Grubosz - Crassula cz.2

Zablokowany
Awatar użytkownika
lbanek
200p
200p
Od: 11 wrz 2012, o 16:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Grubosz - Crassula cz.2

Post »

witaj Łukasz, jak chcesz mieć drzewko to oberwij dolne liście, i podczytaj to Forum, tu bardzo dużo jest info na temat i przykładów cięcia itp :D
Pozdrawiam Lucyna
Moje roślinki
Moja kolekcja
GrzegorzGB
50p
50p
Od: 21 lut 2012, o 10:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

1 lukasz - by uzyskać jeden pień musisz obciąć wszystko co zbędne, polecam obserwować drzewa w przyrodzie :) a listki opadają bo albo mają za sucho albo za wilgotno :) działaj :)
1lukasz
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 cze 2012, o 13:51

Post »

Czy modelowanie korony moge zacząć robić na jesieni czy lepiej poczekać do wiosny kiedy będą sprzyjające warunki juz dla drzewek?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
lbanek
200p
200p

Post »

zasadniczo lepiej czekać gdzieś koniec lutego, marzec, wtedy lepiej i szybciej rośnie, ale jak się nie możesz powstrzymać (jak ja np i wielu bywalców FO) to można i teraz od spodu poobrywać liście - te których nie chcesz, roślina nie będzie się wysilać na nie tylko będą rosły pozostałe
naprawdę poczytaj wątki dotyczące gruboszy na FO , jest tu dużo wiedzy i przydatnych zdjęć, a pytać zawsze można
Pozdrawiam Lucyna
Moje roślinki
Moja kolekcja
AleksandraBdg

Post »

Łukaszu, zgadzam się z Lucyną. Poczekaj do wiosny. Daj czas na odpoczynek teraz swoim roślinom a na pewno się odwdzięczą ładnymi przyrostami. Teraz przy małej ilości słońca nowe pędy będą powyciągane i brzydkie :wit
1lukasz
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dziękuje za odpowiedzi, wstrzymam się z modelowaniem do wiosny, może cos ciekawego z tego wyjdzie:)

pozdrawiam
AleksandraBdg

Post »

Łukaszu masz piękne, duże rośliny więc wielkich zabiegów przy nich wykonywać nie musisz. Wystarczy mała korekta, wedle Twojego uznania i efekt będzie na pewno oszałamiający!
1lukasz
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dziękuje, tak też zrobie, czyli tylko drobną korekta. Od dwóch sezonów rosną bardzo ładnie ( w zasadzie jak szalone ) odkąd zmieniłem zasady nawożenia i podszedłem do tematu typowo rolniczo:)
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja uważam, że Twoje grubosze są rewelacyjne i osobiście niczego w nich bym nie zmieniał.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
lwica1998
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 lis 2012, o 11:31

Post »

Wydaje mi się , że za dużo podlewasz i stoją chyba w miejscu gdzie mają za mało słoneczka..
Chciałam pokazać Wam moje , ale muszę sie nauczyć wstawiać foty, więc niedługo się pochwalę:)
Polecamy poznać regulamin
1lukasz
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dziękuje użytkowniku "blabla". Dopiero na wiosne podejme działanie, przez zime i tak stracą sporo liści
chociaż w zasadzie już gubienie najniższych liści na zdrewniałych pędach powoli zanika.

"lwica1998" podlewam umiarkowanie zazwyczaj co 2 tyg. Jeżeli przesuszy się ziemia zbyt mocno podlewam częściej ale w miejszych ilościach. Jeżeli chodzi o swiatło to jest najlepsze miejsce jakie mam dla 3 szt. innym miejscem jest ustawienie pod kaloryferem ale testowalem juz te warunki (do wiosny zostaje tylko jedna para lisci na każdej gałązce drzewko wygląda na ledwo ciepłe). 1 szt. stoi na oknie w kuchni ma sporo słonca, i ona najlepiej zimuje zawsze.

Chciałbym uzyskać kiedyś kwiaty, ale widze po postach na forum, że to jest troche loteria i brak mi warunków idealnych do tego:)

pozdrawiam
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeśli masz możliwość to postaw je w lecie na zewnątrz. Oczywiście stopniowo, aby nie uległy poparzeniom słonecznym.
Jak dla mnie Twoje rośliny mają trochę za mało słońca i za dużo wody. Jednak rozumiem, że jest to powiązane z warunkami niezależnymi od Ciebie. Kiedyś, gdy mieszkałam w bloku, moje grubosze też były takie żywo zielone. Obecnie stoją na zewnątrz, na placyku przed domem i w lecie korzystają w pełni z wszelakich uroków przebywania 'pod chmurką'. Nie podlewam ich w ogóle. Robi to deszcz.

Obrazek
Deszcse
Obrazek

Zauważyłam wczoraj, ze moja C. arborescens zaczyna kwitnienie. Trochę późno.
Awatar użytkownika
lbanek
200p
200p

Post »

raflezja pisze: w lecie korzystają w pełni z wszelakich uroków przebywania 'pod chmurką'. Nie podlewam ich w ogóle. Robi to deszcz.

Obrazek
Deszcse
Obrazek
nie mogłam się napatrzyć na takie okazy jak pokazywałaś je oddzielnie ;:oj :shock: ;:180 ,
ale razem robią jeszcze większe wrażenie ;:oj :shock: ;:180 ;:63 ;:215
Pozdrawiam Lucyna
Moje roślinki
Moja kolekcja
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”