słabe liście
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 21 cze 2012, o 22:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
Re: słabe liście
na moje oko, to on nie wymaga przesadzania. Storczyki lubią ciasnotę, jeśli przesadzić do większej doniczki, będzie większy stosunek podłoża do korzeni i będzie dłużej przesychać. Nie wiem czemu tak naciskasz na to przesadzanie Mam dwa storczyki, które mają 3 razy więcej korzeni od Twojego i dobrze im tak jak jest.. Przesadzę je do większej doniczki dopiero gdy przyjdzie pora na zmianę podłoża, bo stare się rozłoży i wtedy pewnie ciężko będzie mi tyle korzeni upakować do takiej małej doniczki, ale póki sa to niech sobie rosną. Przesadź kiedy korzenie ewidentnie będą wychodzić z doniczki, chcąc ją rozerwać, lub w przypadku gdy zaobserwujesz cos niepokojącego, np. długo przesychające podłoże, zgniliznę itp. ale póki co niech sobie rośnie.. skoro kwitnie to znaczy, ze jest mu dobrze.
Storczyk nie wymaga przesadzania.
a, do odpowiedzi
...I w odpowiednim terminie przesadzamy
Zwyczajowo, wiosna jest tym okresem przesadzenia , natomiast okres jesienno-zimowy jest najgorszy z możliwych, z uwagi na spowolnioną wegetację.
pozdrawiam JOVANKA
a, do odpowiedzi
....dodam, najważniejszą rzecz o której zapominamy często:Dufin pisze:....Przesadź kiedy korzenie ewidentnie będą wychodzić z doniczki, chcąc ją rozerwać, lub w przypadku gdy zaobserwujesz coś niepokojącego, np. długo przesychające podłoże, zgniliznę itp. ale póki co niech sobie rośnie.. skoro kwitnie to znaczy, ze jest mu dobrze.
Zwyczajowo, wiosna jest tym okresem przesadzenia , natomiast okres jesienno-zimowy jest najgorszy z możliwych, z uwagi na spowolnioną wegetację.
pozdrawiam JOVANKA
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 21 cze 2012, o 22:44
bo moim subiektywnym zdaniem jest mu ciasno ;) ale przyznaję wam rację. ten storczyk kwitnie bez przerwy, więc chyba faktycznie jest tak jak być powinno.
- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
Jovanka pisze:Storczyk nie wymaga przesadzania.
a, do odpowiedzi....dodam, najważniejszą rzecz o której zapominamy często:Dufin pisze:....Przesadź kiedy korzenie ewidentnie będą wychodzić z doniczki, chcąc ją rozerwać, lub w przypadku gdy zaobserwujesz coś niepokojącego, np. długo przesychające podłoże, zgniliznę itp. ale póki co niech sobie rośnie.. skoro kwitnie to znaczy, ze jest mu dobrze.
pozdrawiam JOVANKA
Oczywiście popieram i zgadzam się, chodziło mi tylko o fakt, ze czasem sa sytuacje awaryjne i chcąc czekac do wiosny z przesadzeniem, możemy stracić roślinę.
Naszczęście storczykowi SleepingSun nic chyba nie zagraża, poza nadopiekuńczością ze strony właścicielki ;D ;)
- BEATA55555
- 200p
- Od: 22 wrz 2008, o 17:05
On ma się świetnie!!! Nie szukaj problemu na siłę!!!! Pozazdrościć i pogratulować takich ładnych korzonków!!!