Pomidory - nawożenie

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czym nawozić pomidory>

Post »

A w ogóle to dziwię się, że wielu kombinuje z jakimiś wyszukanymi nawozami do pomidorów. Na glebie uprawianej od lat, zwłaszcza średnio ciężkiej i ciężkiej, solidnie nawożonej obornikiem,wystarczy dopilnować wilgotnosci w czasie wegetacji. Jakieś sporadyczne niedobory najczęściej magnezu i potasu/ na glebach lekkich i kwaśnych/ można uzupełnić nawozami prostymi. Tańszymi i łatwiej dostępnymi.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Dziękuję forumowicz. Racja, mówimy o pogłównym nawożeniu.

Nikt nie ma pytań? nikt nie przypalił kwiatów ani nie miał kłopotów ze zwijającymi się liśćmi ? :D
Pytajcie póki jest martwy sezon i forumowicz ma (mam nadzieję) trochę więcej czasu
(chociaż Witkacy w tle dobrze nie wróży :pogon )

Ja to muszę najpierw wrócić do notatek o fazach..a może ktoś ma NPK w fazach rozwoju ? :D
No chyba,że czekacie na gotowca :D
Ale nie ma uniwersalnych sposobów nawożenia, sama się przekonałam kiedy sybirakowi zaaplikowałam saletrzak na start :D
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

monika pisze:sama się przekonałam kiedy sybirakowi zaaplikowałam saletrzak na start
A cóż mu się stało ?
Pewno go wykręciło jak po heine-medinie ? :;230

Piękne pomidory jak piękne panie. Kosztują sporo kasy i nerwów. :;230
x-xm-a

Post »

:lol:
a propos tego pomidora, przypomniało mi się jakie to u mnie były potem komentarze na jego temat
- pesymista uważał, że już gorzej być nie może a optymistka - że owszem, może :D
winterek
500p
500p
Od: 8 lis 2010, o 21:17

Post »

Monika, a nie odwrotnie ? :wink:
Jeśli ktoś uważał, że gorzej już być nie może, to był optymistą.
A jeśli ktoś uważał, że może, to raczej pesymista :)
Chociaż, zależy, jak na to spojrzeć :?:
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

W proponowanym zestawie nawozów prostych wkradł się poważny błąd . Obok superfosfatu i saletry potasowej winna być saletra amonowa a nie saletrzak. Zawiera on wapno i nie może być mieszany z superfosfatem. Mea culpa. To jest tak, jak się pisze posty a jednocześnie ogląda film Tinto Brassa " Kaligula ".
Obejrzyjcie a przyznacie, że oglądając ten film trudno myśleć o nawozach :;230 :;230

http://vod.pl/kaligula,83011,w.html
x-xm-a

Post »

forumowicz to ja skromnie sugerowałabym poprawę, czary mary i będzie ok 8-)
Startowy pozostaje saletrzak, prawda?

No i takie cóś znalazłam, bo nie udało mi się znależć nic na naszych stronach :cry: może źle szukałam..jak ktoś ma ochotę zajrzeć -> http://www.haifachemicals.ro/images/rosii.pdf
dla mnie najbardziej czytelny jest wykres5 na str 7 tylko jak tam te tygodnie są liczone? od wysadzenia na miejsce stałe, prawda?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

monika pisze:tylko jak tam te tygodnie są liczone? od wysadzenia na miejsce stałe, prawda?

Moniko

W opisie współrzędnych na wykresie pisze wyraźnie " Days after planting ". To plant- znaczy sadzić ,bo siać, w angielskim ,to jest - to sow
monika pisze: sugerowałabym poprawę,
I promise ;:173
monika pisze:Startowy pozostaje saletrzak, prawda?
Prawdę powiedziawszy najlepszy z tych prostych nawozów byłby fosforan amonu ale on jest w małych opakowaniach trudno dostępny, o ile w ogóle. Dlatego zaproponowałem saletrzak. Przy nawożeniu rzędowym spełnia swoją rolę ułatwiając przyswajanie fosforu.. Przy nawożeniu rzutowym lepszy byłby nawóz azotowo-fosforowy.
x-xm-a

Post »

:lol: błędów forumowicz, błędów :lol:
nie wiem gdzie Ty zobaczyłeś Days after planting bo ja widziałam weeks pod wykresem tylko i 'transplanting' co do którego się chciałam upewnić... aa, pod drugim wykresem w kg/ha/day jest :D No to wszystko jasne, dzięki, bo coś by mi nie pasowało

Jeszcze pare razy napiszemy że fosforan amonu jest w małych opakowaniach trudno dostępny, to w sezonie na alledrogo będzie szansa kupna :D
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

monika pisze:to w sezonie na alledrogo będzie szansa kupna :D
Nie byłbym takim optymistą. To, że nie jest konfekcjonowany w małych opakowaniach, to jest zastrzeżenie producenta nawozu .Komuś to przeszkadza. Onegdaj udało mi się dorwać worek tego nawozu. W pamięci mi utkwiła cebula nawieziona przedsiewnie tym nawozem. Z grządki 1,2 m x 3 m potrafiłem zebrać worek 50 kg cebuli.
baca
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 17 sty 2010, o 18:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Do uprawy pomidorów i warzyw stosujcie obornik przefermentowany to znaczy w stanie rozkładu.Świeży obornik pomieszać z niewielką ilością kompostu lub ziemi i przerzucić go 2-4ch razy w roku w odstępach co 2-3miesiące.Po roku czasu obornik ten można używać do nawożenia.Świeży obornik jest mało przyswajalny i tylko około 4%składników nawozowych rośliny absorbują.Obornik przekompostowany przekazuję roślinom uprawianym około 30%składników nawozowych.Odpowiednio rozcieńczona gnojówka z pokrzyw może służyć do dokarmiania w czasie wegetacji.Przefermentowany obornik można też zalać w beczce wodą i w ten sposób uzyskać nie cuchnącą gnojówkę do dokarmiania roślin..Pozdrawiam forumowiczów -Baca
x-xm-a

Post »

no i przypomniałeś mi baca jak ja walczyłam dokładnie rok temu z hałdą świeżego obornika końskiego, Ty pewnie nigdy :;230

I sorki za OT
forumowicz czytając coś tam.. znalazłam to :lol: :lol:
forumowicz pisze:..A jak zaczniemy frywolnie tłumaczyć łacińskie słowa typu pseudo czy inne to dojdziemy do tego, że nazwa mikroorganizmu Peronosporales wskazuje, że ten niby grzyb występuje tylko na PKP :lol:
Podobno charakter człowieka najlepiej określa się przez to, co uznaje on za śmieszne
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p
Od: 24 mar 2012, o 00:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

moniko Zgodnie z obietnicą sprawdziłam ten fructus.
Będzie dostępny ( przynajmniej w moim mieście) od stycznia, również w opakowaniach 1 kg w cenie około 10 zł.
Więc i cena ok i gramatura też, przynajmniej moim zdaniem :D
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”