Monika i jej białaski
Re: Monika i jej białaski
kolejna miniaturka od dłuższego czasu polowałam na białą...
3ewelyna, przesadziłam ją z mchu do drobnej kory z orchisklepiku. Widziałam, że Ty swoje mini trzymasz w sphagnum... jak często je podlewasz? przy pierwszej mojej miniaturce mech strasznie śmierdział stęchlizną i postanowiłam ją przesadzić, kolejne mini też przesadziłam, teraz bardzo szybko przesycha im podłoże, muszę podlewać/moczyć je co 2 dni, poza tym jak na razie wszystko jest ok. W białej miniaturce znalazłam dzisiaj przy przesadzaniu czarnego robaka, wyglądał jak szczypawka, mam nadzieję, że to nic groźnego, korzenie umyłam i włożyłam do świeżego podłoża...
a w sklepie widziałam jeszcze jedno słodkie maleństwo była biała z różowym rumieńcem i drobnymi piegami na płatkach
3ewelyna, przesadziłam ją z mchu do drobnej kory z orchisklepiku. Widziałam, że Ty swoje mini trzymasz w sphagnum... jak często je podlewasz? przy pierwszej mojej miniaturce mech strasznie śmierdział stęchlizną i postanowiłam ją przesadzić, kolejne mini też przesadziłam, teraz bardzo szybko przesycha im podłoże, muszę podlewać/moczyć je co 2 dni, poza tym jak na razie wszystko jest ok. W białej miniaturce znalazłam dzisiaj przy przesadzaniu czarnego robaka, wyglądał jak szczypawka, mam nadzieję, że to nic groźnego, korzenie umyłam i włożyłam do świeżego podłoża...
a w sklepie widziałam jeszcze jedno słodkie maleństwo była biała z różowym rumieńcem i drobnymi piegami na płatkach
Storczyki są jak chipsy, ciężko skończyć na jednym ;)
Mój wątek: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=60351" onclick="window.open(this.href);return false;
Mój wątek: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=60351" onclick="window.open(this.href);return false;
- amatorka015
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2011, o 17:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Śliczna miniaturka, ma dużo pączków jak na takie malenstwo ja mam żółtą ale przekwitła w sklepie jak ją kupiłam
- 3velyna
- 500p
- Od: 21 mar 2012, o 20:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja moje mini podlewam co ok. 5 dni jak je przesadzałam (od razu po kupieniu, bo miały mocno zazieleniony mech, a ja lubię mieć wszystko cacy), to nie upychałam mchu, tylko luźno go układałam, tak, że korzenie nie są nim mocno otulone
A ta piegowata z rumieńcem brzmi znajomo, chyba właśnie taka jest ta moja biała
Swoją drogą - gdzie kupiłaś i za ile?
A ta piegowata z rumieńcem brzmi znajomo, chyba właśnie taka jest ta moja biała
Swoją drogą - gdzie kupiłaś i za ile?
Pozdrawiam! Ewelina
Uczę się być >dobrą< fal-mamą :) Dopiero zaczynasz? Chętnie POMOGĘ !
Zapraszam do obejrzenia moich storczyków ? mini w szklarence ?
amatorka015 - to moje maleństwo mizerne jest, korzonki nie bardzo, listki też cieniaski, ale mam nadzieję, że odżyje...Myślę, że niedługo Twój żółtek zrobi ci niespodziankę i pięknie zakwitnie
3ewellina - ja swoje podlewam co 2-3 dni (we wtorek zostawiłam na noc w wodzie i mam wrażenie, że wyszło im to na zdrowie-jeszcze mają w miarę zielone korzonki). Jeszcze niedawno myślałam, że mech właśnie zielony powinien być Białego kupiłam w Ikei za 19 zł, widzę, że dorzucają tam co jakiś czas po parę sztuk, więc wydaje mi się, że miniaturki weszły na stałe w ich asortyment.
Mówisz o tej białej z fioletowym rumieńcem i żółtą warżką czy o tej nowej białej?
Nowe nabytki, miały być dla mamy, ale chyba je sobie zostawię:)
bordowy - na zdjęciach tego nie widać, ale środeczek ma nie biały, a jasno różowy, a kwiatki ciemny bordo )
3ewellina - ja swoje podlewam co 2-3 dni (we wtorek zostawiłam na noc w wodzie i mam wrażenie, że wyszło im to na zdrowie-jeszcze mają w miarę zielone korzonki). Jeszcze niedawno myślałam, że mech właśnie zielony powinien być Białego kupiłam w Ikei za 19 zł, widzę, że dorzucają tam co jakiś czas po parę sztuk, więc wydaje mi się, że miniaturki weszły na stałe w ich asortyment.
Mówisz o tej białej z fioletowym rumieńcem i żółtą warżką czy o tej nowej białej?
Nowe nabytki, miały być dla mamy, ale chyba je sobie zostawię:)
bordowy - na zdjęciach tego nie widać, ale środeczek ma nie biały, a jasno różowy, a kwiatki ciemny bordo )
- 3velyna
- 500p
Jakie ładne nowości
Pisząc o piegowatej miałam na myśli tą biała mini, która została w sklepie
Co do mchu - nie wiem czy powinien być zielony, jednak z czasem taki na pewno się zrobi, wtedy wiadomo już przesadzać nie będę, ale jakieś takie odniosłam wrażenie nieestetyczne, gdy zobaczyłam w jakim stanie jest mech moich mini jak go wygrzebywałam, to końca nie było.. po prostu upchany! więc myślę, że chociaż z tego powodu będę zawsze go wymieniać na świeży, by był luźno ułożony
A czy korzonki pomiędzy każdym podlaniem nie powinny być właśnie srebrnawe? W końcu w naturze nie mają podłoża, więc przesychają im korzenie. Zastanawiam się, czy takie ciągle zielone mimo, że podłoże wysycha, nie spowoduje, że zniszczy się im ten ich welamen i zaczną gnić
Pisząc o piegowatej miałam na myśli tą biała mini, która została w sklepie
Co do mchu - nie wiem czy powinien być zielony, jednak z czasem taki na pewno się zrobi, wtedy wiadomo już przesadzać nie będę, ale jakieś takie odniosłam wrażenie nieestetyczne, gdy zobaczyłam w jakim stanie jest mech moich mini jak go wygrzebywałam, to końca nie było.. po prostu upchany! więc myślę, że chociaż z tego powodu będę zawsze go wymieniać na świeży, by był luźno ułożony
A czy korzonki pomiędzy każdym podlaniem nie powinny być właśnie srebrnawe? W końcu w naturze nie mają podłoża, więc przesychają im korzenie. Zastanawiam się, czy takie ciągle zielone mimo, że podłoże wysycha, nie spowoduje, że zniszczy się im ten ich welamen i zaczną gnić
Pozdrawiam! Ewelina
Tak,tak... korzonki powinny być srebrne między podlewaniami, chodziło mi o to, że jak miniaturki moczyłam całą noc to dłużej trzymały wilgoć, korzenie dłużej były zielone, a podłoże było dobrze nawilżone-wystarczy wtedy podlewać je co 5 dni, jak je moczyłam przez 20-30 minut to już na drugi dzień podłoże było wysuszone na wiór, a korzonki srebrne - bardzo szybko się wysuszały...musiałam podlewać je co 2-3 dni, więc dosyć często.
Kupiłam stację pogodową i wilgotność w mieszkaniu mam tylko 40% ,a kaloryfery póki co są zakręcone, więc będzie jeszcze gorzej . Zastanawiam się jak storczyki przetrzymają u mnie zimę...
Właśnie skończyłam kąpać moje phal. - robota na kilka godzin, ale lubię podglądać jak korzonki robią się tak soczyście zielone
Kupiłam stację pogodową i wilgotność w mieszkaniu mam tylko 40% ,a kaloryfery póki co są zakręcone, więc będzie jeszcze gorzej . Zastanawiam się jak storczyki przetrzymają u mnie zimę...
Właśnie skończyłam kąpać moje phal. - robota na kilka godzin, ale lubię podglądać jak korzonki robią się tak soczyście zielone
- amatorka015
Piękne nowości ja bym na twoim miejscu ich nie oddawała, było by mi żal .
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Jednak zostawiłam sobie kolorowe nowości jeśli chodzi o pozostałe storczyki to pięknie kwitną, rozwijają paki i mają się świetnie chyba jest im ze mną dobrze tylko biała miniaturka coś nie bardzo -więdną jej kwiatki ostatnio zachorowałam na fioletowego z białą warżką chyba będę musiała niedługo zmienić sobie tytuł wątku z "Monika i jej białaski" na "Monika i jej koloraski"
Kupiłam dzisiaj 6 nowości w okazjonalnych cenach... Trafiłam na świeże dostawy Jestem niesamowicie podekscytowana nowymi zakupami w weekend porobię fotki!
- Ganesh
- 200p
- Od: 25 kwie 2012, o 19:09
Monke jesteś niesamowita Tak się rozszaleć Czekam na fotki. Pozostałe storczyki cuuudne
Pozdrawiam serdecznie:)
Sylwia
Sylwia
Świetny początek kolekcji Życzę sukcesów w uprawie, a Twoje storczyki będą balsamem dla oczu, a szczególnie własne kwitnienia. Najbardziej spodobal mi się ten biały z 'poszczępionymi' maziami po bokach. Powodzenia
- amatorka015
Ale zaszalałaś , gdybym ja tyle przyniosla do domu to chyba by mnie z nimi wyrzucili
- 3velyna
- 500p
Wooow 6 za jednym zamachem?
Chcę je zobaczyć, weekend już za nami przypominam
Chcę je zobaczyć, weekend już za nami przypominam
Pozdrawiam! Ewelina