Fikus benjamina - zmarzł?

Rośliny doniczkowe
goya80
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 lis 2012, o 18:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Fikus benjamina - zmarzł?

Post »

Witam. jestem tu nowa, potrzebująca pomocy specjalistów :)
Do pracy znajomy przytargał benjamina który do niedawna stał u niego przed domem na zewnątrz i tak żył. Ale z powodu ostatnich temperatur kwiata mu powykręcało,żona chciała toto wywalić a ja się podjęłam ratunku (benjamina,nie męża).
Moje pytania brzmią:
-da się go uratować?
-poprzycinać go? Chyba nie czas na to :roll:
-przesadzić?
Na moje oko jest zmarznięty... Liście opadły do dołu ale trzymają się łodyg całkiem mocno.
Help :!:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z góry dziękuję za każdą pomoc.
betti
50p
50p
Od: 18 lis 2011, o 16:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja bym zrobiła tak:
- najpierw bym sprawdziła czy te gałązki są żywe - czy po ścięciu końca gałązki leci biały sok
Jeśli tak to drzewko ma szanse "odbić" na wiosnę, trzeba je wtedy niezbyt obficie podlewać i czekać (choć gwarancji, że znów będzie tak piękne jak dawniej nie ma)
- jeśli gałązki są suche to nic już z niego nie będzie i nadaje się do wyrzucenia.
grazia72
500p
500p
Od: 24 maja 2010, o 14:13

Post »

Obrazek Witajcie tu powinno się zobaczyć mojego fikusa mam go już bardzo długo i nie jest za ładny . Czy jest jakiś sposób żeby go przekonać do wypuszczenia gałązek w tym pustym miejscu?
Pozdrawiam Grażyna
Wszystko co mam
betti
50p
50p

Post »

Kiedyś wyczytałam na tym forum, że trzeba przykładać mokrą watkę w miejscu gdzie chcemy żeby wyrosła gałązka :) I pilnować żeby cały czas była wilgotna. U mnie się niestety nie udało, co nie znaczy że nie warto spróbować.
Inny sposób (znany miłośnikom sztuki bonsai) to doszczepienie gałązek w tym miejscu - robi się nacięcie, wkłada w to miejsce gałązkę i obwiązuje szczelnie rafią. Ale szczegółów Ci niestety nie umiem podać.
goya80
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 lis 2012, o 18:08

Post »

betti pisze:Ja bym zrobiła tak:
- najpierw bym sprawdziła czy te gałązki są żywe - czy po ścięciu końca gałązki leci biały sok
Jeśli tak to drzewko ma szanse "odbić" na wiosnę, trzeba je wtedy niezbyt obficie podlewać i czekać (choć gwarancji, że znów będzie tak piękne jak dawniej nie ma)
- jeśli gałązki są suche to nic już z niego nie będzie i nadaje się do wyrzucenia.
Gałązki po przycięciu,dość radykalnym są wilgotne. Mam nadzieję,że to dobrze :P
Rozumiem,że teraz w spokoju go zostawić i nie nawozić, tak? Tylko lekko podlewać?

Dziękuję za odpowiedź :lol:
grazia72
500p
500p
Od: 24 maja 2010, o 14:13

Post »

Betti :) dziękuję za dobre rady ;:180 Z pierwszej skorzystam na pewno [łatwiejsza] Jeszcze nigdy niczego nie szczepiłam :oops: to nie wiem jakie szanse bym miała. Jakoś tak mi dziwnie ten fikus wyłysiał na środku, a szkoda mi go skrócić prawie o połowę i tak już dużo przeszedł. :wit
Pozdrawiam Grażyna
Wszystko co mam
betti
50p
50p

Post »

goya80 pisze:
betti pisze:Ja bym zrobiła tak:
Gałązki po przycięciu,dość radykalnym są wilgotne. Mam nadzieję,że to dobrze :P
Rozumiem,że teraz w spokoju go zostawić i nie nawozić, tak? Tylko lekko podlewać?

Dziękuję za odpowiedź :lol:
Nawozić to na pewno nie, ewentualnie można by się zastanowić nad przesadzeniem ale delikatnym, żeby mu jeszcze korzeni nie naruszyć dodatkowo - i tak wiele przeszedł. Może wraz z całą bryłą korzeniową do większej doniczki i dosypać tylko nowej ziemi?
A propos, z moich fikusów biały sok leje się strumieniami gdy je przycinam, więc jeśli gałązki są tylko wilgotne to nie wiem, czy to dobrze rokuje. Ale może się ktoś mądrzejszy wypowie :wink:
W każdym razie na pewno daj mu jeszcze szansę.
anetam
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 sty 2015, o 15:25

Post »

Witam serdecznie potrzebuje porady,ponieważ zauważyłam że coś się stało z moimi kwiatami.Nie wiem czy zaatakowała je jakaś choroba czy zmarzły bo stoją na parapecie w pokoju a wiadomo że okno uchylam aby przewietrzyć mieszkanie. Fikus zbrązowiał chyba w jednym momencie bo gdy go podlewałam był w porządku a dziś zauważyłam jak wygląda.Tylko że nie wszystkie liście ma porażone i ma te plamki nie wiem czy zmarzł czy to jakieś choróbsko?Proszę o porady co to i jak z nim teraz postępować? Mam zdjęcia ale niestety nie wiem jak je tu dodać.

Tekst poprawiony, bardzo proszę o staranniejszą pisownię, pozdrawiam/norbert76.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam, proponuję wpierw skorzystać z wyszukiwarki i poszukać już dostępnych wątków, np ten: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... +Benjamina ,

A jak dodać zdjęcie dowiesz się tutaj: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=14&t=2912 .
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”