Co to za owad? Identyfikacja (foto!)
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To są jakieś błonkówki. Też je często widuję na swoich doniczkowcach ale tylko na balkonie (wolnym powietrzu). Nie wiem czy zauważylaś, że one robią dziurki w ziemi i tam prawdopodobnie składają jajeczka (przynajmniej tak jest u mnie). Szkodliwe ani tym bardziej groźne one są. Nigdy mnie nic takiego nie "ugryzło". Przypuszczam nawet, że to są "przyjaciele" i niszczą szkodniki - widziałem tego owada z gąsienicą w "buzi".
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Dzięki karpku
No tak mi się właśnie wydawało, że chowają się w ziemi. Ale moja wrodzona niechęć do robali sprawia, że ciężko mi się przełamać i zaakceptować fakt zamieszkania na moim balkonie kolonii błonkówek
Ale póki co, od kilku dni ich nie widziałam. Może sobie poszły...?
No tak mi się właśnie wydawało, że chowają się w ziemi. Ale moja wrodzona niechęć do robali sprawia, że ciężko mi się przełamać i zaakceptować fakt zamieszkania na moim balkonie kolonii błonkówek
Ale póki co, od kilku dni ich nie widziałam. Może sobie poszły...?
Pozdrawiam, surita czyli Kasia.
Zapraszam na mój balkon
Zapraszam na mój balkon
- karpek
To tak jak u mnie. Raz one są a raz nie. Po za tym nigdy nie zauważyłem co się z tych "dziurek" wylęga, w każdym bądź razie na pewno nie żadne szkodniki.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.
- karpek
To się chyba nazywa komarzyca - nie jestem pewny.
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.
- krzysiek86
- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Kontakt:
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Haniu, musiałabym rozpoznać ich stadia rozwojowe, a ja nie mam pojęcia jak wyglądają
podejrzewam natomiast skąd się wzięły, mianowicie w ubiegłym roku tylko raz użyłam chemii na mszyce na śliwie
i powiedziałam dość, nie będę truć innych żyjątek i może to właśnie efekt ? , no nie wiem, z drugiej strony mam raczej mało biedronek,
jest prawie inwazja tych omomiłków;
i mam bardzo dużo pająków
podejrzewam natomiast skąd się wzięły, mianowicie w ubiegłym roku tylko raz użyłam chemii na mszyce na śliwie
i powiedziałam dość, nie będę truć innych żyjątek i może to właśnie efekt ? , no nie wiem, z drugiej strony mam raczej mało biedronek,
jest prawie inwazja tych omomiłków;
i mam bardzo dużo pająków
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W 2007 miałam potop mszyc, których nie zwalczałam nachalnie (oprysk tylko na jabłonce, bo młodziutka, reszta działki musiała dać sobie radę sama), potem naturalnie pojawiły się miliony biedronek w kolejnych stadiach rozwojowych, a potem ... mszyc jeśli nawet ubyło, to ja tego nie zauważyłam. W tym roku mszyce są od nowa, całe zatrzęsienie na różach, jabłonce, wszędzie, a biedronek jeszcze w ogóle nie widzę Poproszę więc o tego jak mu tam, chociaż z parkę, żeby było przyszłościowo, żarcia im nie zabraknie, a i domek im mogę zbudować
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."