Rośliny trujące domowe,uczulające i inne (również dla zwierząt)

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2007, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak naprawdę, to wszystko zależy od tego czy to Ty nie jesteś przypadkiem uczulony na daną roślinę. A to już do potwierdzenia tylko u alergologa :)
Można by więc jedynie rozważać ten temat pod kątem "które rośliny są trujące?" Karo już podała link więc... tylko pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Waleria
Mam mieszane uczucia, gdy trafiam na stronę o trujących właściwościach roślin. Dobrze wiedzieć, że takie są, ale... kto jest na tyle głupi, żeby zajadać liście roślin doniczkowych?
Jest ktoś, choć nie głupi,a raczej nieświadomy i ciekawski... Kto? np.dziecko.., pies, kot..

Ja dodam daturę (bieluń). Trujące są wszystkie części rośliny, zawierają bowiem alkaloidy (m.in. atropinę), które mogą wywołać palpitacje serca, konwulsje, a nawet śpiączkę.
Toksyczna jest też woda, w której stały cięte konwalie. W tkankach konwalii znajdują się glikozydy nasercowe.
Poza tym:
Anturium (liście), skrzydłokwiat, szeflera - zawierają nierozpuszczalne szczawiany wapnia - średnia toksyczność
cyklamen perski (bulwy), bilbergia, jakobinia, klerodendron, syningia, hoja, dipladenia, amarylis, klivia, hedera
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Nie należy też ustawiać silnie pachnących kwiatów ciętych (np.: lilie orientalne, frezje, konwalje, narcyzy) w pomieszczeniach gdzie się śpi lub długo przebywa.
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nawet długotrwały kontakt z pozornie niewinną rośliną może wywołać rekację uczuleniową.
Część gatunków o mechanizmach obronnych polegających na wytwarzaniu włosków mechanicznych z bronią chemiczną w postaci kwasów organicznych i innych związków organicznych (alkaloidy, białka) jest odpowiedzialna za występowanie objawów skórnych (zaczerwienienie, świąd, pęcherze surowicze, owrzodzenia).
Awatar użytkownika
krusz
50p
50p
Od: 2 gru 2007, o 12:54
Kontakt:

Post »

A w ogóle, co to znaczy że roślina ma trujące liście czy sok? W kontakcie ze skórą? Czy po zjedzeniu czy jak?
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

krusz pisze:A w ogóle, co to znaczy że roślina ma trujące liście czy sok? W kontakcie ze skórą? Czy po zjedzeniu czy jak?
Sok może działać na skórę, nabłonek jamy ustnej, rogówkę oczu. Stopień toksyczności zależy też od podatności danej osoby, jej wieku i stanu zdrowotnego. Do najczęstszych zatruć dochodzi przez spożycie części rośliny lub wtarcie soku w oczy.
Awatar użytkownika
nemo56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2005, o 15:16

Post »

Nie wiem czy już był ficus ?
Mleczko fikusa po wyschnięciu kruszy się i unosi w powietrzu, nieznośny dla alergików.
Jakub . . . . .
Saraaa

Post »

Kroton i bieluń również są trujące. Bieluń działa jak narkotyk! :!:
teodorowicz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 sty 2008, o 14:39

Post »

a ja mam pytanko, troche innej tresci. czy ktoś może wie jakie rośliny są groźne dla zwierzat domowych?
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Generalnie wszystkie trujące mogą zaszkodzić zwierzakom domowym. :D
Zdziebko24
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 3 sty 2008, o 13:07

Post »

Jak bylam mała zawsze mnie straszono śniegulinkami i liśćmi z beniaminka :)
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Artykuł na temat alergenów w alstremerii
http://www.mp.pl/artykuly/index.php?aid ... BDC757CAAA
Awatar użytkownika
Dratina
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 28 maja 2008, o 22:07
Kontakt:

Post »

Jak miałam gęsi to jedna kiedyś zjadła kawałeczek wielkości małego paznokcia liścia oleandra (wyciągałam jej z żołądka) i zdechła praktycznie od razu chyba serce jej nie wytrzymało, bo chcąc stwierdzić przyczynę zrobiłam sekcję i miała bardzo przekrwione serce, lekko sinawe nawet (bo jak wiadomo z oleandra robi się lekarstwa nasercowe) a w żołądku miała kawałeczek listka oleandra jeszcze nie przetrawiony. Gęsi są na tyle inteligentne,że żadna nie powtórzyła tego. Poza tym mam też psy i żaden go nie rusza (pewnie czują).

Więc z wydaje mi się że jest mocno trujący skoro taka mała dawka zadziałała. Ale ja swoje oleandry trzymam na zimę w stołowym pokoju i nie zauważyłam jakiś skutków.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2007, o 15:26

Post »

Mój oleander zimuje w sypialni ,bo tylko tu mogę go przetrzymać ,nigdzie już nie mam miejsca,nie zauważyłam też jego złej energii,a mój pies obiada tylko hibiskusa
pozdr Dorota
Moje storczyki
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45

Post »

teodorowicz pisze:a ja mam pytanko, troche innej tresci. czy ktoś może wie jakie rośliny są groźne dla zwierzat domowych?
W encyklopedii zwierząt jest między innymi lista roślin trujących dla kota, bo one niestety lubią podskubać trochę zieleniny.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”