Boczniak z grzybni

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
loginal
200p
200p
Od: 2 sie 2011, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Boczniak z grzybni

Post »

Te narośla są jakieś dziwne.
Awatar użytkownika
wosiek67
500p
500p
Od: 26 lut 2012, o 14:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam pytanie czy kołeczki z grzybnią są coś warte tzn. czy z nich coś wyrośnie po umieszczeniu ich w pieńku?
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
MSHO
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 kwie 2012, o 16:20

Post »

@loginal
Są ciemne, może taki podgatunek, może dlatego, że mają sporo światła, sam nie wiem.

@obserwator,loginal
Tak, cały balot był w folii i chyba dlatego, że ją ściągnąłem, te białe strzępki potrafiły się na tyle rozrosnąć.
Awatar użytkownika
pio237
100p
100p
Od: 30 paź 2011, o 17:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

wosiek67 pisze:Mam pytanie czy kołeczki z grzybnią są coś warte tzn. czy z nich coś wyrośnie po umieszczeniu ich w pieńku?
Ja zaszczepiłem dwa tygodnie temu drewno grzybnią boczniaka na kołkach właśnie i już widać, że grzybnia się rozrasta. :)
MSHO
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Już niedługo zbiory :)
Obrazek
MSHO
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

25.04.12
Obrazek

End of story ;)
Obrazek
loginal
200p
200p
Od: 2 sie 2011, o 10:19

Post »

MSHO pisze:Są ciemne, może taki podgatunek, może dlatego, że mają sporo światła, sam nie wiem.
To wpływ światła z pewnością. Też miałem taki balocik w domu, ale pod koniec lutego zakopałem go w ogrodzie pod brzozą, obłożyłem kostkami brykietu RUF z marketu, całość lekko przysypałem kompostem. Dziś zauważyłem mnóstwo małych (ok. 1cm średnicy) kapelusików. Są bardzo ciemne. Z tego samego balotu, ale w domu, w zimie były jasne.
Awatar użytkownika
Brysiak
100p
100p
Od: 30 cze 2012, o 11:03
Kontakt:

Re: boczniak z grzybni

Post »

Z innej beczki ... posiadam grzybnie boczniaka w formie gotowego, zafoliowanego podloza z grzybnią - czy da sie to jakoś przenieść na pień lub inny kawał drewna
?
Awatar użytkownika
Brysiak
100p
100p
Od: 30 cze 2012, o 11:03
Kontakt:

Post »

loginal pisze:
MSHO pisze:Są ciemne, może taki podgatunek, może dlatego, że mają sporo światła, sam nie wiem.
To wpływ światła z pewnością. Też miałem taki balocik w domu, ale pod koniec lutego zakopałem go w ogrodzie pod brzozą, obłożyłem kostkami brykietu RUF z marketu, całość lekko przysypałem kompostem. Dziś zauważyłem mnóstwo małych (ok. 1cm średnicy) kapelusików. Są bardzo ciemne. Z tego samego balotu, ale w domu, w zimie były jasne.
Wspominałeś coś o produkcji grzybni na kołkach z wierzby i nasuwa mi się pytanie:
Jakich kołków gałązek dokładnie użyłeś? długość, szerokość, świeżo ścięte, suche, moczone, okorowane, zagrzybiałe w worku z pszenicą czy może powtykane w balot?
akniluh
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 lis 2012, o 14:27

Post »

Witam

Obrazek

Mam takie pytanko czy ktoś może się orientuje kiedy mogę się spodziewać jakichś efektów?
Zaszczepiłem pniaka grabowego kołkami boczniaka różowego jakiś ponad rok temu.
Na chwilę obecną wygląda to tak jak na załączonym zdjęciu.

Z góry dzięki za podpowiedź.

a jeszcze jedno pniak ma 20 cm. średnicy i 50cm. wysokości. jest przechowywany w temperaturze około 26-28 stopni i bardzo dużej wilgotności.
Awatar użytkownika
wosiek67
500p
500p
Od: 26 lut 2012, o 14:24

Post »

Nie chcę Ciebie zniechęcać ale może się okazać, że nigdy kiedyś zrobiłem to co Ty na pniaku czereśni wydawało się ok i... nic nie wyrosło :evil:
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
akniluh
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 lis 2012, o 14:27

Post »

10 dni boczniaka
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

worek z przerośniętą grzybnią stacjonował w piwnicy temperatura około 10 stopni. Mógł mieć trochę mało światła bo oświetlenie piwnicy to żarówka 40 wat. ale i tak niezła frajda.
a słoma posiekana i tylko przez około 5 minut sparzana w beczce z wrzątkiem. :) balot padł na wiosnę "inwazja ziemiórki" nie potrafię sobie z tą muszką poradzić.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
grosik
200p
200p
Od: 30 sty 2012, o 16:56

Post »

akniluh pięknie udokumentowane życie grzybka... aż miło popatrzeć jak rosną w oczach...pięknie ci obrodziły
Pozdrawiam ciepło, Gosia ;)
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
Awatar użytkownika
petro90
50p
50p
Od: 9 wrz 2012, o 16:21

Post »

Witam wszystkich , zafascynowany waszymi uprawami boczniaka postanowiłem zrobić podobnie , tyle że za materiał do kolonizacji przez grzybnię wybrałem kostki RUF z trocin bukowych ( wytwarzanych około pięciuset metrów od mojego domku tak więc mam pewność że są bez "dodatków") , prosił bym o poradę czy dobrze dokonałem szczepienia . A więc kostki trocinowe ułożyłem w worku (7 kostek) , zagotowałem 12 l wody , przestudzoną wodą (wręcz zimną) zalałem kostki , które napęczniały w worku (worek umieszczony w donicy aby otrzymać okrągły balot ), tak potraktowane kostki zaszczepiłem w ten sposób iż rozdrobnioną grzybnie na ziarnie wymieszałem z owymi trocinami , następnie górną powierzchnię balotu lekko ubiłem a na tak potraktowane trociny nałożyłem ( dla pewności) cienką warstwę tejże grzybni . Chciałbym się zapytać / poprosić o poradę czy dobrze dokonałem szczepienia, oraz czy w tak wykonanym balocie muszę wyciąć otwory wentylacyjne ?? .

Z góry wielkie dzięki za odpowiedzi, przepraszam również za tak "dziwne" pytania ale jestem początkujący w tej dziedzinie ;:180
pacpaw
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 cze 2011, o 08:47

Post »

Witam serdecznie,
Rok temu w sierpniu zaszczepiłem grzybnię na kołkach osikowych. W tym roku niemrawo pojawiają się pierwsze grzybki (kołki wbite już są ziemię).I tu mam pytanie jaka jest minimalna temperatura w której grzybki będą się rozwijać na drzewie. Są jeszcze dosyć małe, a zbliżają się mrozy i zastanawiam się czy ich nie wyciąć - w końcu lepszy mały "rydz" niż nic :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”