Co dolega pomidorom?

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
lucyna37
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 gru 2007, o 12:48

Co dolega pomidorom?

Post »

Co dolega moim pomidorom liście idą im całkiem w dół i nie rosną od miesiąca są w tunelu foliowym. Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Mateusz
100p
100p
Od: 13 lut 2008, o 10:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Chyba za mało je podlewasz...
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A jaka to odmiana pomidora?
Przyczyna? Pierwszy raz się z tym spotykam.
*brak wody - raczej nie. Liście by były wiotkie a ze zdjęcia widać, że "rosną" do dołu,
*brak odpowiednich składników pokarmowych lub niewłaściwy odczyn gleby - to bardziej pasuje.
*niewłaściwe wietrzenie tunelu?
Pozdrawiam Andrzej.
lucyna37
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

podlewam wystarczająco,nawoziłam obornikiem kurzym przefermentowanym flurowitem z domieszką gnojówki z pokrzywy dolistnie,dwa razy opryskałam miedzianem i nie wiem o co im chodzi,co jest nie tak ziemia jest urodzajna.co roku miałam ładne pomidory ,bez osłony pomyślałam że pod folią będzie im jeszcze lepiej a tu niespodzianka.mam tam kilka odmian pomidorów malinówka,bawole serce ,poranek,itp.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Lucynko, mimo że masz różne odmiany to wszystkie wyglądają jednakowo ? W ub. roku miałam na działce 4 krzaki takich samych jak u Ciebie, owoce też miały inny kształt. Ale to była jakaś inna odmiana, ale jaka - nie wiem. Od różnych ludzi dostawałam sadzonki.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

Mam odmianę pomidorów(malinowy olbrzym lub bawole serca- nie wiem które gdyż pomieszały mi się przy sadzeniu) które mają normalnie osadzone liście na wierzchołku( w poziomie) a niżej ( tak jak na zdjęciu) liście są "płaczące", przyglądałem się tym liściom i nie zauważyłem by coś im dolegało.Tadeusz.
-------------------------------------------------------------
Zapraszam do ogrodu "Ranczo Nokły-Tadeusz48"
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mnie to wygląda jakby je ktoś popkropił herbicydem typu Chwastox, Aminopielik. Nie doszło do jakiejś pomyłki albo sabotażu?
Hormonizowałaś je może 'zapylaczem' Betoxon?
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
lucyna37
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

nie zapylałam niczym,wydaje mi się że to wina foli ,nie jest to typowa folia do tunelu tylko do pakowania mebli.zeszły mi w tunelu pomidory które się wysiały same nie pryskałam niczym i zaczynają się te same objawy.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

lucyna37 pisze:...nawoziłam obornikiem kurzym przefermentowanym flurowitem z domieszką gnojówki z pokrzywy dolistnie,...
Może przesadzałaś z nawożeniem? Obornik kurzy jest mocny. Nadmiar nawozu lub za duże dawki tez szkoda - wpływają źle na kondycje roślin.
Pozdrawiam Andrzej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”