Fikus benjamina - zmarzł?
Re: Fikus benjamina - zmarzł?
Witam. jestem tu nowa, potrzebująca pomocy specjalistów
Do pracy znajomy przytargał benjamina który do niedawna stał u niego przed domem na zewnątrz i tak żył. Ale z powodu ostatnich temperatur kwiata mu powykręcało,żona chciała toto wywalić a ja się podjęłam ratunku (benjamina,nie męża).
Moje pytania brzmią:
-da się go uratować?
-poprzycinać go? Chyba nie czas na to
-przesadzić?
Na moje oko jest zmarznięty... Liście opadły do dołu ale trzymają się łodyg całkiem mocno.
Help
Z góry dziękuję za każdą pomoc.
Do pracy znajomy przytargał benjamina który do niedawna stał u niego przed domem na zewnątrz i tak żył. Ale z powodu ostatnich temperatur kwiata mu powykręcało,żona chciała toto wywalić a ja się podjęłam ratunku (benjamina,nie męża).
Moje pytania brzmią:
-da się go uratować?
-poprzycinać go? Chyba nie czas na to
-przesadzić?
Na moje oko jest zmarznięty... Liście opadły do dołu ale trzymają się łodyg całkiem mocno.
Help
Z góry dziękuję za każdą pomoc.
Ja bym zrobiła tak:
- najpierw bym sprawdziła czy te gałązki są żywe - czy po ścięciu końca gałązki leci biały sok
Jeśli tak to drzewko ma szanse "odbić" na wiosnę, trzeba je wtedy niezbyt obficie podlewać i czekać (choć gwarancji, że znów będzie tak piękne jak dawniej nie ma)
- jeśli gałązki są suche to nic już z niego nie będzie i nadaje się do wyrzucenia.
- najpierw bym sprawdziła czy te gałązki są żywe - czy po ścięciu końca gałązki leci biały sok
Jeśli tak to drzewko ma szanse "odbić" na wiosnę, trzeba je wtedy niezbyt obficie podlewać i czekać (choć gwarancji, że znów będzie tak piękne jak dawniej nie ma)
- jeśli gałązki są suche to nic już z niego nie będzie i nadaje się do wyrzucenia.
-
- 500p
- Od: 24 maja 2010, o 14:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witajcie tu powinno się zobaczyć mojego fikusa mam go już bardzo długo i nie jest za ładny . Czy jest jakiś sposób żeby go przekonać do wypuszczenia gałązek w tym pustym miejscu?
Pozdrawiam Grażyna
Wszystko co mam
Wszystko co mam
Kiedyś wyczytałam na tym forum, że trzeba przykładać mokrą watkę w miejscu gdzie chcemy żeby wyrosła gałązka I pilnować żeby cały czas była wilgotna. U mnie się niestety nie udało, co nie znaczy że nie warto spróbować.
Inny sposób (znany miłośnikom sztuki bonsai) to doszczepienie gałązek w tym miejscu - robi się nacięcie, wkłada w to miejsce gałązkę i obwiązuje szczelnie rafią. Ale szczegółów Ci niestety nie umiem podać.
Inny sposób (znany miłośnikom sztuki bonsai) to doszczepienie gałązek w tym miejscu - robi się nacięcie, wkłada w to miejsce gałązkę i obwiązuje szczelnie rafią. Ale szczegółów Ci niestety nie umiem podać.
Gałązki po przycięciu,dość radykalnym są wilgotne. Mam nadzieję,że to dobrze :Pbetti pisze:Ja bym zrobiła tak:
Rozumiem,że teraz w spokoju go zostawić i nie nawozić, tak? Tylko lekko podlewać?
Dziękuję za odpowiedź
-
- 500p
- Od: 24 maja 2010, o 14:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Betti dziękuję za dobre rady Z pierwszej skorzystam na pewno [łatwiejsza] Jeszcze nigdy niczego nie szczepiłam to nie wiem jakie szanse bym miała. Jakoś tak mi dziwnie ten fikus wyłysiał na środku, a szkoda mi go skrócić prawie o połowę i tak już dużo przeszedł.
Pozdrawiam Grażyna
Wszystko co mam
Wszystko co mam
Nawozić to na pewno nie, ewentualnie można by się zastanowić nad przesadzeniem ale delikatnym, żeby mu jeszcze korzeni nie naruszyć dodatkowo - i tak wiele przeszedł. Może wraz z całą bryłą korzeniową do większej doniczki i dosypać tylko nowej ziemi?goya80 pisze:Gałązki po przycięciu,dość radykalnym są wilgotne. Mam nadzieję,że to dobrze :Pbetti pisze:Ja bym zrobiła tak:
Rozumiem,że teraz w spokoju go zostawić i nie nawozić, tak? Tylko lekko podlewać?
Dziękuję za odpowiedź
A propos, z moich fikusów biały sok leje się strumieniami gdy je przycinam, więc jeśli gałązki są tylko wilgotne to nie wiem, czy to dobrze rokuje. Ale może się ktoś mądrzejszy wypowie
W każdym razie na pewno daj mu jeszcze szansę.
Witam serdecznie potrzebuje porady,ponieważ zauważyłam że coś się stało z moimi kwiatami.Nie wiem czy zaatakowała je jakaś choroba czy zmarzły bo stoją na parapecie w pokoju a wiadomo że okno uchylam aby przewietrzyć mieszkanie. Fikus zbrązowiał chyba w jednym momencie bo gdy go podlewałam był w porządku a dziś zauważyłam jak wygląda.Tylko że nie wszystkie liście ma porażone i ma te plamki nie wiem czy zmarzł czy to jakieś choróbsko?Proszę o porady co to i jak z nim teraz postępować? Mam zdjęcia ale niestety nie wiem jak je tu dodać.
Tekst poprawiony, bardzo proszę o staranniejszą pisownię, pozdrawiam/norbert76.
Tekst poprawiony, bardzo proszę o staranniejszą pisownię, pozdrawiam/norbert76.
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam, proponuję wpierw skorzystać z wyszukiwarki i poszukać już dostępnych wątków, np ten: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... +Benjamina ,
A jak dodać zdjęcie dowiesz się tutaj: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=14&t=2912 .
A jak dodać zdjęcie dowiesz się tutaj: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=14&t=2912 .
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta