Co to za owad? Identyfikacja (foto!)
Dzięki Erazm za zainteresowanie:) W numerze specjalnym działkowca dotyczącym ochrony roślin ozdobnych znaleźliśmy informację na temat zwalczania mszyc przez pasożytniczą błonkówkę o nazwie Aphidius Ervi ( jest zdjęcie ), która wydaje nam się bardzo podobna do tej, którą zauważyliśmy wokół naszych drzewek na działce ( powyższe zdjęcie ). Samice tych błonkówek składają jaja do ciał mszyc, a wewnątrz szkodników rozwijają się larwy prowadząc do ich śmierci, zaś martwe ciała mszyc tworzą beżowe " mumie ". Błonkówki te hoduje się specjalnie i oferuje w sprzedaży w celu zwalczania mszyc.
Nie jesteśmy jednak w 100% pewni, czy to te owady z załączonego przez nas zdjęcia. Może ktoś zetknął się z tą nazwą błonkówki, bądź posiada większą wiedzę na ich temat. Chętnie dowiemy się czegoś więcej...
Pozdrawiamy.
Nie jesteśmy jednak w 100% pewni, czy to te owady z załączonego przez nas zdjęcia. Może ktoś zetknął się z tą nazwą błonkówki, bądź posiada większą wiedzę na ich temat. Chętnie dowiemy się czegoś więcej...
Pozdrawiamy.
Co to za owad...?
Witam serdecznie 
W mojej skrzynce z siewkami truskawek kolejny raz natknęłam się na takie coś:

Niestety nie udało mi się uchwycić, jak miał rozpostarte skrzydełka.
Dodam, że póki miałam skrzynki w domu, na kuchence gazowej znajdowałam co jakiś czas kilka takich "truchełek". Na początku myślałam, że to na kuchence to komary, ale po wyniesieniu skrzynek na balkon przestałam znajdować na kuchence owadzie zwłoki ;)
No i mam pytanie.. co to jest i czy jest to w jakiś sposób szkodliwe i jak ewentualnie się tego pozbyć..?

W mojej skrzynce z siewkami truskawek kolejny raz natknęłam się na takie coś:

Niestety nie udało mi się uchwycić, jak miał rozpostarte skrzydełka.
Dodam, że póki miałam skrzynki w domu, na kuchence gazowej znajdowałam co jakiś czas kilka takich "truchełek". Na początku myślałam, że to na kuchence to komary, ale po wyniesieniu skrzynek na balkon przestałam znajdować na kuchence owadzie zwłoki ;)
No i mam pytanie.. co to jest i czy jest to w jakiś sposób szkodliwe i jak ewentualnie się tego pozbyć..?
Pozdrawiam, surita czyli Kasia.
Zapraszam na mój balkon
Zapraszam na mój balkon

- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To są jakieś błonkówki. Też je często widuję na swoich doniczkowcach ale tylko na balkonie (wolnym powietrzu). Nie wiem czy zauważylaś, że one robią dziurki w ziemi i tam prawdopodobnie składają jajeczka (przynajmniej tak jest u mnie). Szkodliwe ani tym bardziej groźne one są. Nigdy mnie nic takiego nie "ugryzło". Przypuszczam nawet, że to są "przyjaciele" i niszczą szkodniki - widziałem tego owada z gąsienicą w "buzi".
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Dzięki karpku 
No tak mi się właśnie wydawało, że chowają się w ziemi. Ale moja wrodzona niechęć do robali sprawia, że ciężko mi się przełamać i zaakceptować fakt zamieszkania na moim balkonie kolonii błonkówek
Ale póki co, od kilku dni ich nie widziałam. Może sobie poszły...?

No tak mi się właśnie wydawało, że chowają się w ziemi. Ale moja wrodzona niechęć do robali sprawia, że ciężko mi się przełamać i zaakceptować fakt zamieszkania na moim balkonie kolonii błonkówek

Ale póki co, od kilku dni ich nie widziałam. Może sobie poszły...?

Pozdrawiam, surita czyli Kasia.
Zapraszam na mój balkon
Zapraszam na mój balkon

- karpek
To tak jak u mnie. Raz one są a raz nie. Po za tym nigdy nie zauważyłem co się z tych "dziurek" wylęga, w każdym bądź razie na pewno nie żadne szkodniki.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.
- karpek
To się chyba nazywa komarzyca - nie jestem pewny.
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.
- krzysiek86
- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Kontakt: