Można by więc jedynie rozważać ten temat pod kątem "które rośliny są trujące?" Karo już podała link więc... tylko pozdrawiam

Jest ktoś, choć nie głupi,a raczej nieświadomy i ciekawski... Kto? np.dziecko.., pies, kot..Waleria
Mam mieszane uczucia, gdy trafiam na stronę o trujących właściwościach roślin. Dobrze wiedzieć, że takie są, ale... kto jest na tyle głupi, żeby zajadać liście roślin doniczkowych?
Sok może działać na skórę, nabłonek jamy ustnej, rogówkę oczu. Stopień toksyczności zależy też od podatności danej osoby, jej wieku i stanu zdrowotnego. Do najczęstszych zatruć dochodzi przez spożycie części rośliny lub wtarcie soku w oczy.krusz pisze:A w ogóle, co to znaczy że roślina ma trujące liście czy sok? W kontakcie ze skórą? Czy po zjedzeniu czy jak?
W encyklopedii zwierząt jest między innymi lista roślin trujących dla kota, bo one niestety lubią podskubać trochę zieleniny.teodorowicz pisze:a ja mam pytanko, troche innej tresci. czy ktoś może wie jakie rośliny są groźne dla zwierzat domowych?