Szkodniki (robaki) i choroby na liściach i w podlożu - temat ogólny Cz.1
Poczytaj ten temat i linki w nim zawarte zobacz Najprawdopodobniej to właśnie lawy ziemiórek.
- kukasia
- 10p - Początkujący
- Od: 28 kwie 2008, o 18:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Szkodniki w ziemi, w doniczkach
Witam Was serdecznie!
To mój pierwszy post na tym forum, a muszę przyznać, że jest świetne, ale też i pierwszy poważny problem, z którym nie mogę sobie poradzić.
Otóż, mam młodą (około metrową) palmę daktylową i jakiś czas temu pojawiły się w ziemi liczne małe czarne i czerwone pajączki- skorupiaczki. Nie bardzo wiem jak je opisać, ale tak właśnie wyglądają. Może ktoś z Was wie co to takiego i jak to zwalczyć???
Próbowałam przesuszać ziemię i przeciwnie, zalewać doniczkę wodą i spłukiwać (tak jak się to robi ze skoczogonkami), ale pomogło tylko na chwilę.
Pomocy!
To mój pierwszy post na tym forum, a muszę przyznać, że jest świetne, ale też i pierwszy poważny problem, z którym nie mogę sobie poradzić.
Otóż, mam młodą (około metrową) palmę daktylową i jakiś czas temu pojawiły się w ziemi liczne małe czarne i czerwone pajączki- skorupiaczki. Nie bardzo wiem jak je opisać, ale tak właśnie wyglądają. Może ktoś z Was wie co to takiego i jak to zwalczyć???
Próbowałam przesuszać ziemię i przeciwnie, zalewać doniczkę wodą i spłukiwać (tak jak się to robi ze skoczogonkami), ale pomogło tylko na chwilę.
Pomocy!
Niezależnie co to jest zastosuj do następnego podlewania rozrobiony według zaleceń producenta Nomolt lub Actellic 500 EC (ja stosowałem z skutecznością ten drugi w dawce 5 ml. na 2 litry wody) i tym podlej ziemię z palmą, jedna rzecz tylko !!! po podlaniu roślinę trzeba umieścić w pomieszczeniu gdzie przez 24h nikt nie będzie wchodził i gdzie będzie uchylone okno, opary tej chemii są bardzo szkodliwe dla człowieka ale i bardzo skuteczne na szkodniki grasujące w ziemi. Powodzenia w walce.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 24 sie 2008, o 17:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Małe, białe robale
Prawie wszystkie rośliny w domu zostały zaatakowane przez robaki.
Są małe ok. 1 mm długości, białe, podłużne, z czółkami i malutkimi odnóżami.
Nie skaczą więc wykluczam skoczogonki.
Jest ich mnóstwo, oczywiście chmarami wyłażą po podlaniu i siedzą na ziemi jak na plaży. wrr... Staram się podlewać rośliny dopiero jak wyschnie ziemia ale to też nic nie daje. Co prawda na razie nie widzę żeby robiły wielką szkodę roślinom, ale nie znoszę w domu robactwa.
Proszę o identyfikację co to za dziadostwo i jak je zwalczyć. Poniżej zdjęcie.
Są małe ok. 1 mm długości, białe, podłużne, z czółkami i malutkimi odnóżami.
Nie skaczą więc wykluczam skoczogonki.
Jest ich mnóstwo, oczywiście chmarami wyłażą po podlaniu i siedzą na ziemi jak na plaży. wrr... Staram się podlewać rośliny dopiero jak wyschnie ziemia ale to też nic nie daje. Co prawda na razie nie widzę żeby robiły wielką szkodę roślinom, ale nie znoszę w domu robactwa.
Proszę o identyfikację co to za dziadostwo i jak je zwalczyć. Poniżej zdjęcie.
- kati-1976
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 wrz 2008, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie skoczogonki zalęgły się w 3 doniczkach. Już 2 razy podlewałam je Nomoltem 150 SC w proporcji na 1 litr wody 0,5 ml preparatu i nadal żyją.
Czy mogę zwiększyć dawkę aby im dokopać, czy lepiej nie
Czy mogę zwiększyć dawkę aby im dokopać, czy lepiej nie
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"