Ketmia syryjska- Hibiskus ogrodowy

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
kejtrin
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 cze 2011, o 14:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ketmia( hibiskus)

Post »

Dzięki bardzo za info. No to zostawię ją tam gdzie jest, a o przesadzaniu pomyślę wiosną.
joladzola
100p
100p
Od: 27 maja 2012, o 19:21

Hibiskus

Post »

Witam kochani :wit Niedawno dostałam hibiskusa syryjskiego FLORU, ale nie bardzo wiem gdzie go przezimować w gruncie czy pomieszczeniu dodam, że piwnicę mam ciemną.Na razie posadziłam go do większej donicy i stoi sobie na dworze.Proszę o radę :) POZDRAWIAM
Pozdrawiam Jolka
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Hibiskus - gdzie najlepiej go wsadzić?

Post »

Hibiskus syryjski doskonale radzi sobie w gruncie bez okrywania, ale nie wiem czy już nie jest za późno żeby go teraz wysadzić. Może lepiej tą zimę dać go do piwnicy :)
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
georginja
500p
500p
Od: 4 paź 2012, o 01:46

Re: Ketmia

Post »

Widzę że ten rok nie był łaskawy dla ketmii.Skuszona pięknymi kwiatami kupiłam na wiosnę w Tesko ładny krzaczek.Niestety przez całe lato nie urósł nawet na centymetr. :evil: Pąki miał ale nie wiem czy kwitł,bo nie było mnie w tym czasie.Jest posadzony w dużej donicy i planuje na zimę przechować w chłodnej piwnicy,ze względu na młody wiek.A co słychać u was w ketmiowym temacie? ;:150
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
wosiek67
500p
500p
Od: 26 lut 2012, o 14:24

Post »

Moje padły ostatniej zimy i nie kupiłem nowych.
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
fantagiro8
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 lis 2012, o 11:15

Post »

Witam,

Szukam pomocy w sprawie ketmii. Kupiłam ją w icpu ubiegłego roku, stała w lecie na balkonie, od razu przesadzona do sporej doniczki. W październiku wniosłam ją do domu. Stoi przy oknie ale niestety również przy kaloryferze. Gdy ją wniosłam do domu, zaczęły jej żółknąć i opadać listki, myślałam, że się aklimatyzuje w nowym warunkach. Opadła spora większość starych liści. Została w sumie sama łodyga. Podlewałam 2 razy w tygodniu, niewielką ilością wody, spryskiwałam. I co? Listki odrosły, pojawiło się ich sporo, ale ostatnio pojawiły się na nich jakieś białe naloty. To spryskałam płynem od mszycy, i przemyłam płynem do mycia naczyń, gdzieś czytałam, ze to działa. Efekt jest taki, że coraz więcej liści opada, robią się na końcach jakby mokre, takie cienkie. Już nie wiem co z nią może być. Podlewam 2 razy w tygodniu, spryskuję wodą. Pomóżcie proszę :) Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
georginja
500p
500p

Post »

Nie jestem szpecem ,ale na chłopski rozum ketmie teraz powinny iść spać,jak wszystkie krzewy liściaste.Czyli ma mieć chłodno i nie za mokro. I opadanie liści też naturalny proces zachodzący u roślin w okresie spoczynku zimowego.Musisz ją dać w chłodniejsze miejsce,przestać podlewać.Jeżeli takiego miejsca nie masz to można zadołować w ogrodzie :wit
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
halina522
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2009, o 20:37

Post »

Czy przypadkiem nie zakupiłeś domowej ketmii?Jeżeli tak to nie możesz dołować bo Ci zmarznie.Przybliżyłam zdjęcie i uważam,że to jest domowa,czasem zwana różą.Szukaj pomocy u hodowców domowych roślin.
Halina
fantagiro8
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 lis 2012, o 11:15

Post »

Nie mam za wielkiego doświadczenia i nie wiem, czy jest domowa czy gruntowa. Nie wiem czym się różnią. Nie mam też w mieszkaniu chłodnego miejsca. Odstawię hibiskusa od grzejnika, może coś pomoże. U mojej babci w domu rośnie hibiskus już od jakichś 15 lat i nigdy nie spał zimą. Zawsze miał bujne liście. Nie kwitł, ale nikt się nim za bardzo nie zajmował, nie podcinał. Zamarzył mi się podobny. Nic, zobaczymy co się będzie dalej dziać.
Awatar użytkownika
babuchna
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 7 maja 2009, o 09:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Twoja ketmia to Hibiscus rosa-sinensis, roślina domowa- doniczkowa.
Więcej wiadomości o niej znajdziesz tutaj i tutaj.
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Dziś moja Ketmia została okryta agrowłókniną. Jest już bez liści, mam nadzieje, że uda mi się ją przezimować.
Awatar użytkownika
georginja
500p
500p

Post »

Moja jeszcze na balkonie.Czy nie pośpieszyłaś się z okrywaniem?Minusowych temperatur (przynajmniej u nas ) nie ma.Ja poprzykrywałam liliowce posadzone tej jesieni i martwię się żeby im to nie zaszkodziło :roll:
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Możliwe, że się pospieszyłam. Akurat miałam trochę czasu ... zawsze czekałam do chwili zapowiedzi konkretnego mrozu. Zapowiadają większe przymrozki z początkiem grudnia. Bałam się, że później nie będę miała kiedy...
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”