Datura - pielęgnacja/porady praktyczne - 3cz.
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Datura - pielęgnacja/porady praktyczne - 2cz.
Rewelacyjne okazy !!! I ile kwiatów ! Gratuluję sukcesu uprawowego , ale ... pisz nam tu zaraz , jak to się robi ??? Wszystko po kolei : ile mają lat, jak przycinasz, gdzie przechowujesz zimą, w czym rosną (rodzaj podłoża), czym zasilasz ... ???
- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 paź 2009, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To są Twoje datury czy w Skierniewicach
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 1 mar 2012, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Datury na zdjęciach są z mojego ogródka z Radomia. U mnie tak wyrastają w przeciągu jednego sezonu a ścinam je jakieś 25 cm nad ziemią.Pierwsze i trzecie zdjęcie przedstawia datury pozyskane z tego roku z sadzonki 30 cm. a zdjęcie 2 i 3 to bielunie dwuletnie.Myślę że mają takie przyrosty ze względu na dużą wilgotność podlewam prawie codziennie wodą ze studni.Do tego nawóz wieloskładnikowy ja daję w małych dawkach ale często.Zimą przechowuję w garażu (jest tam jakieś + 10 stopni) pod mieszkaniem w doniczkach. Podłoże do uprawy to ziemia wymieszana z gliną i kompostem. Kompostu u mnie jest pod dostatkiem więc zasilam zarówno warzywa jak i różne kwiaty które uprawiam.Później wstawię zdjęcia obciętych datur w garażu.
- ElleBelle
Kręcony gratuluję takich pięknych okazów Bardzo skojarzyło mi się to ze Skierniewicami ,ale Ty i tak masz ładniejsze
Anrzejku dziękuję za odpowiedż ,no właśnie szukałam o tej roślinie ale tylko pojawiały mi się strony nie w języku naszym a zapytałam się Ciebie bo może masz już taką i chciałam Twojej opinii Jeszcze mam jedno pytanko do Ciebie czy latem obrywasz część liści na daturze
Anrzejku dziękuję za odpowiedż ,no właśnie szukałam o tej roślinie ale tylko pojawiały mi się strony nie w języku naszym a zapytałam się Ciebie bo może masz już taką i chciałam Twojej opinii Jeszcze mam jedno pytanko do Ciebie czy latem obrywasz część liści na daturze
Pozdrawiam, Ela
-
- 100p
- Od: 7 wrz 2012, o 16:13
Moi Mili, od 3 tygodni przechowuję jednoroczną daturę w nieogrzewanym jasnym garażu. Datura wcześniej została przycięta do zdrewniałych miejsc. Obecnie datura wypuszcza już nowe pędy - mają po 4 cm. Co z nimi robić ? Wyłamywać, zostawić do wiosny ? Czy może też przenieść daturę w bardziej ciemne miejsce ? A jeśli tak to czy w tym ciemny miejscu, czy również wyłamać czy zostawić te młode pędy ? Z góry dziękuje za informacje.
Sed fugit interea fugit irreparabile tempus ...
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
krecony100 - Dziękuję za dokładna odpowiedź
- andrzej1050
- 500p
- Od: 4 lip 2007, o 17:44
Kręcony 100 szczere gratulacje, masz piękne daturki . Domyslam się, że w sezonie rosną sobie w gruncie
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
-
Andrzej wysadzam do gruntu tak średnio po 15 maja robię wkoło korzeni tzw. korytko, wtedy jest łatwiej podlewać i podawać nawóz.
- andrzej1050
- 500p
Kręcony 100 - czy wysadzasz do gruntu bezpośrednio z piwnicy, czy tez wcześniej (przed 15 maja) w widnym i ciepłym pomieszczeniu budzisz daturę? Ja zwykle tak robię, a ubiegłym roku po raz pierwszy datura poszła do gruntu. I wynik był.
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
Kręcony pięknie rozrosły się Twoje Datrurki - naprawdę robią wrażenie
Kochani - moje badylki wypuściły korzonki i wsadziłam je do ziemi tydzień temu i teraz rosną jak szalone jak je przezimować ? jak do tej pory w domu na oknie czy jak dorosłe datury w chłodnym przyciemnionym pomieszczeniu ?
Kochani - moje badylki wypuściły korzonki i wsadziłam je do ziemi tydzień temu i teraz rosną jak szalone jak je przezimować ? jak do tej pory w domu na oknie czy jak dorosłe datury w chłodnym przyciemnionym pomieszczeniu ?
Magda - pilna uczennica Matki Natury
- ElleBelle
Andrzejku pewnie nie doczytałeś mojego pytanka więc je ponawiam Czy latem obrywasz część liści na daturze bo słyszałam różne opinie ,chciałabym znać Twoje zdanie
Pozdrawiam, Ela
- andrzej1050
- 500p
ElleBelle - przepraszam . Faktycznie nie doczytałem. Oczywiście zawsze obrywam nadmiar liści. A zaczynam od dołu, obrywając te największe. Staram się zostawiać na początku 5 - 6 "pięter". Jak pojawiają się pąki kwiatowe i kwiaty to liście obrywam rzadziej - ot tak żeby nie zaszkodzić urodzie rośliny. Za każdym razem inaczej, w zależności od wielkości i grubości pędów.
Mineralka - ja bym tych młodych do piwnicy nie chował. Tylko nie przesadzałbym z nawożeniem. Zresztą sądzę, że nie powinny rosnąć tak szybko jak w sezonie. No chyba, że masz szklarnię.
Mineralka - ja bym tych młodych do piwnicy nie chował. Tylko nie przesadzałbym z nawożeniem. Zresztą sądzę, że nie powinny rosnąć tak szybko jak w sezonie. No chyba, że masz szklarnię.
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
-
Andrzej zaczynam podlewać już w marcu a jak puści pierwsze liście to daje do widnego pomieszczenia (stawiam bliżej okna w piwnicy i włączam grzejnik olejowy na małą temperaturę) do czasu wkopania do ziemi nie daję nawozu ponieważ uważam że mogłoby to przypalić korzenie i w marcu szybki wzrost nie jest aż tak potrzebny.