natomiast ten drugi, po nagłym opuszczeniu wszystkich kwiatów i pąków po tygodniu zaczął wypuszczać nowe ''odnogi'' od starych trzech pędów.
Korzenie pryskam mgiełką odżywczą do storczyków raz w tygodniu. W ogóle to jestem z nich taka dumna, że kwitną
To przygotowanie jest umownym określeniem.Na dobrą sprawę nic nie trzeba wyczyniać oprócz. ...prowadzenia prawidłowej pielęgnacji i uprawy zgodnie z wymaganiami konkretnej rośliny.
To ,ze w przerwie miedzy kwitnieniem rosną kolejno poszczególne"elementy"/korzenie,liście,pęd kwiatowy.../ to proces naturalny.
Równoczesność tez bywa, ale jest mniej naturalne... a, przyspieszone naszymi działaniami ;nie zawsze w zgodzie z rytmem życia rośliny i z korzyścią dla niej .
Ta kolejność daje szansę na kwitnienie; jest to ostateczny etap okresu wegetacji w sezonie -równocześnie jest największym wysiłkiem energetycznym rośliny.
Storczyk musi mieć siłę aby... ją skumulować na ten doniosły etap.
Gdy.. pominie się witalność rośliny...nie ma kwitnienia albo jest słabe i osłabiające dodatkowo całą roślinę.
Kety,
niestety....nie piszesz co robiłaś przez rok ze storczykiem.
Faktycznie ....prawidłowo prowadzony powinien już zainicjować pęd kwiatowy.
Napisz więcej o....i będziemy radzić.
Pozdrawiam JOVANKA
To ,ze w przerwie miedzy kwitnieniem rosną kolejno poszczególne"elementy"/korzenie,liście,pęd kwiatowy.../ to proces naturalny.
Równoczesność tez bywa, ale jest mniej naturalne... a, przyspieszone naszymi działaniami ;nie zawsze w zgodzie z rytmem życia rośliny i z korzyścią dla niej .
Ta kolejność daje szansę na kwitnienie; jest to ostateczny etap okresu wegetacji w sezonie -równocześnie jest największym wysiłkiem energetycznym rośliny.
Storczyk musi mieć siłę aby... ją skumulować na ten doniosły etap.
Gdy.. pominie się witalność rośliny...nie ma kwitnienia albo jest słabe i osłabiające dodatkowo całą roślinę.
Kety,
niestety....nie piszesz co robiłaś przez rok ze storczykiem.
Faktycznie ....prawidłowo prowadzony powinien już zainicjować pęd kwiatowy.
Napisz więcej o....i będziemy radzić.
Pozdrawiam JOVANKA
To nie jest zapełniona doniczka korzeniami Jeszcze nie pora na jego przesadzanie do większej doniczki, bo tu jest bardzo dużo luzu i storczyk znajdzie jeszcze wiele miejsca na swoje korzenie.SleepingSun pisze:Storczykowe ciocie znowu potrzebuję pomocy:)
zastanawiam się czy nie nadszedł już czas na powiększenie doniczki storczykowi nr 2 z trzema pędami. Mam go od czerwca w dalszym ciągu na kwiaty, ale nie wypuścił ani jednego pączka (a zalążki są). Wypuścił za to kilka liści. Korzeni jest tak dużo że u dołu zwijają się ciasno na sobie, dookoła doniczki.
wygląda to tak:
i co sądzicie?
- kety
- 200p
Witam serdecznie
Już zdam relację z rocznego życia mojego storczyka:
- w międzyczasie po przekwitnięciu został przesadzony,
- rośnie sobie pięknie tzn: nowe korzenie i te w doniczce i te powietrzne,
- wypuścił dwa piękne liście wielkości dużej ludzkiej dłoni tylko nieco dłuższe
- co jakiś czas (kiedy ma sucho) wstawiam go do większego naczynia i przelewam wodą destylowaną a co drugą kąpiel dostaje ociupinkę nawozu,
- ze dwa tygodnie temu wypatrzyłam za najstarszym liściem pędzik kwiatowy ma już ok 5 cm a na tych zeszłorocznych idą gałązki
czyli będzie kwitnienie moja radość jest ogromna
Myślę więc, że na razie tylko się będę chwalić(wstawię zdjęcie tylko muszę zrobić a były prace w ogrodzie i brakło czasu na domowe roślinki)...oby, oby...jak będę potrzebować rad to nie omieszkam zwrócić się o pomoc.
Jovanko dziękuję za troskę, jesteś jak zwykle gotowa do pomocy
Już zdam relację z rocznego życia mojego storczyka:
- w międzyczasie po przekwitnięciu został przesadzony,
- rośnie sobie pięknie tzn: nowe korzenie i te w doniczce i te powietrzne,
- wypuścił dwa piękne liście wielkości dużej ludzkiej dłoni tylko nieco dłuższe
- co jakiś czas (kiedy ma sucho) wstawiam go do większego naczynia i przelewam wodą destylowaną a co drugą kąpiel dostaje ociupinkę nawozu,
- ze dwa tygodnie temu wypatrzyłam za najstarszym liściem pędzik kwiatowy ma już ok 5 cm a na tych zeszłorocznych idą gałązki
czyli będzie kwitnienie moja radość jest ogromna
Myślę więc, że na razie tylko się będę chwalić(wstawię zdjęcie tylko muszę zrobić a były prace w ogrodzie i brakło czasu na domowe roślinki)...oby, oby...jak będę potrzebować rad to nie omieszkam zwrócić się o pomoc.
Jovanko dziękuję za troskę, jesteś jak zwykle gotowa do pomocy
Pozdrawiam.
- kety
- 200p
Pozdrawiam.